Čak ni ružno vrijeme ni kiša nisu omeli mnogobrojne posjetitelje Benkovačkog sajma da i ovog 10. u mjesecu odu na popularno okupljalište gdje se prodaje uistinu sve što vam padne napamet.
Ova je tradicionalna manifestacija prisutna u životu ljudi ne samo u našoj županiji već i šire, a i danas smo vidjeli jako puno vozila sa stranim tablicama, što, pak, govori o tome da je zanimljiv i strancima.
Na širokom polju gdje je smještan sajam razni su prodavači prodavali sve, preko mesnih i sirnih proizvoda, alata, radne obuće, odjeće, drvenarije, mašinerije, žive peradi, voća, povrća za zimnicu, kruha, kolača, sadnica… Dakle, izbor je i dalje jednako velik i zanimljiv.
Nama je za oko zapela gospođa s Paga s OPG-a Branović koja je prodavala magareće mlijeko kojeg mnogi i danas koriste kao lijek.
– Magarci su na prirodnoj ispaši. Mlijeko je jako zdravo za dišne puteve, prehladu, kašalj i za jačanje imuniteta. Ljudi su prepoznali, koriste i za malu djecu i odrasli za preventivu, tako da je jako zdravo. Znači, prirodni antibiotik, kaže nam gospođa.

Već 20-ak godina dolazi na Benkovački sajam i niti jednom nije propustila dolazak 10. u mjesecu sa svojim proizvodima koje ljudi traže.
– Na kućnom pragu su počeli sve više i više tražiti tog mlijeka. Jako je zdravo i vidi se učinak, dodaje.

Što se tiče popularnog Benkovačkog sajma, voli dolaziti.
– Gušti, gušti su najvažniji!
No, osim magarećeg mlijeka, vrlo je tražen i njezin med.
– Nagrađivana sam pčelarka. Prošle godine mi je kesten u Lici osvojio titulu šampiona, proglašen je najboljim medom. Pretprošle godine cvjetni, i prije tri godine s kaduljom sam bila šampionka tako da držim do kvalitete vrhunskog meda. Nadam se paškome medu da će ove godine biti šampion jer je poseban, baš je specifičan.
A kako ide prodaja na sajmu?
– Ima dana kad je malo lošije, ima kad je malo bolje, nema pravila, ali, sve u svemu, vidi se da su ljudi počeli prepoznavati tu kvalitetu i većinom se vraćaju, zaključila je na kraju.
Na sajmu smo susreli i bračni par Pevec, a gospođa nam je Višnja otkrila da su oni tu redoviti gosti te da ga je prava šteta propustiti.

Sastavni dio ovog sajmenog dana je i onaj trenutak koji dođe nakon kupovine, a to je kad se sjedne na klupe i krene marendati netom ispečenog odojka ili janjetinu.
Mirisi pečenja prisutni su od ranog jutra jer se ražnjevi od jutra okreću pa i onaj tko nije gladan, brzo ogladni.
A cijene? Pa, u skladu s vremenom, ajmo reći. Dakle, kilogram odojka i kilogram janjetine zajedno platite 85 eura. No, iako su nam mnogi komentirali kako je to dosta skuplje nego prije, nismo primijetili neki trend opadanja potražnje za ovim mesom. Naprotiv, ražnjevi se redovito pune. A, bome, ni glave ne ostaje neprodane!

Nakon marende, nastavlja se kupovina i razgledavanje, ako vas u tome ne ometa kiša koja je baš danas odlučila u tom kraju obilno padati.
No, bez obzira na to, kolona vozila prema prostoru Benkovačkog sajma daleko je veća od one vozila koji odlaze. Jer to je tako, Benkovački sajam jači je od svih vremenskih nepogoda.
Podsjetimo, prošle godine u travnju otvoren je preuređeni sajmeni prostor na novoj lokaciji, uređen europskim sredstvima, a vrijednost investicije je bila 3,5 milijuna eura.
Cijelu galeriju s Benkovačkog sajma pogledajte OVDJE.
@023.zadar Saznali smo zašto se svi vraćaju po magareće mlijeko na Benkovački sajam! #023#benkovac#benkovackisajam#zadar#magarecemlijeko ♬ original sound – 023.hr