Hrvati iz godine u godinu troše sve više svinjskog mesa i sve manje ga proizvode.
To su apsurdi kojih je Hrvatska puna, pogotovo kad je riječ o proizvodnji hrane. Lani je, primjerice, u Hrvatsku uvezeno blizu milijun živih svinja, goveda, ovaca i nešto malo koza! To je 16 posto ili čak 135.000 grla više nego preklani, piše Danica.hr.
Tijekom prošle godine uvezli smo ukupno oko 645.000 živih svinja, najviše ikad. To je 110.000 svinja više nego preklani. Rast uvoza dakle, iznosio je više od 20 posto!
Najviše živih svinja uvezli smo iz Nizozemske (318.000) i Danske (199.000). Kako je krenulo s afričkom svinjskom kugom na istoku zemlje, uvoz bi ove i iduće godine mogao biti i osjetno veći.
Nismo samo uvozili živu stoku. Svinjskog mesa uvezli smo prošle godine čak 109.000 tona (oko sedam posto više): najviše iz Njemačke, Mađarske, Španjolske i Danske. I to je rekordna brojka.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, samodostatnost Hrvatske u mesu pretprošle je godine iznosila oko 62 posto (godinu ranije 68 posto). Pritom je samodostatnost u svinjetini bila 54 posto. Prve procjene govore kako ćemo ove i iduće godine pasti ispod 50 posto.
I onda nam se, uza svu nevolju s uvozom mesa, dogodi proboj virusa afričke svinjske kuge u najveću farmu u zemlji, onu baranjskog Belja s 10.000 svinja.
Zadnjeg dana lanjskog prosinca Belje je imalo 3890 krava, 10.230 krmača, 127.000 svinja, 14.300 junadi. Lani su prodali ukupno 311.000 svinja (oko 4200 više nego preklani). Belje je najveći uzgajivač svinja u Hrvatskoj, a vrbovečka mesna industrija Pik najveći kupac.
Čeka nas, dakle, još veći uvoz svinja i svinjskog mesa i još veći rast cijena. Cijene uvoznoga mesa, naime, rastu već godinama, i to po prilično visokim stopama. Crno nam se piše, kako god se okrene.