023.hr
Najavljen štrajk u srednjim školama u tjednu zaključivanja ocjena i državne mature
JESTE LI JE VIDJELI? Mira Gaćeša iz Gračaca, u subotu napustila riječku bolnicu i od tad joj se gubi svaki trag
NEMA NAM POMOĆI U Hrvatskoj se i dalje ubrzava inflacija, cijene i dalje rastu
KONTROVERZNA ODLUKA Gong: “Ustavni sud otvorio je mogućnost da se ispravni listići proglase nevažećima”
SDP-ovci “testirali” birački odbor, išarali jedan listić za Bilavera koji je na kraju proglašen – važećim!
Ryanair pokrenuo “Ligu kašnjenja”, žele ukazati na države s lošim kontrolama leta zbog kojih letovi kasne
Vikendi u lipnju za cijelu galaksiju: Vanzemaljci i gusari osvajaju Dalmaland
Višestruko nagrađivana predstava “Misto di raste lavandulilili” na jubilarnom 30. SLUK-u u Osijeku
Zadar ostaje u trećoj ligi: Licenca stigla prekasno, HNS-ova vrata zatvorena
Osnovna glazbena škola sv. Benedikta poziva na Završni koncert, evo tko sve nastupa
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Zadar

“Štorija o slatkom” otkriva tajnu najmekše uskrsne pogače: Donosimo vam recept star više od 60 godina!

Autor: 023.hr Redakcija
Objavljeno: 12. travnja 2025.
Vrijeme čitanja: oko 4 min
Štorija o slatkom/Promotivna fotografija/Ustupljeno za korištenje
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Recept za domaću uskrsnu pogaču (sirnicu/pincu)SastojciPriprema

U duhu blagdana, iz zadarske proizvodnje i prodaje slastica po narudžbi – “Štorija o slatkom“, poznate po vrhunskim kolačima (što sigurno već znate), stiže nam prava uskrsna poslastica – tradicionalni recept za pogaču kakvu su nekad pekle naše bake.

Riječ je o autentičnoj domaćoj slastici, poznatoj pod različitim imenima diljem Hrvatske – sirnica, pinca ili jednostavno pogača – ali svima jednako simbolično i omiljeno uskrsno pecivo.

Ovaj recept ima posebnu vrijednost – prenosi se s koljena na koljeno više od šest desetljeća, a u njegovoj izradi i danas sudjeluju tri generacije jedne obitelji.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Štorija o slatkom/Promotivna fotografija/Ustupljeno za korištenje

“Ovo je recept moje pokojne bake Ane, star preko 60 godina. Ona je u našem kraju bila poznata po najboljim uskrsnim pogačama. Uz pomoć mame, naučila sam ga raditi još kao mala djevojčica, a danas moj sin Jakov uči uz mene, baš kao što sam i ja učila nekad”, otkriva vlasnica slastičarnice.

U nastavku donosimo cijeli recept, savršen za sve one koji žele blagdanima udahnuti miris djetinjstva i domaće topline.

Štorija o slatkom/Promotivna fotografija/Ustupljeno za korištenje

Recept za domaću uskrsnu pogaču (sirnicu/pincu)

Sastojci

  • 4 jaja
  • 350 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 svježa kvasca
  • Prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 4 dcl mlijeka
  • Naribana korica neprskane naranče
  • Naribana korica neprskanog limuna
  • Sok od 1 naranče
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kiselo vrhnje
  • Malo kruškovca
  • Malo arome sirnice
  • 50 ml ulja
  • Brašno (otprilike 1,5 do 2 kg – koliko tijesto upije)
Štorija o slatkom/Promotivna fotografija/Ustupljeno za korištenje

Priprema

Svježi kvasac aktivirajte s 2 dcl toplog mlijeka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ostatak mlijeka zagrijte kako biste u njemu otopili maslac.

Jaja i šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu, pa ih prebacite u veću posudu.

Dodajte pripremljeni kvasac, mlijeko s maslacem i sve ostale sastojke.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Tijesto lagano mijesite i postupno dodajte brašno sve dok se više ne lijepi za ruke.

Pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči – otprilike 1 sat.

Nakon dizanja, tijesto premijesite, podijelite na četiri dijela i oblikujte kugle.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kugle stavite na pleh, pokrijte ih i pustite da ponovno narastu – 45 minuta do sat vremena.

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Pecite pogače: 10 minuta na 200 °C, zatim 10 minuta na 180 °C.

U međuvremenu pripremite preljev od soka jedne naranče i 4 žlice šećera.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Nakon prvih 20 minuta pečenja, premažite pogače preljevom i vratite u pećnicu na još 10–15 minuta na 160 °C.

Zahvaljujući slastičarskoj radionici “Štorija o slatkom“, i vi možete za Uskrs pripremiti pogaču koja se topi u ustima – mirisnu, bogatu i meku baš kao nekad. Jer najljepše blagdanske priče započinju – mirisom domaćeg kruha i slastica.

Na njihovom Instagramu – @storija_o_slatkom_, možete pogledati što vam ova mala ali preslatka prozivodnja kolača sve nudi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Oznake:pogačareceptstorija o slatkom
- OGLAS -
- OGLAS -
- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka