Do službenog otvorenja luksuznog hotela Hyatt Regency Zadar, koje će se dogoditi 15. travnja, ostalo je svega nekoliko mjeseci, a do tog trenutka hotel treba angažirati i sve potrebno osoblje. Stoga se danas do 18 sati u Kneževoj palači održava Dan karijera gdje su svi zainteresirani za rad u ovom hotelskom objektu mogli doznati detalje o tome koje pozicije se traže, kakvi radni uvjeti i pogodnosti se nude te kakve prilike za osobni i profesionalni razvoj očekuju nove zaposlenike.
A da je veliko zanimanje, uvjerili smo se i sami jer smo na mjestu događanja zatekli velik broj naših sugrađana koji su dobili upitnik za ispunjavanje, a na osnovu kojeg će, kako doznajemo, Odjel ljudskih resursa pozivati kandidate na razgovore.
Mnogi od njih već rade negdje, no ne pruža se često prilika nama ovdje za karijeru u hotelskom objektu ovakvog tipa, stoga ne čudi zanimanje Zadrana za ovaj današnji događaj.
– Ovo je događaj na kojem ćemo upoznati ljude iz Zadra. Želimo razgovarati s ljudima. U gradu smo, zainteresirani smo za one koji žele ostvariti karijeru kod nas. Ovo je mjesto na koje svi mogu doći i razgovarati o svemu, o poslovima koje imamo pa da možemo vidjeti ima li zanimanja i za koja područja jer smo tek nedavno počeli zapošljavati. Zapošljavamo u svim područjima, najviše trebamo ljude u operacija, znači u području hrane i pića, kuhinji, recepciji. Ispunjavaju upitnik kako bi dobili detalje o prijavljenima. Naravno, jako je puno ljudi došlo i kako bih sve zapamtili, da unesu neke detalje o tome za koje su odjele zainteresirani, za koje poslove. Jednom kad sve primimo, možemo ih kontaktirati za razgovore, rekao nam je to Valentin Röttger, generalni direktor Hyatt Regency Zadar.
Obzirom da se radi o hotelu s pet zvjezdica, rad u takvom objektu očekivano uključuje i neke veće kriterije kad je u pitanju osoblje, a i prestiž je raditi na takvom mjestu.
– Gosti plaćaju vrlo visoku cijenu i očekuju savršenstvo. No kad radite s ljudima, svatko može imati neke loše dane te stoga morate biti vrlo pažljivi, ali ako radite u objektu s pet zvjezdica vidite puno, vidite važne ljude, u kontaktu se s ljudima s kojima niste nikad mislili da ćete razgovarati. Polazim od sebe koji razgovaram s holivudskom glumicom i nikad ne pričam o tome, ali je vrlo zanimljivo da su oni svi vrlo normalni ljudi i to je zanimljivo za vidjeti, kad radite velike evente i vidite kako su oni organizirani, to je vrlo zanimljivo, ako imate strast prema tome, napominje Röttger.
Nastojat će zapošljavati lokalno koliko budu mogli, pa tako i kad su kuharski chefovi u pitanju. Röttger nam je otkrio da će glavni chef biti Hrvat, iako nije htio otkriti o kome se radi.
Događaju je nazočila i Nives Kalac, direktorica ljudskih potencijala:
– Bliži se datum otvaranja u travnju tako da smo krenuli jako u zapošljavanje. Već smo kompletirali vodeći tim i sad krećemo u regrutaciju i selekciju zaposlenika u operacijama, znači, servis, kuhinja, recepcija, domaćinstvo. Oduševljena sam odazivom, nisam očekivala već ovako u startu. Već u prvim minuta bilo je puno pitanja i puno zainteresiranih. Pitanja su upravo očekivana, građani znaju da je to hotel i koje se pozicije traže pa pitaju vezano uz to. Svi koji radimo u hotelijerstvu i ugostiteljstvu svi bi mi rado imali ljude koji imaju vještine, koji imaju ophođenje i strast za rad u toj djelatnosti tako da bez obzira što je to visoka kvaliteta i pet zvjezdica, mislim da svaki poslodavac u hospitalityju želi takve radnike, nekog tko će željeti raditi s gostima, koji želi pružiti kvalitetu gostima, koji je timski igrač. Naravno da je nekakvo predznanje i radno iskustvo je dobrodošlo, kao i poznavanje jezika.
Raditi u Hyattu znači i mogućnost edukacije kao i napredovanja u okolini koja je potencijalna.
No, bez obzira što je zapošljavanje lokalno, teško je reći hoće li biti potrebe za stranim radnicima.
– Općepoznato je da je nedostatak radne snage u Hrvatskoj i na obali, poslodavci se trude, tako ćemo se i mi truditi, pružiti što bolje uvjete zaposlenicima, nekakvu ravnotežu privatnog i poslovnog da se dobiju ti slobodni dani i u sezoni i u špici, ide se na to da se radi pet dana u tjednu, dva dana slobodno. Sigurno bih i ja voljela, obzirom da sam tu doma u svom prelijepom gradi, da bude što više domaćih ljudi i zato me jako veseli ovaj odaziv danas. Sigurno će to biti da će se morati posegnuti za stranom radnom snagom, rekla je Kalac.
Inače, zapošljavanje će započeti već u ožujku kako bi se osoblje educiralo i bilo spremno za otvorenje u travnju, a to je objekt koji planira biti otvoren tijekom cijele godine, ne samo sezonski.