Obišli smo svaku kućicu i u nekoliko nastavaka donosimo vam selekciju ponude vrijednih i maštovitih ugostitelja koju su ove godine spremili za Zadrane i goste.
Christmas Colonna
Ova kućica predstavlja Colonnu, jedini zadarski mixology bar u kojem se može uživati u vrhunskim koktelima pa nije nikakvo čudo da su za svoje božićno izdanje zadarskoj publici pripremili četiri koktela i prvi put doveli visoku miksologiju na Advent. Primamljivi bojama, oblicima i okusom, to su Limun-đumbir, Trešnja, Jabuka-cimet i Crni.
Christmas Colonna nudi impresivnu selekciju burgera, a nama su se predstavili burgerom Schwarz&Negro, popularnijim kao Schwarzenegger. Pecivo je crno zbog crnila od sipe u njemu, meso je premium angus od 200 grama, u njemu su i karamelizirana kapula, tartufi i čvarci i vrlo je zasitan. A kad smo već kod crnila, u ponudi imaju i Crnu Slavonku, blago pikantnu kobasicu od crne slavonske svinje. Ove godine imaju i brioche sa sladoledom, što u Zadru dosad nismo imali prilike probati i već je postao veliki hit.
Jeti fritule
Ove fritule oduševljavaju publiku na Adventu godinama i za to je jako puno razloga. Prvi je taj što se pripremaju u kućici i poslužuju ih tople. Jako su mekane i tope se u ustima, svaki zalogaj zove na još. Možete birati koji ćete preljev, a mi bismo rekli da su najbolje one najjednostavnije, samo uvaljane u malo šećera.
Ova kućica razveselit će i sve koji imaju poteškoće zbog konzumacije laktoze ili jaja jer u njima nema ni mlijeka ni jaja i mogu ih jesti do mile volje. Uz fritule, na ovoj kućici možete naručiti i tople, hrskave i slatke churrose, omiljeni desert koji potječe iz španjolske i portugalske kuhinje.
Adventura
U njihovom najpopularnijem burgeru je pljeskavica sa dimljenim sirom, domaći umak, krastavci, kapula, panceta, rikola i sastojak koji čini razliku – čvarci. Ovaj burger zove se Uncle’s Burger, a mladi Ante Ražov objasnio nam je i zašto. Njegov ujak Ivan, naime, sjetio se toga da u burger dodaju i svoje domaće čvarke i to se odmah svidjelo cijeloj obitelji pa su ga odlučili ponuditi na Adventu. Uz hrskavost, čvarci su burgeru dodali i masnoću, što se pokazalo punim pogotkom.
Ova mlada ekipa prvi je put na Adventu i u ponudi ima i Wild Jersey Girl, inspiriran pjesmom Brucea Springsteena sa jalapeno papričicama, burger sa tartufima, dvije vrste kobasica, fritule i tost.
Grinch II
Drugi je put na Adventu kućica Grinch II koja privlači poglede i posjetitelje s puno detalja među ukrasima, ali i mirisom zimskih delicija koje u njoj spremaju. I ove godine bazirali su se na jednostavna, brza i ukusna jela bez kojih Advent ne bi bio to što jest.
Njihov Grinchburger je s junećom pljeskavicom, sirom, kobasicom, salatom i umakom. Uz hamburger i cheeseburger, u ponudi imaju i hot dog, debrecinku, domaću kobasicu, pomfrit i fritule, a pohvalili su se domaćom kobasicom, odnosno divenicom u svježem pecivu. Sve meso nabavljaju iz domaćih mesnica, a i fritule i peciva su od lokalnih proizvođača.
Jadova
Kućica koja je zadnja u nizu na Trgu Pet bunara na strani Perivoja kraljice Jelene Madijevke ima specijalitet kuće kojim su nam se odmah pohvalili. To je dimljeni svinjski vrat s dinstanim kiselim kupusom i senfom. Nakon što je meso dimljeno kuha se s kupusom preko dva sata, a prije posluživanja ide na vrući roštilj 30 sekundi, ništa više od toga.
Poslije toga stavljaju ga na toplo brioche pecivo, dodaju dinstani kupus i senf i nakon svega imamo pravo zimsko jelo puno okusa kojem rijetki mogu odoljeti. U ponudi imaju i Kresburger sa junetinom, pancetom, cheddar sirom, salatom i prženom kapulom, domaću divenicu, jela s piletinom i fritule.
Sve informacije o zadarskom Adventu možete popratiti ovdje: www.advent.zadar.travel