023.hr
Na zadarskoj plaži preminuo stariji muškarac, tijelo izvučeno iz mora
Velika srpanjska prognoza Severe Weather Europe: Toplinski valovi, suša i nagle promjene koje bi vas mogle zateći nespremne
U Zagrebu opet potres: “Čuo se zvuk, kao eksplozija, trajao malo duže”
Procurile cijene hrane i pića za Thompsonov koncert; Što mislite kolike su?
KAKO JE NEKAD BILO Zadarski studenti sagradili pastirsku kuću na Biokovu, pogledajte kako izgleda!
Na Viru djeluje vrhunski ronilački centar, predstavlja ga jedan od najboljih ronilačkih instruktora u Hrvatskoj Dario Duić
Ministarstvo vanjskih poslova preporučilo odgodu svih putovanja u Srbiju
OPET MULJALI S EU NOVCIMA EPPO u Hrvatskoj podigao optužnicu protiv dvije osobe zbog subvencija
JESTE LI JE VIDJELI? Ova žena izbola je dečka 76 puta, a majku je napala i davila; Policija je traži
DAN OBRTNIKA Nadinskom vinaru Tomislavu Glaviću najviše priznanje HOK-a – “Zlatne ruke”
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Ako volite kuhano vino, svidjet će vam se i kuhani pelin. Imamo recept kako ga napraviti

Autor: 023.hr
Objavljeno: 5. prosinca 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
Photo by Alisa Anton on Unsplash
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Recept za kuhani pelinSastojciPriprema

Ovaj napitak može biti savršen za zimske večeri, a možete ga piti nakon teških obroka kao pomoć probavi.

Pelin je gorka biljka poznata po upotrebi u apsintu. Najznačajniji biljni spoj pelina je tujon, koji ima neke prednosti, ali može biti toksičan u prevelikoj količini. Artemisia absinthium je biljka koja je cijenjena zbog svoje osebujne arome, okusa i navodnih zdravstvenih dobrobiti.

Uz upotrebu u apsintu i drugim alkoholnim pićima, pelin ima mnoge primjene u medicinskim praksama, uključujući tradicionalnu kinesku medicinu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Pelinkovac je tradicionalni hrvatski liker s karakterističnim okusom pelina, koji se koristi kao aperitiv, digestiv ili lijek u malim količinama, a kuhani pelin spaja aromatične biljke s rakijom i drugim začinima, stvarajući bogat i ljekovit napitak.

Recept za kuhani pelin

Kuhani pelin koristi prirodne arome pelina i začina koji djeluju kao prirodni digestiv, pomažu u poboljšanju probave i smanjuju nadutost.

Cimet i klinčići dodaju protuupalna svojstva, a med je poznat po svojim umirujućim i ljekovitim svojstvima.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Sastojci

500 ml Pelinkovca (Maraskin ili Badelov Pelinkovac)
1 cimetov štapić
3-4 klinčića
1 kora limuna
2-3 žlice meda (po želji)
100 ml vode
1 žličica sušenog pelina (po želji za pojačanje okusa)

Priprema

U manjoj posudi zagrijte 100 ml vode. Dodajte cimetov štapić, klinčiće i koru limuna. Pustite da kuha na laganoj vatri oko pet minuta, kako bi začini otpustili svoj miris i okus.

U posudu ili staklenu bocu ulijte 500 ml gotovog Pelinkovca. Ako želite pojačati aromu, dodajte žličicu sušenog pelina, no ovo je opcionalno jer gotovi Pelinkovac već ima karakterističan okus pelina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U smjesu sa začinima dodajte dvije do tri žlice meda, ovisno o tome koliko volite slatko. Med će dodati blagost i uravnotežiti gorčinu pelina.

Ulijte zagrijanu začinsku smjesu u Pelinkovac i dobro promiješajte. Zatvorite bocu ili posudu i ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi se svi okusi spojili.

Za dodatnu aromu možete dodati i nekoliko kapi narančine kore ili nekoliko listova mente prije posluživanja. Kuhani pelin možete poslužiti odmah, topli ili hladni, ovisno o preferencijama.

Možete ga čak zagrijati prije posluživanja ako želite uživati u njemu kao u toplom napitku, prenosi Net.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:blagdanikuhani pelinkuhano vinopelinpićezima
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Upozorenje liječnika: Ove tri skupine lijekova mogu biti opasne tijekom toplinskih valova!

Lifestyle

Srpanjske astro prognoze: Od pojačanih strasti do poslovnih izazova za sve znakove

Lifestyle

Prije nego što izađete iz klimatiziranog prostora na vrućinu, obavezno napravite ovu stvar!

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

Lifestyle

Opekline od sunca nisu prolazne: Šteta se gomila i može vas koštati života!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka