Ovaj napitak može biti savršen za zimske večeri, a možete ga piti nakon teških obroka kao pomoć probavi.
Pelin je gorka biljka poznata po upotrebi u apsintu. Najznačajniji biljni spoj pelina je tujon, koji ima neke prednosti, ali može biti toksičan u prevelikoj količini. Artemisia absinthium je biljka koja je cijenjena zbog svoje osebujne arome, okusa i navodnih zdravstvenih dobrobiti.
Uz upotrebu u apsintu i drugim alkoholnim pićima, pelin ima mnoge primjene u medicinskim praksama, uključujući tradicionalnu kinesku medicinu.
Pelinkovac je tradicionalni hrvatski liker s karakterističnim okusom pelina, koji se koristi kao aperitiv, digestiv ili lijek u malim količinama, a kuhani pelin spaja aromatične biljke s rakijom i drugim začinima, stvarajući bogat i ljekovit napitak.
Recept za kuhani pelin
Kuhani pelin koristi prirodne arome pelina i začina koji djeluju kao prirodni digestiv, pomažu u poboljšanju probave i smanjuju nadutost.
Cimet i klinčići dodaju protuupalna svojstva, a med je poznat po svojim umirujućim i ljekovitim svojstvima.
Sastojci
500 ml Pelinkovca (Maraskin ili Badelov Pelinkovac)
1 cimetov štapić
3-4 klinčića
1 kora limuna
2-3 žlice meda (po želji)
100 ml vode
1 žličica sušenog pelina (po želji za pojačanje okusa)
Priprema
U manjoj posudi zagrijte 100 ml vode. Dodajte cimetov štapić, klinčiće i koru limuna. Pustite da kuha na laganoj vatri oko pet minuta, kako bi začini otpustili svoj miris i okus.
U posudu ili staklenu bocu ulijte 500 ml gotovog Pelinkovca. Ako želite pojačati aromu, dodajte žličicu sušenog pelina, no ovo je opcionalno jer gotovi Pelinkovac već ima karakterističan okus pelina.
U smjesu sa začinima dodajte dvije do tri žlice meda, ovisno o tome koliko volite slatko. Med će dodati blagost i uravnotežiti gorčinu pelina.
Ulijte zagrijanu začinsku smjesu u Pelinkovac i dobro promiješajte. Zatvorite bocu ili posudu i ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi se svi okusi spojili.
Za dodatnu aromu možete dodati i nekoliko kapi narančine kore ili nekoliko listova mente prije posluživanja. Kuhani pelin možete poslužiti odmah, topli ili hladni, ovisno o preferencijama.
Možete ga čak zagrijati prije posluživanja ako želite uživati u njemu kao u toplom napitku, prenosi Net.