Britanski liječnik Tim Spector s King’s Collegea u Londonu objasnio je zašto zamjena šećera medom neće značajno utjecati na zdravlje zubi i razinu glukoze u krvi.
Prema njegovim riječima, šećer ne treba zamijeniti medom.
Liječnik je objasnio da je jedina razlika između različitih vrsta šećera, meda i javorovog sirupa – cijena.
Ovi se proizvodi općenito smatraju bezopasnom alternativom bijelom šećeru, ali ne pomažu u zaštiti zuba od karijesa niti sprječavaju dijabetes.
Spector naglašava da je molekula šećera identična i u običnom šećeru i u medu. Svaki od njih može uzrokovati skokove u razini glukoze u krvi.
Povećanje koncentracije glukoze u krvi normalno je nakon jela, ali drastične fluktuacije razine povećavaju rizik od dijabetesa te bolesti srca i krvožilnog sustava.
Liječnik je dodao da kvalitetan med pomaže kod kašlja, ali umjerena upotreba šećera nije “štetna”.
Muškarci ne bi trebali konzumirati više od 36 grama dodanog šećera dnevno, a žene ne bi trebale konzumirati više od 25 grama dodanog šećera dnevno.
Najpoznatiji prirodni šećeri su saharoza, glukoza, fruktoza, laktoza i maltoza. Najsigurniji prirodni zaslađivač je stevija, prenosi Index.