Konzumiranje slatkiša poput keksa ili kroasana uz doručak može povećati rizik od razvoja ozbiljnih stanja kao što su bolesti srca ili dijabetes tipa 2, pokazalo je novo istraživanje, javlja Express.
Studija, koju je provelo Sveučilište Oxford, otkrila je da ove dvije stavke, zajedno s drugim poslasticama, ujutro mogu “tiho” povećati nečiju vjerojatnost razvoja dva stanja, bolesti srca i dijabetes tipa 2, koji također mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara.
Do otkrića o štetnosti slatkiša uz doručak došlo se nakon što je grupa dobrovoljaca 24 dana imala prehranu bogatu zasićenim mastima.
Među namirnicama koje su konzumirali bili su kolači, čokolada, kobasice te kroasani i keksi, a sudionici su bili vagani i testirani prije i nakon studije.
Nakon završetka studije i predstavljanja rezultata voditelj istraživanja, doktorand Nikola Srnic rekao je da je studija pokazala kako “različite masti mogu imati drastično različite učinke na naše zdravlje u kratkom roku”.
Nikola je za The Times dodao “S druge strane, vidjeli smo zaštitne učinke ako je osoba imala prehranu bogatu višestruko nezasićenim masnoćama”.
Lijekovi za mršavljenje usporavaju starenje?
Gubitak tjelesne težine i dobrobiti toga uvelike su u svijesti javnosti posljednjih mjeseci, jer sve više ljudi koristi lijekove za mršavljenje.
Ovi lijekovi, otkrili su znanstvenici, ne samo da mogu pomoći ljudima u mršavljenju, već mogu i usporiti proces starenja.
Profesor sa Sveučilišta Yale dr. Harlan Krumholz rekao je da su lijekovi “višenamjenski” i da mogu pomoći ljudima da “žive duže i bolje”.
Dr. Krumholz je dodao: “Ovo je lijek protiv pretilosti, ali iskreno, mogli biste o njemu razmišljati kao o lijeku za promicanje zdravlja ili, u slučaju ovih studija, o lijeku za srce.
“To je višenamjenski lijek. Dokazi me oduševljavaju. Važna je prekretnica u medicini imati alat poput ovog koji može tako promicati zdravlje”, istaknuo je.
O potencijalnom utjecaju lijekova za mršavljenje, dr. Krumholz je kazao: “Je li to fontana mladosti? Rekao bih da ako značajno poboljšavate nečije kardiometaboličko zdravlje, tada ga stavljate u poziciju da živi dulje i bolje… Ne bi me iznenadilo da poboljšanje zdravlja ljudi na ovaj način zapravo usporava proces starenja”, piše Net.