023.hr
FOTO-VIJEST Obnova kolosijeka na željezničkom kolodvoru u tijeku, uskoro će se obnavljati i zgrada
NIKAD MANJA PROIZVODNJA Pad proizvodnje jabuka, a cijene rastu
OSVOJI KINO ULAZNICE Darujemo 4 kino ulaznice za film “DUGI HOD” u Cinestaru Zadar
Nakon godinu i pol dana, osuđen muškarac koji je kantom tekućine polio Daniela Radetu
Što se događa s hrvatskim turizmom? Komercijalni smještaj u minusu, spašavaju nas domaći turisti
U Hrvatskoj u prošloj godini od suicida preminulo 507 osoba, porast suicida kod djece i mladih
Po Briševu se vozio na neregistriranom motociklu
Francuz vozio unatrag pijan pa se zabio u parkirani automobil
34. obljetnica pogibije hrvatskog redarstvenika Mladena Katića
Preminuo fra Šime Antonina, višegodišnji gvardijan i župnik u Zaglavu na Dugom otoku
Indijac koji je primio za ruku djevojčicu na plaži Kolovare dobio kaznu zatvora od tri mjeseca
HRVATSKA TRAIL LIGA Filip Buturić iz AK Biograd drugi na zahtjevnom Sinj Trailu
Deichmann upozorava: “Pojavile su se lažne internetske stranice, molimo vas da budete oprezni”
Kod Benkovca na A1 prekoračio dopuštenu brzinu, zaustavljen pri brzini od 246 km/h
Do srijede toplo i stabilno, potom promjenjivije vrijeme s kišom i grmljavinom u zadarskom kraju
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Krafne koje su pravile naše bake bile su puno ukusnije, a mi otkrivamo razlog zašto je bilo tako

Autor: 023.hr
Objavljeno: 21. kolovoza 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
LeonaB from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Nitko kao bake ne zna napraviti ukusne slatke krafne. Prozračne, lagane, kao da su napravljene od oblaka, a ne od tijesta.

Ova poslastica u naše je krajeve stigla s mnogim drugim utjecajima austro-ugarske kulture, a mi smo je prilagodili našim nepcima.

Maslac su naše bake zamijenile svinjskom mašću, a upravo to i čini najveću razliku između naših krafni i onih koje i danas možete probati na ulicama Beča ili Berlina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U slatičarnicama se mogu naći krafne punjene svim i svačim, od vanilije i kreme od pistacija do različitih pomodnih punjenja, ali kod kuće i dalje najviše uživamo u onim starinskim, praznim krafnama.

Evo recepta po kojemu su krafne pravile naše bake.

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 60 g svježeg kvasca (ili 14 g suhog kvasca)
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 2 žlice šećera
  • 2 žumanjca
  • 2 žlice masti
  • 1 žličica vanilin-šećera
  • 1 prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje

Priprema

Ako koristite svjež kvasac, izmrvite ga i pomiješajte sa žlicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite da stoji 10-15 minuta dok ne postane pjenasto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako koristite suhi kvasac, samo ga pomiješajte s brašnom i prijeđite na sljedeći korak.

Sa strane sjedinite žumanjca, preostali šećer, mast i preostalo mlijeko, zatim u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, vaniliju i sol, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smjesu sa žumanjcima.

Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.

Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte čistom krpom i ostavite da raste na toplom mjestu jedan sat ili dok se ne udvostruči u veličini.

Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga iz zdjele i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Čašom izrežite krugove.

Stavite izrezane krugove na pobrašnjen pleh, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.

U dubokoj tanji zagrijte dovoljno ulja za prženje krafni (na oko 175°C). Pržite krafne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Pazite da ne prepunite tavu kako bi se krafne ravnomerno pržile.

Nakon prženja, stavite krafne na papirne ubruse da upiju višak ulja.

Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.

Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak, piše N1.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kolačkrafnenamirnicereceptslatko
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Zašto nas stare serije smiruju i čine sretnijima? Psiholozi otkrivaju učinak poznatih likova i radnje na vaš mozak

Lifestyle

ŠOK OTKRIĆE IZ KUHINJE Ovaj uređaj vam krade struju i kad spavate – a rješenje je banalno!

Lifestyle

Znate li koja je najopasnija stvar u vašem hladnjaku? Stručnjaci upozoravaju na skrivenu kemikaliju koju sigurno imate u kući!

Lifestyle

MJESEČNI HOROSKOP Rujan donosi povratak rutini, unutarnja preispitivanja i iznenađenja u ljubavi i poslu

Lifestyle

Tisuće ljudi godišnje strada jer rade ovo tijekom lošeg vremena – radite li i vi?

Lifestyle

Samo jedna šalica kave može smanjiti učinkovitost antibiotika – prestanite ih piti zajedno!

Lifestyle

STRAŠNO! Pogledajte što se sve nalazi u omiljenim chicken nuggetsima

Lifestyle

Japanska tajna zdravlja: Šetnja šumom koja jača srce i um

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka