023.hr
Županijskih 100 tisuća eura za igrališta i vježbališta u deset gradova i općina: Sredstva za 2026. godinu dodatno će rasti
U tijeku završna faza uređenja prolaza glavnog ulaza u renesansnu utvrdu Forte
Stabilno i sunčano do vikenda, a zatim promjena vremena i kiša početkom idućeg tjedna
Mladi, udruge i Grad zajedno oblikuju budućnost: u Centru za mlade predstavljen prijedlog Programa za mlade Grada Zadra
DVOSTRUKI USPJEH ZA TK DONAT Mateo Škara reprezentativnim srebrom potvrdio svjetsku klasu, niz medalja i u Zagrebu
Županijski stožer civilne zaštite: “Sezona prošla bez većih požara, ali zimi su prijetnja vozači koji slijepo vjeruju GPS-u”
SDP Zadarske županije upozorava: “Bez znanja javnosti planirano više od 1.500 hektara solarnih elektrana!”
Zlato i tri bronce za Luciju Mijolović: župan Bilaver primio zadarsku paraplivačicu koja je Europu osvojila srcem i talentom
David Pejdo ukupni pobjednik utrke u Stankovcima, BK Posedarje s čak deset postolja
Zimske gume od subote obvezne, a zadarska Čistoća otkriva kamo s onima starima
Zima bi mogla početi ranije nego što mislimo: Poremećaj polarnog vrtloga najavljuje hladni val i mogućnost bijelog Božića!?
U Hrvatskoj blokirano više od 200 tisuća građana, dugovi premašili 4 milijarde eura!
Kupila saunu, ostala bez novca: Zadranka nasjela na internetsku prijevaru – policija upozorava građane
Primio novac pa nestao: 40-godišnjak s Pašmana osumnjičen za prijevaru prilikom dogovorenih građevinskih radova
U Škabrnji se otvara izložba “Benediktinci i stvaranje europske kulture”: Dio programa obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Krafne koje su pravile naše bake bile su puno ukusnije, a mi otkrivamo razlog zašto je bilo tako

Autor: 023.hr
Objavljeno: 21. kolovoza 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
LeonaB from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Nitko kao bake ne zna napraviti ukusne slatke krafne. Prozračne, lagane, kao da su napravljene od oblaka, a ne od tijesta.

Ova poslastica u naše je krajeve stigla s mnogim drugim utjecajima austro-ugarske kulture, a mi smo je prilagodili našim nepcima.

Maslac su naše bake zamijenile svinjskom mašću, a upravo to i čini najveću razliku između naših krafni i onih koje i danas možete probati na ulicama Beča ili Berlina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U slatičarnicama se mogu naći krafne punjene svim i svačim, od vanilije i kreme od pistacija do različitih pomodnih punjenja, ali kod kuće i dalje najviše uživamo u onim starinskim, praznim krafnama.

Evo recepta po kojemu su krafne pravile naše bake.

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 60 g svježeg kvasca (ili 14 g suhog kvasca)
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 2 žlice šećera
  • 2 žumanjca
  • 2 žlice masti
  • 1 žličica vanilin-šećera
  • 1 prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje

Priprema

Ako koristite svjež kvasac, izmrvite ga i pomiješajte sa žlicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite da stoji 10-15 minuta dok ne postane pjenasto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako koristite suhi kvasac, samo ga pomiješajte s brašnom i prijeđite na sljedeći korak.

Sa strane sjedinite žumanjca, preostali šećer, mast i preostalo mlijeko, zatim u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, vaniliju i sol, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smjesu sa žumanjcima.

Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.

Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte čistom krpom i ostavite da raste na toplom mjestu jedan sat ili dok se ne udvostruči u veličini.

Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga iz zdjele i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Čašom izrežite krugove.

Stavite izrezane krugove na pobrašnjen pleh, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.

U dubokoj tanji zagrijte dovoljno ulja za prženje krafni (na oko 175°C). Pržite krafne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Pazite da ne prepunite tavu kako bi se krafne ravnomerno pržile.

Nakon prženja, stavite krafne na papirne ubruse da upiju višak ulja.

Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.

Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak, piše N1.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kolačkrafnenamirnicereceptslatko
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan samaca: Sve više ljudi bira život bez partnera, i pritom su sretniji nego ikad!

Lifestyle

Mjesečni horoskop za studeni: Evo tko u ljubavi gasi dramu, a tko na poslu preuzima vodstvo

Lifestyle

Zadarski Selected Croatia nominiran za prestižnu nagradu “Kolektiv godine”

Vijesti

RAZLOG ZA BRIGU? Njemačka pozvala građane da pripreme zalihe hrane: “Već smo na vatrenoj liniji, ne smijemo se opustiti”

Lifestyle

Sezona viroza pred vratima: Topli čajevi kao tihi saveznici u borbi protiv gripe i prehlade

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan kave: Napitak koji osvaja svijet, ali nije za svakoga

Lifestyle

ŠTO VAS ČEKA U LISTOPADU Velike životne promjene, introspektiva i prilike koje se ne propuštaju

Lifestyle

Proroci predviđaju mračne događaje u 2025.: Spominju Treći svjetski rat, smrtonosne bolesti i sukob ljudi i strojeva!

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka