Nitko kao bake ne zna napraviti ukusne slatke krafne. Prozračne, lagane, kao da su napravljene od oblaka, a ne od tijesta.
Ova poslastica u naše je krajeve stigla s mnogim drugim utjecajima austro-ugarske kulture, a mi smo je prilagodili našim nepcima.
Maslac su naše bake zamijenile svinjskom mašću, a upravo to i čini najveću razliku između naših krafni i onih koje i danas možete probati na ulicama Beča ili Berlina.
U slatičarnicama se mogu naći krafne punjene svim i svačim, od vanilije i kreme od pistacija do različitih pomodnih punjenja, ali kod kuće i dalje najviše uživamo u onim starinskim, praznim krafnama.
Evo recepta po kojemu su krafne pravile naše bake.
Sastojci
- 500 g brašna
- 60 g svježeg kvasca (ili 14 g suhog kvasca)
- 250 ml mlijeka (mlakog)
- 2 žlice šećera
- 2 žumanjca
- 2 žlice masti
- 1 žličica vanilin-šećera
- 1 prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
- ulje za prženje
Priprema
Ako koristite svjež kvasac, izmrvite ga i pomiješajte sa žlicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite da stoji 10-15 minuta dok ne postane pjenasto.
Ako koristite suhi kvasac, samo ga pomiješajte s brašnom i prijeđite na sljedeći korak.
Sa strane sjedinite žumanjca, preostali šećer, mast i preostalo mlijeko, zatim u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, vaniliju i sol, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smjesu sa žumanjcima.
Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.
Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte čistom krpom i ostavite da raste na toplom mjestu jedan sat ili dok se ne udvostruči u veličini.
Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga iz zdjele i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Čašom izrežite krugove.
Stavite izrezane krugove na pobrašnjen pleh, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.
U dubokoj tanji zagrijte dovoljno ulja za prženje krafni (na oko 175°C). Pržite krafne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
Pazite da ne prepunite tavu kako bi se krafne ravnomerno pržile.
Nakon prženja, stavite krafne na papirne ubruse da upiju višak ulja.
Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.
Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak, piše N1.