023.hr
SUBOTOM NA ŠPICI Zadar (i dalje) živi punim plućima: Modne kombinacije i gužva na Poluotoku
PITOLJUPCI, OBRATITE PAŽNJU Piterija “Malena” od sad na novoj adresi – potražite ih na Benkovačkoj cesti 16!
Subotnja večer u Petrčanima rezervirana za Zorana Jelenkovića i bezvremenske dalmatinske balade
HOĆE LI NAS STVARNO NADZIRATI? Chat control u EU: Zaštita djece ili masovni nadzor građana?
Policija na Pagu uhitila mladog Talijana zbog kokaina i drugih droga
Dvije Hrvatice osumnjičene za pet provala u Zadru: Meta im bili novac i nakit stranih i domaćih vlasnika
VAŽNO UPOZORENJE Hrvatska pošta privremeno zaustavlja slanje svih poštanskih pošiljaka s robom u SAD!
Župan Josip Bilaver simbolično označio početak berbe grožđa u Zadarskoj županiji
Hoće li 150 tisuća tona troske s Crnog brda doista biti sanirano ili samo preseljeno u okolicu Siska?
Gužve na cestama i prema moru i prema Zagrebu, kolone na naplatnim postajama i granicama
GALERIJA TBF rasplesao i raspjevao Rivu u Petrčanima
Zaton domaćin finala ZOWL lige: Odlučujuća utrka za pehare i titule pliva se ovu nedjelju
NAPETO U BENKOVCU Prosvjed branitelja protiv festivala “Nosi se” završio otkazivanjem predstave i optužbama na račun policije
Zadranin prevario 74-godišnjaka za 75 tisuća eura: Uzeo novac, radove nikad nije započeo
Stabilan i topao vikend pred Zadrom: Sunčano vrijeme, dnevne temperature do 27 °C i ugodne večeri bez oborina
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Evo kako najbolje iskoristiti ostatke jaja, šunke, pečenja, ali i čokolade od jučer

Autor: 023.hr
Objavljeno: 1. travnja 2024.
Čitanje članka: oko 7 min
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Ostaci šunke i pečenog mesa
  • Ostaci jaja
  • Uskrsna čokolada

Ostaci hrane nakon blagdana ne moraju predstavljati izvor glavobolje, već rješenje za slasne obroke gotove u tren oka. Ukusni sendviči su ultimativni način za iskorištavanje gotovo svih ostataka. Kruh prekriven šunkom, jajima, zelenom salatom, rajčicom i avokadomnestat će u tren oka. No postoje i neki malo kreativniji načini iskorištavanja ostataka hrane s blagdanske trpeze.

Ostaci šunke i pečenog mesa

Bilo da se za uskršnji ručak odlučite za sočnu janjetinu, jednako popularnu pečenu piletinu, puricu s mlincima ili pak rolanu šunku, vrlo vjerojatno će vam ostati dovoljno za još koju porciju. O bacanju hrane nema govora. Vodite računa o tome da ostatke od slasnog ručka pravilno pohranite u hladnjaku i imat ćete ukusne obroke za još nekoliko dana. A mogućnosti iskorištavanja viška doista su brojni.

Pečeno meso ukusno je posluženo hladno idući dan u kombinaciji s ajvarom (ili nekim drugim umakom od povrća), krumpirom pečenim u ljusci i salatom. Osim toga, hladno pečeno meso savršen je dodatak omiljenim sendvičima i tortiljama, ukusnim zamotuljcima za Uskrsni ponedjeljak.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ostatke kuhane šunke možete iskoristiti za brza jela poput popularnog hemendeksa (ham and eggs) tako što ćete u kajganu ubaciti nasjeckane komade šunke, a možete dodati i naribanog sira, cherry rajčice te svježi peršin i bosiljak. Na isti način možete ispeći i omlet.

Ostaci šunke, ali i pečene piletine, savršeni su zahladnu salatu sa sjeckanim povrćem i voćem. Odlična je i kombinacija luka, kruški i kuhanih jaja s komadićima šunke.

Uz hladnu salatu, šunku možete iskoristiti za stvaranje toplo-hladne verzije na bazi tjestenine i povrća, poput salate s fusillima, šparogama, jajima, kockicama šunke i senfa ili pak lakše kombinacije prokuhanog graška, rotkvica, kukuruza, šunke i matovilca.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Brzo i praktično jelo u kojem ćete savršeno iskoristiti ostatke šunke je zapečena tjestenina. Skuhanu tjesteninu prebacite u vatrostalnu posudu i prelijte smjesom vrhnja, kockicama šunke, nasjeckanim gljivama i naribanim sirom. Ili za nešto lakšu verziju, umjesto sira, stavite razno povrće.

Također možete zamrznuti višak mesa te ga iskoristiti nekom drugom prilikom ili dodati u krepku juhu i varivo. Osim toga, prava je šteta kada su u pitanju ostaci šunke preskočiti talijanske bruskete – hrskave, slasne i gotove u tren oka. Kruh narežite na kriške, prelijte ga uljem, dodajte sol i papar te zapecite u pećnici dok ne postane hrskav. Kada je gotov, dodajte sastojke po želji – svježe rajčice, masline, kapare, svježu ricottu, sitno narezanu šunku i kuhana jaja. Naravno, tradicionalni i vrlo jednostavni topli sendviči iz pećnice sa šunkom i sirom također uvijek dobro prolaze – na kruh namazan maslacem stavite šunku i sir, dodajte malo rajčice, posolite, pokapajte uljem i zapecite u pećnici.

Ostaci jaja

Osim u već spomenutom sendviču, ostatak kuhanih jaja možete ubaciti u bilo koju salatu i dobiti kompletan obrok. Možete ih upotrijebiti i umesnoj štruci. Jaja su njezin osnovni sastojak, a dobro je to što je priprema jednostavna pa ćete bez puno muke imati još jedan kompletan obrok bez bacanja hrane. Mesna štruca idealna je za to da je ponesete na posao u kombinaciji s, primjerice, ostacima francuske salate.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Osim toga, jaja će biti sjajan dodatak raznim namazima i paštetama za doručak, večeru ili brz, al ukusan međuobrok. Dodajte ih u mesne ili riblje paštete, a uvijek dobro prolazi ona od tune. Za nju nema strogog recepta te joj možete dodati čak i malo sirnog namaza ili omiljeno začinsko bilje – pustite mašti na volju i slobodno ubacite ostatke iz hladnjaka, pri čemu će dobro doći i žlica sirnog namaza. A kuhano jaje obogatit će okus i teksturu paštete.

Također, od ostataka jaja i šunke možete pripremiti ukusan francuski krumpir. Narežite ga na četvrtine i do pola skuhajte. Za to vrijeme narežite jaja na ploške, a šunku na kockice. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, stavite više od pola količine krumpira, šunku, jaja, prelijte vrhnjem i popaprite. Zatim dodajte ostatak krumpira, još malo vrhnja i zapecite.

Uskrsna čokolada

Uskrs je nezamisliv bez čokolade, a ako vam je ostalo previše čokoladnih zečića i jaja, kada prođe strka oko blagdana možete ih iskoristiti za ukusne i brzo gotove deserte. Kao prvo, možete otopiti bilo koju čokoladu koju imate i upotrijebiti je za pripremu ukusnih browniejaposutih razlomljenim čokoladnim jajima. Ako napravite previše kolačića da biste ih odmah pojeli, uvijek ih možete zamrznuti pa u čokoladnom okusu uživati kasnije.

Šarena jaja obložena šećerom savršena su za drobljenje i izradu keksa s komadićima čokolade. A još jedan primjer ukusne upotrebe čokoladnih jaja je torta od ostataka, koja ne može biti lakša za pripremanje, no jednako dobro funkcionira s običnom, bijelom ili mliječnom čokoladom.

Potrebni sastojci:

  • 300 g razlomljenih uskršnjih jaja – može biti i mješavina crne, bijele ili obične čokolade
  • 250 g bilo kojih keksa
  • 125 g maslaca
  • 150 g melase (a možete upotrijebiti i javorov, agavin i rižin sirup)
  • 75 g grožđica
  • 75 g miješanih orašastih plodova, grubo nasjeckanih (iskoristite bilo koju mješavinu orašastih plodova ili suhog voća koju imate)

Priprema:

Papirom za pečenje obložite pravokutni lim ili posudu. Stavite kekse u vrećicu te ih zdrobite uz pomoć valjka za tijesto.

U lonac stavite izlomljenu čokoladu, melasu i maslac, a ispod njega veći lonac s vodom te sve sastojke otopite na pari uz stalno miješanje.

U otopljenu čokoladu dodajte zdrobljene kekse, grožđice i nasjeckane orahe. Dobro promiješajte da čokolada sve potpuno prekrije.

Premjestite u papirom za pečenje obloženu posudu ili lim te drvenom kuhačom ravnomjerno rasporedite smjesu. Nakon toga stavite u hladnjak na dva do tri sata.

Kada se sve dobro ohladi, držeći rubove papira za pečenje, prebacite tvrdu smjesu na dasku te narežite na ploške. Poslužite i uživajte! Također, višak možete i zamrznuti pa za slatkim zalogajima posegnuti u danima u kojima ne stignete pripremiti desert, piše tportal.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:chillhrananamirniceuskrsuskrsna pogacauskrsni ponedjeljak
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

IMENA KOJA NOSE SVECI Donosimo 15 prijedloga za djevojčice i dječake s posebnom simbolikom

Zadar

SAMO A’MARE, BOTANIST I PIZZARA? Turisti u Zadru očajni: “Imamo celijakiju, gdje jesti bez glutena?” – odgovori nisu baš ohrabrujući

Lifestyle

Koliko vode zaista trebamo popiti dnevno? Stručnjaci otkrivaju nove smjernice

Lifestyle

Norvežanke prednjače po veličini grudi, a Hrvatice zaostaju i za Slovenkama i Bosankama

Lifestyle

Ne spavate već danima? Evo tko bi mogao biti krivac – puni ‘jesetrov’ Mjesec

Lifestyle

Zašto je 8. kolovoza poseban dan za sreću i ljubav, te po mnogima najsretniji dan u godini

Lifestyle

ŠOKANTNO OTKRIĆE Vaš mobitel prljaviji je od WC školjke – evo kako ga sigurno očistiti

Vijesti

VISOKA INFLACIJA Ogroman rast cijena, a radnici – najjefitniji: “Prije kad je bila kuna je bilo bolje”

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka