023.hr
U samo osam sati čak 180 prekršaja: Najviše vozača bez pojasa, mnogi vozili zaustavnom trakom!
AUTOCESTA KAO PISTA Četvorica stranaca jurila i do 265 km/h kod Benkovca, uhvatili ih presretači
U Sukošanu održan 4. Festival pršuta i vina; Pogledajte u kakvim se sve delicijama uživalo sinoć
Lažni iscjelitelj i iznuda: Par iz Srbije prijetio ženi iz biogradskog kraja i uzeo joj novac
Bijeli auti s plavim rotirkama nadzirat će vozače: Hrvatska uvodi novi sustav naplate cestarine bez kućica i rampi
BEZ DLAKE NA JEZIKU Bale o odlasku Modrića: “Bio je bolji sa svakom godinom, ali Real gleda u budućnost”
Članovi BK Posedarje nastupili za reprezentaciju na Kids Tour of Slovenia: Nižić i suigračice na postolju
Nastavlja se nestabilno razdoblje: U ponedjeljak najviše sunca, a od utorka opet grmljavina i sjeverac
Erlić sazvao konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća za petak: “Bez stabilne većine nema napretka”
Protueksplozijski ronioci iz zadarske policije iz rijeke Like izronili oružje!
Kapetan Marko Ramljak i sljedeće sezone ostaje u dresu KK Zadar!
Potvrđeni slučajevi afričke svinjske kuge u Osječko-baranjskoj županiji, životinje eutanazirane
Pričekajte s odlaskom na pumpu; Od utorka nešto jeftinije cijene goriva!
Odlični rezultati Streličarskog kluba Zadar na 3D turniru Pila 2025!
Temu bacio rukavicu; Namjeravaju prodavati hranu, evo koje europske zemlje su im “na meti”
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Jeste li čuli za zadarsku uskršnju pogaču? Donosimo recept koji morate isprobati

Autor: 023.hr
Objavljeno: 17. ožujka 2024.
Čitanje članka: oko 3 min
Screenshot, YouTube
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Čitateljica specijaliziranog portala za hranu – Okusi.eu, podijelila je recept za zadarsku uskršnju pogaču.

Ono što posebno ističu je kako se u našem gradu ovaj kolač zove “pogača” a ne “sirnica” ili “pinca” kao u nekim drugim krajevima.

Šećera nema puno ali je obogaćena grožđicama i komadićima čokolade – koje naravno možete i izbaciti ako ih ne volite.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Također nema ni masti ni maslaca a i kvasca je vrlo malo, kako bi okus bio što bolji.

Zbog malo kvasca preporučamo tijesto umijesiti ujutro i jednostavno na njega “zaboraviti” na više sati pa pogaču staviti u pećnicu navečer.

Najbolje prija kad je još topla, no morate pazite da ne pojedete sve. A znamo koliko to može biti teško.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Sastojci

  • 700-800 g brašna
  • 2 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 1 žumanjak za premazivanje,
  • korica jednog limuna, iz organskog uzgoja
  • korica jedne naranče, iz organskog uzgoja
  • sok 1 naranče
  • pola žličice soli
  • 8 žlica šećera
  • čaša toplog mlijeka (2 dl)
  • čaša ulja
  • 2-3 žlice grožđica
  • rum, pola čaše
  • 3-4 žlice grubo narezane čokolade za kuhanje
  • pola vrećice suhog kvasca

Priprema

Prosijati brašno s kvascem, dodati ulje i toplo ili mlako mlijeko (nikako vruće), 2 jaja i 3 žumanjka, sol i šećer, naribanu koricu limuna i naranče te sok od naranče.

Umijesiti u kuhinjskom stroju, barem 15-20 minuta a potom još domijesiti malo rukom, staviti u veliku zdjelu i dobro pokriti s dvije ili tri čiste kuhinjske krpe te ostaviti neka se diže na toplom mjestu satima. Najbolje je ostaviti neka se diže do navečer.

Grožđice preliti rumom i ostaviti neka ga upiju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Tijesto će se udvostručiti ili utrostručiti. Tada dodajte grožđice i grubo narezanu čokoladu i malo premijesite. Vrlo oprezno, tek toliko da se grožđice i čokolada dobro rasporede. Razrezati na dva dijela i na limu obloženim masnim papirom oblikovati u dvije pogače. Ostaviti neka se još kratko diže, oko 20-tak minuta.

Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i pripremiti žumanjak za premazivanje. Izmutite ga vilicom ili kistom.

Škarama zarezati vrh pince tako da ima malu “krunu” od 4 jednaka dijela. Premazati dobro žumanjkom i staviti u pećnicu. Peći oko 10-15 minuta ili dok ne potamni do zagasite zlatne boje, pa tada smanjiti na 180 stupnjeva i dalje peći oko 20-30 minuta dok ne poprimi zagasitu tamnu boju kao na slici. Odškrinite polako vrata od pećnice i provjerite oprezno dugačkim drvenim štapićem za ražnjiće je li tijesto i u sredini pečeno.

Ako je štapić izlazi čist van, pritvorite pećnicu tako da ostane mali procjep u koji možete staviti dršku od kuhače kako se ne bi zatvorio. Neka se pinca ovako hladi još neko vrijeme a onda ju slobodno izvadite van i poslužite po želji još vruću.

Što još reći nego – dobar tek!

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kuhinjapogačareceptiuskrs
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

STIŽE EMOCIONALNA OLUJA Pripremite se za nadolazeći retrogradni Merkur, evo kad stiže

Lifestyle

Upozorenje liječnika: Ove tri skupine lijekova mogu biti opasne tijekom toplinskih valova!

Lifestyle

Srpanjske astro prognoze: Od pojačanih strasti do poslovnih izazova za sve znakove

Lifestyle

Prije nego što izađete iz klimatiziranog prostora na vrućinu, obavezno napravite ovu stvar!

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka