U većini slučajeva, kuhanje s aluminijskom folijom nije nešto oko čega biste se trebali brinuti, prenosi Huffpost.
“Aluminijska folija općenito je sigurna za kuhanje na uobičajenim temperaturama u pećnici,” rekao je Darin Detwiler, predsjednik Programa za sigurnost hrane Nacionalnog udruženja za zaštitu okoliša, profesor na Sveučilištu Northeastern. Međutim, kao i s mnogim aspektima prehrane, postoji nekoliko nijansi koje treba razmotriti.
Na primjer, istraživanja pokazuju da kuhanje kiselih ili slanih namirnica na visokim temperaturama može dovesti do većeg ispuštanja aluminija u hranu koju kuhate.
“Visoke temperature, osobito kod kiselih namirnica poput rajčica, citrusa ili octa, mogu uzrokovati da se aluminij prenese u hranu,” rekao je Detwiler.
“Iako su to obično male količine, prekomjerni unos aluminija tijekom vremena povezan je s potencijalnim zdravstvenim problemima, uključujući neurodegenerativne bolesti.”
“Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) navodi da se aluminijska folija može sigurno koristiti na temperaturama do 200 °C,” rekla je Tamika Sims, starija direktorica komunikacija o tehnologiji hrane u Međunarodnom vijeću za informacije o hrani.
Jessica Gavin, prehrambena znanstvenica objasnila je da, iako postoji povećan rizik od ispuštanja aluminija pri kuhanju kiselih namirnica na visokoj temperaturi, rizik je i dalje nizak u većini slučajeva.
“Kako biste smanjili prijenos aluminija, izbjegavajte kuhanje ili dugotrajno čuvanje kiselih ili slanih namirnica u foliji jer to može uzrokovati metalni okus i oštećenja na foliji,” rekla je Gavin, prenosi Večernji list.