023.hr
Slika “Sveti Ivan od Boga” vraćena u bolničku kapelu: mons. Zgrablić zahvalio liječnicima na ljudskosti
SAVSKM ISKRENO Natali Dizdar: “Danas se muzika prebrzo i previše proizvodi, pa zato i kratko traje”
Škabrnja svečano obilježila Dan općine i blagdan svetog Luke
PALA DILERICA U Zadru uhićena 27-godišnjakinja s više od 100 grama kokaina i “punilom” za drogu
VIŠE OD DVA PROMILA Pijan 67-godišnjak u Zadru udario u radni stroj, vrijeđao policiju i završio s teškim ozljedama
U Providurovoj palači održana panel rasprava o integriranom razvoju zadarskih otoka – predstavljen projekt Arhipelogos
U Zadru održan Blue Cafe “Zaštićena područja za otoke” u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata
Otočki trkački vikend: Archipelago Trail Run okupio više od 700 trkača na Ugljanu, Dugom otoku i Pašmanu
Vikend donosi stabilno vrijeme i ugodan, gotovo proljetni ugođaj na zadarsko prodručje
Edukacija o sigurnosti u školama: Djeca učila kako reagirati u slučaju katastrofe
Novo upozorenje za korisnike Gmaila, Yahooa i Outlooka: Ne otvarajte svaki e-mail bez razmišljanja!
Zadarska policija održala edukaciju srednjoškolaca o problematici trgovanja ljudima
Župan Bilaver čestitao brigadiru Ražovu na imenovanju zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
Jesu li vanzemaljci već odustali od nas? Nova teorija otkriva šokantan razlog šutnje svemira
Zdravlje počinje u ljekarni: Nova kampanja #LjekarnikZna potiče građane da se obrate farmaceutima
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Zadar

Uzgajivačica odgovorila nezadovoljnoj čitateljici: “Visoka cijena ne samo da je opravdana, nego će i rasti!”

Autor: 023.hr Redakcija
Objavljeno: 25. prosinca 2024.
Čitanje članka: oko 6 min
Photo by Jonathan Cooper on Unsplash
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Nakon našeg jučerašnjeg teksta o drastično visokoj cijeni kilograma tuke, na koju nam se požalila naša čitateljica, zaprimili smo više nego zanimljiv email jedne uzgajivačice.

Ona je navela niz razloga zbog kojih je cijena domaćih purica opravdano viša od industrijskih. Tradicionalni uzgoj zagorskih purana uključuje slobodnu ispašu, trajanje od sedam mjeseci i ručnu obradu, što rezultira vrhunskom kvalitetom mesa. Za razliku od industrijskih purana, težina zagorskih purica rijetko prelazi 4 kg, a uzgoj je zahtjevan zbog visokih troškova hrane i osjetljivosti na bolesti.

Kako dalje navodi uzgajivačica, zbog inflacije i sve manjeg broja uzgajivača, cijena od 18-22 €/kg nije samo opravdana, već će vjerojatno rasti. Autorica savjetuje nezadovoljnima da razmotre alternativne opcije poput kupnje živih purica ili osobnog uzgoja, ali i apelira na svijest o očuvanju domaće proizvodnje i kvalitete hrane, koja ne može konkurirati industrijskom mesu po cijeni, već po vrijednosti.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Evo i cijelog dopisa koje nam je poslala uzgajivačica.

“Slobodna sam obratiti Vam se u ime uzgajivača domaćih purica, a kao reakciju na nedavno objavljen članak pod naslovom “Zadranka šokirana cijenom tuke”, u kojem se čitateljica “zgraža” nad cijenom domaćih purica u lokalnoj mesnici i uspoređuje istu s cijenom u trgovačkom lancu..

Htjela bih ukazati na činjenicu da je tradicionalni uzgoj purana u našim krajevima, oduvijek, uzgoj na otvorenom, točnije na slobodnoj ispaši, uz dohranu u svim fazama razvoja. Tradicionalni uzgoj zagorskih purana (oni koje uzgajamo tu i kojeg je dotična kupila) se kudikamo razlikuje od tova purana u industrijskim uvjetima, odnosno u intenzivnom tovu te se kvaliteta mesa jednih i drugih životinja ne može i ne smije uspoređivati.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Meso purana uzgojenih na pašnjaku odlikuje se iznimnom kakvoćom, što su pravi gurmani oduvijek znali cijeniti i prepoznati.

Nadalje, tradicionalni zagorski puran ne postiže težinu preko 7kg (najčešće 5-7),  a purice ne idu preko 4kg te ih treba razlikovati od pazinskih koji dosežu i do 25kg težine.

Purani se u slobodnom uzgoju hrane cca 7 mjeseci, a naši ljudi vole reći da je lakše othraniti svinju nego tuku, zbog ogromne količine hrane koju pojedu, a da pritom ne dobivaju značajno na težini (kao što rekoh zagorski purani i pure na tržište idu sa cca 3.5-5 kg, pa je vrlo lako dobiti ideju o konačnoj isplativosti uzgoja nakon 7 mjeseci intenzivne brige i hranjenja).

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ne trebam uopće naglašavati značaj inflacije te poremećaja na tržištu koji su doveli do enormnog povećanja troškova uzgoja, misleći pritom prvenstveno na cijenu krmiva odnosno stočne hrane, koja je neophodan resurs kod uzgoja domaćih životinja.

Nadalje, najveća prepreka u uzgoju purana je njihovo zdravlje, jer su, u otvorenom načinu držanja izrazito podložni bolestima, koje mogu dobiti od ostale domaće peradi i divljih ptica te se, u nekim godinama, pomor jata zna popeti i do 70%, što onda opet u konačnici utječe na cijenu samog mesa.

Prošle je godine u Zadru, zbog izazovne godine za uzgoj, cijena purica dosezala i do 25eur/kg i opet su se, kao i svih godina dotada, sve purice iz domaćeg uzgoja – rasprodale. Unaprijed.

Ove godine se cijene domaćih purana i purica kreću 18-22eur/kg.

Zbog težine i intenzivnosti uzgoja svake je godine sve manje uzgajivača zagorskog purana na razini RH, a s obzirom da smo se svi okrenuli vilama i bazenima, uskoro ih i na našem području, vjerujem, više skoro neće ni biti.

Pa ćete tek onda vidjeti koja će biti cijena koju će nekolicina preostalih uzgajivača odrediti, i to s pravom.

Da zaključim s par savjeta za gospođu koja je ostala šokirana cijenom – sljedeći put tražite purana (tukca), a ne puricu (tuku), jer su jeftiniji. (..Ali su i veći, pa će vam vjerojatno doći na isto).

Ukoliko želite proći još jeftinije, kupite živu puricu (svi naši uzgajivači prodaju i žive purice) i sami je zakoljite, očerupajte i očistite. To je sve usluga koja je bila uključena u cijenu od 20 eura po kilogramu, a koju je netko odradio. Istina, nema tu nekog troška, samo par desetaka litara vruće vode i vaše vrijeme i strpljenje. Probajte.

Domaći zagorski puran delicija je, kao i naš domaći pršut ili ovčji sir, koja NIJE i ne može biti na bilo koji način usporediva s industrijski uzgojenim mesom. Upravo zbog stava kojeg imate, ubrzano i sigurno ubijamo domaću proizvodnju hrane, ono najvrjednije što još uvijek imamo i baštinimo, ali od čega će buduće generacije u potpunosti, čini mi se, dići ruke, jer “zašto se mučiti kad imamo u dućanu”.

Cijena nikad nije bila i ne može biti osnovni kriterij vrednovanja dobara, pogotovo kad se radi o domaćoj, tradicionalnoj proizvodnji hrane.

I za kraj, slobodno se sami okušajte u uzgoju, nije teško – samo cca 7 mjeseci svakodnevne pažnje, izvođenja na ispašu, hranjenja te u konačnici klanja i obrade mesa”, navela je u svom emailu.

Podsjetimo, naša je čitateljica u mesnici na Putu Dikla kilogram tuke – puretine, platila 20 eura.

Ako ste propustili njenu priču, pročitajte je OVDJE.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:cijenamesnicamesopuricareakcijatukauzgajivač
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Zadar

Slika “Sveti Ivan od Boga” vraćena u bolničku kapelu: mons. Zgrablić zahvalio liječnicima na ljudskosti

Show

SAVSKM ISKRENO Natali Dizdar: “Danas se muzika prebrzo i previše proizvodi, pa zato i kratko traje”

Zadar

PALA DILERICA U Zadru uhićena 27-godišnjakinja s više od 100 grama kokaina i “punilom” za drogu

Zadar

VIŠE OD DVA PROMILA Pijan 67-godišnjak u Zadru udario u radni stroj, vrijeđao policiju i završio s teškim ozljedama

16
Zadar

U Providurovoj palači održana panel rasprava o integriranom razvoju zadarskih otoka – predstavljen projekt Arhipelogos

Zadar

U Zadru održan Blue Cafe “Zaštićena područja za otoke” u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata

Županija

Otočki trkački vikend: Archipelago Trail Run okupio više od 700 trkača na Ugljanu, Dugom otoku i Pašmanu

Vrijeme

Vikend donosi stabilno vrijeme i ugodan, gotovo proljetni ugođaj na zadarsko prodručje

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
- OGLAS -
Ad imageAd image
- PROMO -
Ad imageAd image
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka