Maleni gradovi na obali, nakon napornih ljetnih sezona, uglavnom postaju pusti, tihi i prazni. Mnogi ugostiteljski objekti, sa prvim danima jeseni, zatvore svoja vrata i ostaju tako zatvoreni do sljedećeg ljeta. Domaće stanovništvo je uglavnom zadovoljno mirnijim ritmom života, ali ipak željno nekih događanja samo za njih. U želji da svojim gostima ponude izbor i učine nešto za svoje sugrađane, vrata je ovog Adventa otvorio mali wine & cheese bar Trapula. Bez iskustva, ali s velikom željom, izradili su kobasice koje pripremaju sa svojim Trapula potpisom, uz kupus, domaću marmeladu od kapule i umak od hrena. Zahvaljujući angažmanu i podršci obitelji te drage prijateljice, na stolu se svakog vikenda nalaze mirisne frite, kroštule, salenjaci… Uče se, osluškuju želje i kažu: “Dogodine će biti bolji!” Na njihovim licima blista zadovoljstvo.
– Već godinama maštamo o Adventu, o ukrasima, o ponudi. Velika želja da našim sugrađanima ponudimo ono najbolje što zaslužuju nikada nije prestajala, da oživimo centar grada, osvijetlimo i ukrasimo kutak gdje će se svi okupiti, uživati u okusima i mirisima Božića. Najteže bi nam bilo kada bi naši sugrađani objavljivali prazne ulice našega grada i praznu Pijacu, srce grada. Kad bi gosti začudno komentirali i nazivali centar grada ‘gradom duhova’, to bi nas uznemirilo, ali ujedno nas je potaknulo da pokušamo! Prvu subotu blagoslovila je jaka bura, kako to kod nas u Pagu obično ide. Okrenula nam je stolove i porušila ukrase, ali nije nas obeshrabrila! Iskoristili smo ju da proširi miris kuhanih napitaka, kao i kobasica koje smo sami pripremili
– Naš trud je definitivno nagrađen. Dobili smo mnoge pohvale, ohrabrenja, a najvažniji su bili sretni osmijesi zadovoljnih lica. Ljudi su se družili iz vikenda u vikend, uživali, a mi smo se gledali s ponosom i zadovoljstvom, jer osjećaj koji smo stvorili bio je zarazan
Ova divna božićna priča još je jedan dokaz da promjene počinju od nas samih, te da nitko ne može pridonijeti malim gradskim zajednicama kao čovjek koji voli svoj grad. Ono što je najvažnije, na glavnom gradskom trgu, Pijaci, konačno se osjeća duh Božića – barem onim danima kada ovaj mali wine & cheese bar Trapula upali svoje lampice, kada zasvira saksofon i zamiriši kuhano vino!