U subotu, 3. svibnja 2025., s početkom u 17 sati na prepoznatljivoj lokaciji Stare rive u Pagu, održat će se Kaloka, prvi festival posvećen janjetini u street food formatu. Događaj donosi jedinstveni spoj lokalne tradicije i moderne prezentacije, u opuštenom ambijentu. Sve će biti posluženo u ležernom formatu s mirisima dima, začina i dobre atmosfere, uz sudjelovanje renomiranih lokalnih i gostujućih ugostitelja: Na Tale, Zrno soli, Wine & Cheese Bar Trapula, Konoba Bile, Porta Salina & Bamboo (kokteli i vino), SŠ “Bartol Kašić” i chef Dražen Đurišević (Podravka) , a kao poseban gost večeri dolazi nam chef Ivan Pažanin.
U isto vrijeme, od 17:30 sati, u Magazinu soli održat će se radionica filcanja vune pod nazivom “Izradi svoju Kaloku” by Wooly Handmade, koja podsjeća na zaboravljene vještine koje su oblikovale svakodnevicu paških žena kroz generacije.
Kao šlag na kraju, glazbeni program počinje u 21 sat. U prostoru Porta Saline bara nastupit će Marko Pecotić Peco & Silvija Dvornik, i time zaokružiti večer u tonu glazbe, druženja i dobrog raspoloženja.
Ime Kaloka dolazi iz lokalnog naziva za autohtonu vrstu paške ovce, a označava nešto što je ukusno, dobro spremljeno – upravo ono što će gosti moći doživjeti na festivalu. Na meniju će se naći različite varijante janjetine, od roštilja i pečenja do klasičnih jela reinterpretiranih za brzu konzumaciju – sve s domaćim potpisom i street food pristupom.
Svi koji se toga vikenda nađu na otoku, bilo da su domaći ili gosti, pozvani su da svrate na staru rivu, probaju janjetinu na način na koji je još nisu kušali i postanu dio ovog novog, lokalnog gastro slavlja.
Organizator festivala je Turistička zajednica Grada Paga, uz podršku Porta Saline bara, a događanje je osmišljeno kao novi korak u promociji lokalne kuhinje i otočne kreativnosti. Partneri događaja su Grad Pag, Udruženje obrtnika Pag, Srednja škola Bartula Kašića, Podravka d.d.i Solana Pag d.o.o.