023.hr
Hrvati masovno jedu proizvod koji je inspekcija povukla 35 puta; Evo o čemu je riječ
VAŽNA OBAVIJEST Zagrebačka banka upozorava: Od danas ove kartice više ne vrijede, klijenti moraju odmah reagirati!
Usmrćen bik Miško koji je u Gračacu lutao bez nadzora; Evo što kaže vlasnik: “Ovo je kriminal”
“UBOJICA” TUMORA Terapija koja je mogla spasiti Noru Šitum, nakon 13 godina bit će dostupna u Hrvatskoj
Štetna bakterija otkrivena u začinu iz Srbije. Trgovački lanac kažnjen
Županijskih 100 tisuća eura za igrališta i vježbališta u deset gradova i općina: Sredstva za 2026. godinu dodatno će rasti
U tijeku završna faza uređenja prolaza glavnog ulaza u renesansnu utvrdu Forte
Stabilno i sunčano do vikenda, a zatim promjena vremena i kiša početkom idućeg tjedna
Mladi, udruge i Grad zajedno oblikuju budućnost: u Centru za mlade predstavljen prijedlog Programa za mlade Grada Zadra
DVOSTRUKI USPJEH ZA TK DONAT Mateo Škara reprezentativnim srebrom potvrdio svjetsku klasu, niz medalja i u Zagrebu
Županijski stožer civilne zaštite: “Sezona prošla bez većih požara, ali zimi su prijetnja vozači koji slijepo vjeruju GPS-u”
SDP Zadarske županije upozorava: “Bez znanja javnosti planirano više od 1.500 hektara solarnih elektrana!”
Zlato i tri bronce za Luciju Mijolović: župan Bilaver primio zadarsku paraplivačicu koja je Europu osvojila srcem i talentom
David Pejdo ukupni pobjednik utrke u Stankovcima, BK Posedarje s čak deset postolja
Zimske gume od subote obvezne, a zadarska Čistoća otkriva kamo s onima starima
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Vijesti

Hrvati masovno jedu proizvod koji je inspekcija povukla 35 puta; Evo o čemu je riječ

Autor: 023.hr
Objavljeno: 12. studenoga 2025.
Image by Andreas Lischka from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Europa se ponosi svojim sustavom uzbunjivanja zbog nesigurne hrane, ali kada pogledamo podatke za Hrvatsku, jasno je da sustav itekako „zvoni“.

Naime, iz obavijesti Državni inspektorat Republike Hrvatske za posljednje tri godine vidljivo je da se neki proizvodi s tržišta povlače znatno češće od drugih — a jedan, „rekorder“, ističe se čak 35 puta, piše Jutarnji.

Riječ je o mesnom proizvodu – kobasicama (uključujući kulene, kulenove seke, tlačenice, češnjovke, hrenovke i slične proizvode) – koje su u tom razdoblju najviše puta bile predmet opoziva. Najčešći razlog? Pronađene bakterije, najčešće Listeria monocytogenes ili Salmonella spp., koje za čovjeka mogu biti vrlo opasne.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Bitno je istaknuti da se problem ne odnosi samo na industrijske, velike proizvođače – jednako se povlače i proizvodi malih, domaćih proizvođača. Dakle: rizik postoji u oba slučaja. Kod industrijskih tvornica, postupci su strogo kontrolirani, postoji sustav HACCP, kontrole sirovina, opreme, okoliša. Kod malih proizvođača često takvih sustavnih kontrola nema, i rizik je samim time veći.

Stručnjak Zdenko Mlinar, voditelj Odjela za sanitarnu mikrobiologiju pri NZZJZ „Dr. Andrija Štampar”, pojašnjava: fermentirane i sušene kobasice – poput kulena, kulenove seke, češnjovki i sličnih – relativno su često predmet mikrobioloških nesukladnosti, posebno u odnosu na svježe meso.

Razlozi su višestruki:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
  • Proizvodnja od mljevenog mesa: mljeveno meso ima veću površinu izloženu zraku i rukovanju, što povećava vjerojatnost kontaminacije.
  • Nerijetko proizvodi nisu podvrgnuti potpunoj termičkoj obradi (nego se suše ili fermentiraju) – pa određene bakterijske vrste mogu preživjeti ili čak rasti.
  • Mogući izvori kontaminacije: meso same sirovine, začini, aditivi, postupci tijekom obrade, sušenja ili dimljenja.

Mogući uzroci prisutnosti patogena kod takvih proizvoda su:

  • sirovina upitne kvalitete,
  • kompromitirani procesi obrade, fermentacije, sušenja ili dimljenja,
  • neprimjerena higijenska praksa,
  • primjerice previsok pH tijekom rane faze zrenja.

Mlinar zaključuje da: ako se zadovolje svi propisani uvjeti proizvodnje i higijene, razlike između industrijskih i proizvoda malih proizvođača u smislu sigurnosti neće biti značajne — a kvaliteta kod tradicionalne pripreme može biti prednost, prenosi N1. 

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:bakterijekobasicaproizvodi
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Vijesti

VAŽNA OBAVIJEST Zagrebačka banka upozorava: Od danas ove kartice više ne vrijede, klijenti moraju odmah reagirati!

Vijesti

“UBOJICA” TUMORA Terapija koja je mogla spasiti Noru Šitum, nakon 13 godina bit će dostupna u Hrvatskoj

Vijesti

Štetna bakterija otkrivena u začinu iz Srbije. Trgovački lanac kažnjen

Vijesti

Zimske gume od subote obvezne, a zadarska Čistoća otkriva kamo s onima starima

Vijesti

Zima bi mogla početi ranije nego što mislimo: Poremećaj polarnog vrtloga najavljuje hladni val i mogućnost bijelog Božića!?

Vijesti

U Hrvatskoj blokirano više od 200 tisuća građana, dugovi premašili 4 milijarde eura!

Vijesti

Trgovački lanac povukao s tržišta popularnu šunku zbog prisustva opasne bakterije!

Vijesti

Ove tvrtke traže nove radnike, pogledajte koliku bruto plaću nude!

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka