Stručnjaci za sigurnost hrane i registrirani dijetetičari za Huffpost otkrivaju što zapravo znači kada krumpiri počnu puštati izdanke i postajati zeleni. Evo što su rekli (i zašto su krumpiri općenito još uvijek odličan izbor za prehranu).
Prvo dobra vijest… Kad krumpiri proklijaju, općenito su još uvijek sigurni za jelo, sve dok izdanci nisu pretjerano veliki.
“Ti izdanci sadrže toksin nazvan solanin, koji može uzrokovati tegobe poput glavobolje, povraćanja i drugih probavnih problema,” objasnila je Ellen Shumaker, direktorica programa Safe Plates na Sveučilištu Sjeverne Karoline.
“Ako se konzumiraju velike količine, može doći do ozbiljnih simptoma. No, ako su izdanci mali, a krumpir nije mekan ili smežuran, izdanci se mogu odrezati, a krumpir pojesti.”
Što ako su zeleni?
“Nemojte jesti takve krumpire”, upozorava Maggie Michalczyk, registrirana dijetetičarka i osnivačica stranice Once Upon a Pumpkin.
“Sunčeva svjetlost čini krumpire zelenima jer proizvode klorofil, no pravi problem je nakupljanje štetnih toksina.” Shumaker potvrđuje isto.
“Zelenilo na krumpirima ukazuje na stvaranje toksina solanina, koji se također nalazi u izdancima,” rekla je.
“Ako postoje male zelene mrlje na krumpiru, mogu se odrezati, ali ako su mrlje velike, preporučuje se baciti krumpir.”
Prema Shumaker, izdanci i zelenkasta nijansa glavni su znakovi da je krumpir pokvaren ili se počinje kvariti. Ako je krumpir smežuran i mekan, to je siguran znak da ga trebate baciti.
Iako su učinci konzumacije pokvarenog krumpira uglavnom probavne prirode, u teškim slučajevima solanin može izazvati paralizu.
Općenito, najbolje je izbjegavati krumpire koji čudno izgledaju, osobito ako su počeli poprimati zelenu boju. Jednom kad krumpiri pokazuju znakove zelenila, izdanaka i gomolja, također će razviti gorak okus. Vjerojatno neće sadržavati ni toliko hranjivih tvari.
Krumpiri su doslovno spašavali živote u prošlim vremenima jer je njihov visok sadržaj vitamina C sprječavao skorbut.
Stoga vas strah od solanina ne bi trebao obeshrabriti od konzumacije krumpira, samo se trudite držati krumpire svježima tako da ih pohranite na hladnom, suhom mjestu ili čak u papirnatoj vrećici kako biste ih zaštitili od sunca, prenosi Večernji list.