023.hr
DVOSTRUKI USPJEH ZA TK DONAT Mateo Škara reprezentativnim srebrom potvrdio svjetsku klasu, niz medalja i u Zagrebu
Županijski stožer civilne zaštite: “Sezona prošla bez većih požara, ali zimi su prijetnja vozači koji slijepo vjeruju GPS-u”
SDP Zadarske županije upozorava: “Bez znanja javnosti planirano više od 1.500 hektara solarnih elektrana!”
Zlato i tri bronce za Luciju Mijolović: župan Bilaver primio zadarsku paraplivačicu koja je Europu osvojila srcem i talentom
David Pejdo ukupni pobjednik utrke u Stankovcima, BK Posedarje s čak deset postolja
Zimske gume od subote obvezne, a zadarska Čistoća otkriva kamo s onima starima
Zima bi mogla početi ranije nego što mislimo: Poremećaj polarnog vrtloga najavljuje hladni val i mogućnost bijelog Božića!?
U Hrvatskoj blokirano više od 200 tisuća građana, dugovi premašili 4 milijarde eura!
Kupila saunu, ostala bez novca: Zadranka nasjela na internetsku prijevaru – policija upozorava građane
Primio novac pa nestao: 40-godišnjak s Pašmana osumnjičen za prijevaru prilikom dogovorenih građevinskih radova
U Škabrnji se otvara izložba “Benediktinci i stvaranje europske kulture”: Dio programa obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva
Danas je Međunarodni dan samaca: Sve više ljudi bira život bez partnera, i pritom su sretniji nego ikad!
Planirana sanacija povijesne Majstorske ceste preko Velebita: prijavljen projekt za obnovu najugroženijih dijelova
GOOGLE OTKRIVA Ovih 8 trikova spašavaju bateriju na Androidu: broj 5 najviše troši energiju, a većina ga nikad ne isključi!
Pijani 37-godišnjak u Zadru vrijeđao i napao policajce, udarao ih nogom i glavom
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Vijesti

U Jadranskom moru pojavila se otrovna vrsta ribe, iznimno je opasna i može vas ozlijediti

Autor: 023.hr
Objavljeno: 8. kolovoza 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Shutterstock/Jan Leya
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Vatrenjača, riba lav ili riba paun, utvrđena je i u Nacionalnom parku Mljet.

Znanstvenog imena Pterios miles, vatrenjača, riba lav ili riba paun tako se nastavlja širiti Jadranom, pošto je prethodno potvrđena njezina prisutnost u području crnogorskog primorja, Visa, Cavtata, Korčule i Lastova. Radi se o invazivnoj ribi otrovnih bodlji pa treba biti oprezan pri ribolovu. Otrov je termolabilan, odnosno može se neutralizirati toplinom. Stoga je u slučaju uboda važno odmah to mjesto uroniti u vruću vodu temperature 40-45 °C.

Riba lav uočena je u na lokaciji Vranji škoj na 12 metara dubine u trenutku kada je temperatura mora iznosila 24 °C. Uočena je jedna jedinka dužine 16 cm, što odgovara juvenilnom primjerku, a fotografirao ju je morski biolog prof. dr. sc. Petar Kružić, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Ova riba predstavlja opasnost za ljude samo ako dođemo u dodir s njom, odnosno ako se ubodemo na njezine bodlje. Zasad ne možemo reći da je njezina prisutnost jako velika opasnost za ljude s obzirom na to da nema puno primjeraka. Veći problem je podmorski svijet, odnosno bioraznolikost Jadrana, s obzirom na to da je riba lav dosta proždrljiva i najveća opasnost prijeti našim endemskim malim vrstama, poput glavoča i babice. Srećom Jadran ih ima puno, ali svejedno je velika opasnost kad se pojave ovakve invazivne vrste. Riba lav definitivno se udomaćila u podmorju južnog Jadrana, ovdje je prisutna već nekoliko godina i to će biti sigurno vrsta koja će se upisati na popis vrsta Jadrana i jadranskih riba”, ističe Kružić.

Pojava ove vrste u Jadranu iznova dokazuje kako se naše more mijenja i pokazuje kako klimatske promjene vrlo slikovito upozoravaju što nas očekuje u bliskoj budućnosti.

Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, pa je njihova zaštita jedna od mjera za kontrolu širenja. Također, moguć je izlov i konzumacija. Dobra je stvar da je riba lav jestiva, pa se može iskoristiti za hranu, no uz oprez pri lovu i čišćenju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

‘Na sreću, otrov joj je termolabilan’

Neven Iveša, biolog s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli nedavno je za Danas.hr pojasnio detalje o spomenutoj vrsti. “Vatrenjača je vrsta koja dolazi iz Crvenog mora. Kao i brojne druge, na početku je kolonizirala istočni dio Sredozemlja. Na području Cipra, Libanona, Sirije, Turske i južne Grčke postala je uobičajena vrsta. Zato što nema prirodnih predatora, odnosno neprijatelja, ona se nesmetano razvija i razmnožava te prijeti autohtonoj fauni Mediterana. Jako je grabežljiva vrsta koja živi u plitkom priobalju koje je važno rastilište brojnih vrsta riba među kojima i gospodarski važne vrste”, objasnio je Iveša.

Iveša napominje da ne trebamo biti zabrinuti, ali trebamo pratiti stanje vatrenjača. “Trenutno za Jadran imamo samo pojedinačne nalaze, nema brojnosti zbog čega trebamo biti zabrinuti, ali stanje treba pratiti. Činjenica je da se seli prema sjeveru pa nije za isključiti njezin skori dolazak u sjeverni Jadran čemu prije svega kumuje zagrijavanje more. Drži se južnog dijela Jadrana, ali zadnjih godina je češće viđaju u pojedinačnim slučajevima. To nam pokazuje da će se u budućnosti češće pojavljivati”, rekao je Iveša.

“Ona je otrovna riba, ali srećom, njezin otrov spada u skupinu termolabilnih otrova. To znači da se izlaganjem otrovne komponente na temperaturu između 40 i 50 stupnjeva otrov degradira i dezintegrira te više nije opasan. Njezin je otrov nešto jači, ako bismo je usporedili s našim uobičajenim otrovnim ribama kao što su bodeljka, škarpina i škarpun. Prije svega zato što ima puno duže peraje zbog kojih nas može lakše ubosti”, napomenuo je Iveša.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Biolog Iveša također ističe da se vatrenjača može koristiti u prehrani: “Pozitivna stvar kod vatrenjače je to što je meso iznimno ukusno. Odlična mjera kojom možemo suzbiti njezinu brojnost je izlovljavanje i plasiranje na tržište u gastronomske svrhe. Ti projekti su zaživjeli na području istočnog Sredozemlja”, piše Net.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:moreotrovotrovnicariba
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Vijesti

Zimske gume od subote obvezne, a zadarska Čistoća otkriva kamo s onima starima

Vijesti

Zima bi mogla početi ranije nego što mislimo: Poremećaj polarnog vrtloga najavljuje hladni val i mogućnost bijelog Božića!?

Vijesti

U Hrvatskoj blokirano više od 200 tisuća građana, dugovi premašili 4 milijarde eura!

Vijesti

Trgovački lanac povukao s tržišta popularnu šunku zbog prisustva opasne bakterije!

Vijesti

Ove tvrtke traže nove radnike, pogledajte koliku bruto plaću nude!

Vijesti

Mate Lukić na prosvjedu u Splitu: “Najisplativiji biznis danas je zamjena stanovništva – potjeraj Hrvata, dovedi stranca”

Vijesti

Najveće istraživanje o cjepivu protiv covida pokazalo: rizici nakon infekcije dugotrajniji i opasniji od onih nakon cijepljenja!

Vijesti

S polica Lidla povučena kuhana šunka zbog opasne bakterije: moguće prisustvo Listerije u proizvodu

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka