023.hr
Uz razmjenu blagdanskih čestitki, čelnici Grada i Crkve razgovarali o velikom okupljanju vjernika i zatvaranju Godine jubileja koje slijedi 28. prosinca
Župan Josip Bilaver s predstavnicima braniteljskih udruga usuglasio bogat program 33. obljetnice VRO Maslenica ’93. koji će trajati sve do 1. ožujka
Virski El Presidente u “skupini smrti” na novim dubrovačkim terenima protiv lanjskog prvaka i superligaških igrača traži put do završnice
Vikend donosi proljetne temperature i sunce, no tjedan pred nama priprema nagli obrat uz kišu i znatno zahlađenje za blagdane
Sjajan početak državnog prvenstva na Poljudu: Plivači Zadra u prva dva dana osvojili srebro i četiri bronce
Jusup nakon teške pobjede potvrdio odlazak Beecha i najavio potragu za novim bekom: “Srljali smo kad nije trebalo”
Mislite li da su vaše poslovne tajne sigurne na WhatsAppu i Telegramu – u krivu ste!
Božićni okusi iz učeničke kuhinje; Evo koji vam tradicionalni blagdanski kolač pripremaju slastičari iz HTUŠ-a
Larisa Pavlović-Petani nije više ravnateljica DV Radost, razriješena na osobni zahtjev
VIDEO Pogledajte prekrasne jaslice u drvenoj lađi u OŠ Zadarski otoci!
VELIKA NOVOST Jadrolinija uvodi u sezoni 2026. novu katamaransku liniju Zadar – Ancona
ČAROBNI ZVUCI BOŽIĆA Glazbeni studio Libreto priređuje u ponedjeljak predbožićni koncert za “Zaratiniće”
Mladen Grdović rasprodao slavljenički koncert u Lisinskom dva mjeseca prije termina! U prodaju puštene ulaznice za dodatni termin
Na Pijaci isprobajte najbolji bagremov med u Hrvatskoj, šampion iz Đurđevca ponovno u Zadru
Od jutros u poslovnicama FINA-e krenula isplata božićnica i naknada za zadarske umirovljenike
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr

Dojavite nam vijest
Želite se oglasiti na 023.hr?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Zadar

VIDEO Sjećate li se učijaka? Goran Pavić jedini ga u Hrvatskoj prodaje i to svakog četvrtka na Branimirovoj obali

Autor: Silvija Romić
Objavljeno: 9. siječnja 2025.
Čitanje članka: oko 5 min
Matija Lipar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Iz palete tih nekih okusa djetinjstva koji su nam se zauvijek urezali u pamćenje, svakako ćemo izdvojiti učijak, vrstu grahorice koju ove mlađe generacije niti ne poznaju, a riječ je o zanimljivoj, ukusnoj i prije svega zdravoj grickalici, daleko boljoj od ostalih tvornički proizvedenih.

Neki se, pak, na spomen učijaka vraćaju u djetinjstvo u vrijeme kad je gotovo svaki posjet zadarskoj pijaci završavao time što bi roditelji kupili jednu čašu “čoka”. Puno je vremena od tad prošlo, no u posljednje vrijeme imamo ponovno priliku probati ga i to kod Gorana Pavića iz Debeljaka koji svakog četvrtka na Branimirovoj obali donosi svoj učijak.

Kako nam je rekao, on je jedini u Hrvatskoj koji to još uzgaja i prodaje, dok je to vani, primjerice u Portugalu, grickalica koja se poslužuje u svakom kafiću.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Goranov dolazak na ovu lokaciju jednom tjedno prilika je da se ponovno vratimo u djetinjstvo, što je i komentar brojnih kupaca koji mu prilaze.

– Nekih šest godina se time bavim. Inače sam prije volio učijake, međutim to je nestalo, bilo je prije na pijaci kraj ribarnice. Onda mi je došla neka ideja što ja to ne bih za sebe uzgojio, a onda sam vidio da me puno ljudi pita i traži pa sam onda toga malo više pa i nešto prodan, jednu količinu, par sto kila tijekom godine, priča nam Goran.

Matija Lipar
Matija Lipar
Matija Lipar
Matija Lipar

Inače, kako je učijak grahorica, slično se i uzgaja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Da bi se ljudima najlakše objasnilo, uzgoj učijaka je isto kao kad uzgajate bob. Posije se na jesen, bere se negdje krajem šestog mjeseca, početkom sedmog. Problem u branju, ako je količina, u tome što se on mora osušiti na biljci. To traje nekoliko dana, a onda mahuna puca i rasipa se tako da se mora nekoliko dana na brzinu pobrati da bi se pokupilo to sjeme. Nakon toga on je suh. Da bi ljudima jasnije bilo, on je kao onaj fažol što ga kupimo u dućanu, on može stajati godinu, dvije, tri. Međutim, kad se ide praviti za upotrebu, onda se moči nekoliko dana u vodi, pa se onda kuha pa se moči u moru. U moru se moči ovisno koliko želimo da bude jak jer moči se u običnoj vodi da nabubri, pa onda se kuha da omekša i u moru se drži da se odgorči jer on je kad je sirov i kad ga ubereš gorak, njega čak ni ovce neće jesti. Onda se drži u moru toliko koliko želite da bude jači ili slabiji. Meni su znali nekad ljudi reći u šali da nije dovoljno jak, bio je samo tri dana u moru i nije dovoljno jak, popio sam samo četiri pive, trebao sam pet. Ako stoji pet dana u moru, onda je, po meni, okus onaj najblaži, priča na Goran u detalje oko uzgoja ove poslastice.

Činjenica je da mlađe generacije ne poznaju učijak, no zato se stariji razvesele kad naiđu na njega.

– Najčešći potrošači su ljudi od 60 godina, a oni stariji već nemaju zube, oni premladi veliki broj ne zna. Stariji su znali djecu dovoditi i pokazivati im da bi probali. Najčešći komentari su ljudi dođu i kažu da ih vraća u djetinjstvo. Najčešći potrošači su oni što su nekad jeli pa se vraćaju iz gušta, kaže.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Matija Lipar

Učijak ima i određene zdravstvene prednosti, što možda ljudi ne znaju.

– Najveća mu je prednost što nema šećera, ima minerala, jako malo masnoće i ajmo reći da spada u zdravu hranu. Što se tiče grickalica, daleko je najzdravije, kaže Goran.

Ukoliko proguglate, naći ćete i na podatke da je dobar i za one koji imaju problema sa štitnom žlijezdom.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

 

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Sufinancirano sredstvima Agencije za elektroničke medije

Ovaj tekst sufinanciran je iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Oznake:aem-fondbranimirova obaladebeljakgoran pavićprodajaučijak
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Zadar

Uz razmjenu blagdanskih čestitki, čelnici Grada i Crkve razgovarali o velikom okupljanju vjernika i zatvaranju Godine jubileja koje slijedi 28. prosinca

Vrijeme

Vikend donosi proljetne temperature i sunce, no tjedan pred nama priprema nagli obrat uz kišu i znatno zahlađenje za blagdane

Sport

Sjajan početak državnog prvenstva na Poljudu: Plivači Zadra u prva dva dana osvojili srebro i četiri bronce

Sport

Jusup nakon teške pobjede potvrdio odlazak Beecha i najavio potragu za novim bekom: “Srljali smo kad nije trebalo”

Zadar

Božićni okusi iz učeničke kuhinje; Evo koji vam tradicionalni blagdanski kolač pripremaju slastičari iz HTUŠ-a

Zadar

Larisa Pavlović-Petani nije više ravnateljica DV Radost, razriješena na osobni zahtjev

Zadar

VIDEO Pogledajte prekrasne jaslice u drvenoj lađi u OŠ Zadarski otoci!

Zadar

VELIKA NOVOST Jadrolinija uvodi u sezoni 2026. novu katamaransku liniju Zadar – Ancona

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka