Prosinac je mjesec kada obična večera postaje ritual. Kada se oko stola skupljaju oni koji nam najviše znače. Kada hrana prestaje biti puka potreba i postaje priča koju pričamo zajedno.
Bilo da planirate svečani Badnjak, raskošan božićni ručak ili opušteno druženje uz čašu dobrog vina, blagdanski stol zaslužuje posebnu pažnju. Ali vrhunski užitak ne znači nužno sate provedene u kuhinji ili komplicirane recepte koje niste nikad prije isprobali.
Tajna koju znaju najbolji chefovi nije u složenosti tehnike, već u savršenstvu namirnice. Kada na tanjur stavite proizvod koji je sam po sebi izniman, pola posla ste već napravili.
Upravo tu filozofiju na vaš stol donosi Amo Essere Eccellente – linija koja nije kompromis između brzine i kvalitete, već dokaz da se jedno i drugo mogu savršeno stopiti.
Predjelo koje pokreće razgovor
Najbolje večeri počinju lagano. Čašom vina, prijatnim zagrijavanjem za ono što dolazi. Umjesto klasičnog “nešto za prigristi”, složite platu koja odmah otkriva – večeras nije obična večer.
Zvijezda takvog predjela je toskanska porchetta narezana. Sočna, aromatična, s onim autentičnim okusom koji se ne da ponoviti izvan Toskane. Uz nju su savršene premium zelene masline Cerignola, krupne i mesne, ili praktične premium masline bez koštica za one koji vole jednostavnost.

Sir je, naravno, neizostavan. Za ljubitelje intenzivnih okusa tu je sir Pecorino Pienza, s tom karakterističnom oštrom notom koja budi nepce. Klasičari će, dakako, posegnuti za sirom Parmigiano Reggiano 30 mjeseci. Ta specifična kristalna struktura koja pucketa pod zubima i bogatstvo okusa koje dolazi samo s vremenom, neusporedivi su. Ako preferirate nešto nježnije, tu je sir Grana Padano DOP premium, koji donosi svu eleganciju talijanske tradicije u balansiranijoj verziji.
Glavno jelo bez stresa
Za glavno ne morate biti chef da biste impresionirali. Treba vam samo dobra tjestenina. Ono pravo, brončano izvučeno tijesto koje zadržava umak kako treba.
Amo Essere Eccellente fusilli premium i caserecce premium savršeni su za lagane umake, dok robusni rigatoni premium bez problema nose i najintenzivnije kombinacije.
Za autentičan okus Bologne bez problema, tu su Amo Essere Eccellente tortellini bolognese. Dovoljno ih je kratko prokuhati i obogatiti umakom po izboru. Pesto alla genovese bez češnjaka donijet će svježinu bosiljka, dok umak od datterino rajčice daje onu mediteransku slatkoću koju samo prava talijanska rajčica može. A završni potez? Sir ribani Grana Padano 20 mjeseci koji se topi na toplom tanjuru.
Za ljubitelje ribe, fileti tune u maslinovom ulju postaju baza za raskošnu zimsku salatu ili bogati umak za tjesteninu. Nekoliko kapi Aceto Balsamico di Modena zaokružuje priču, a za one koji vole malo vatre, dodajte ljutu papričicu u extra djevičanskom maslinovom ulju.
Finale koje se pamti
Kraj večere nije obaveza, to je trenutak kada se svi naslanjate, zadovoljni, i prepuštate onom slatkom dijelu večeri.

Tradicionalisti znaju za panettone, ali ove godine probajte nešto što diše modernom Italijom. Pandoro punjen kremom lješnjaka ili, za one koji vole pravu dekadenciju, pandoro punjen kremom sicilijanskih pistacija. To su slastice koje kad ih narezete, soba zamiriše na blagdan.
Ljubitelji voćnih nota sigurno će znati cijeniti toplu štrudlu s jabukom, grožđicama i pinjolima. Uz nju kuglica dobrog sladoleda nije preporuka, već nužnost. A izbor je ogroman. Od elegantnog sladoled korneta s kavom do božićnih verzija sa šlagom i višnjom ili samo sa šlagom. Ako se pak odlučite sami raditi neku od delicija s jabukama, svakako će vam trebati i jabuka Zlatni Rose.
Za one koji večer radije završavaju s kockicom tamne čokolade uz espresso, tu je čokolada 78% kakao za balansirani užitak ili intenzivna čokolada 85% kakao za prave znalce.
Uz Amo Essere Eccellente, vaš dom ovog prosinca postaje najbolji restoran u gradu. A vi imate više vremena za ono što blagdani zapravo jesu. Trenutke s onima koji vam znače.
Cijelu ponudu vrhunskih talijanskih delicija potražite u aktualnom katalogu Eurospina na ovoj poveznici.

