Prema najnovijim podacima Eurostata, cijene kakaa i čokoladnog praha u svibnju 2025. bile su čak 16,2 % više nego u istom mjesecu prethodne godine. Taj je rast samo vrhunac trenda koji traje posljednjih dvanaest mjeseci, tijekom kojih se „inflacija čokolade“ ubrzavala — s 6,3 % u svibnju 2024. do današnjih rekordnih razina.
Za sve su krive vremenske neprilike koje su utjecale na žetve. Inače, Hrvatska i ostatak EU potpuno ovise o uvozu kakaa iz Zapadne Afrike. Uz to, poskupjeli su i šećer te energenti, čime su troškovi proizvodnje čokolade dodatno porasli. “Cijene kakaa gotovo su se utrostručile u odnosu na razinu prije dvije godine,” objašnjava Susannah Streeter iz Hargreaves Lansdown, piše Euronews.
Iako su cijene kakaa posljednjih tjedana donekle pale i udaljile se od rekordnih razina iz proljeća 2025., one su i dalje dvostruko više nego prije dvije godine. Tako je harmonizirani indeks potrošačkih cijena za čokoladu u Hrvatskoj u posljednjih pet godina porastao za gotovo 65 %. Prema dostupnim podacima Eurostata, krajem 2020. godine indeks je bio oko 97 bodova, dok je u siječnju 2025. dosegnuo rekordnih 160,8 bodova. U hrvatskim trgovinama čokolada je poskupjela značajno više od prosječne inflacije hrane i pića, koja je u istom razdoblju porasla za oko 38 %.
Unatoč ovim poskupljenjima, potražnja za čokoladom u Europi ostaje visoka, što pokazuje da su potrošači spremni platiti više za ovaj proizvod. Ipak, to nije bez posljedica za industriju: najveći svjetski proizvođač čokolade Barry Callebaut nedavno je zbog rastućih troškova otpustio gotovo 20 % radne snage, a trećina tih otkaza dogodila se upravo u Europskoj uniji, javlja Euronews, a prenosi Poslovni dnevnik.