023.hr
Plenković komentirao “slučaj listić”: “To je dobro planirani orkestrirani pokušaj saniranja štete od strane gubitnika”
KONAČNA ODLUKA Robert Modrić ipak ulazi u Gradsko vijeće Zadra: Ustavni sud presudio u korist Prava i Pravde
BUZZ Zadar u novom ruhu i spreman za ljeto, iskoristite odlične popuste
BBK Pakoštane: U ritmu pedala do sportskih vrhunaca i odgoja budućih prvaka
Radeta ne odustaje: “Želim u potpunosti ogoliti Ustavni sud!”
Zbog španjolske vojske i vojne opreme očekuju se gužve u Gaženici
MORATE JE ISPROBATI! Četkica kojoj vjeruju tisuće Slovenaca – sada dostupna u Zadru i to besplatno
TRI DESETLJEĆA KASNIJE Generacija Vladimira Nazora odrasla pod granatama ponovno zajedno
Zadar domaćin Europskog prvenstva u stolnom tenisu: “Vraćamo stolni tenis na veliku pozornicu”
Predstava Kazališta lutaka Zadar na SLUK-u osvojila čak sedam nagrada, uključujući i onu za najbolju predstavu!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Britanski BBC sastavio je popis 10 hrvatskih jela koje bi svi trebali probati, evo koja su to

Autor: 023.hr
Objavljeno: 7. srpnja 2024.
Vrijeme čitanja: oko 5 min
Shutterstock/Jack7_7
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
1. Crni rižot2. Boškarin3. Brudet4. Buzara5. Fritule6. Fuži i pljukanci7. Istarski pršut8. Malvazija i teran9. Peka10. Tartufi

Što jesti kada dođete na ljetovanje u Hrvatsku? BBC-jev portal GoodFood sastavio je listu od 10 najboljih hrvatskih jela i pića (i to ponajviše onih morskih), a odabrala ih je njihova novinarka i gastrospisateljica Kristin Vuković.

U nastavku pročitajte što se sve našlo na njezinoj listi.

1. Crni rižot

Na prvom mjestu hrvatskih jela koja turisti obavezno moraju probati našao se crni rižot. Pravi se od sipe ili lignje, maslinovog ulja, češnjaka, crnog vina i crnila od lignji, što daje intenzivan morski okus i crnu boju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Jelo je popularno na cijeloj hrvatskoj obali i od njega će vam se zacrniti usta i zubi, ali vrijedi toga”, piše ova novinarka.

2. Boškarin

Bijelo-sivi istarski volovi dugih rogova gurmanska su delicija i na drugom su mjestu. Boškarin se poslužuje u vrhunskim restoranima i konobama na razne načine, uključujući i kao carpaccio, u slanom umaku s tjesteninom ili njokima, kao salama i odrezak ili kao juha, piše Kristin Vuković.

3. Brudet

Treće mjesto pripalo je brudetu, ribarskom gulašu koji potječe iz talijanske regije Marche. “Tradicionalno su ga ribari kuhali na otvorenoj vatri koristeći ulov od tog dana.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U lonac bi dodali dovoljno octa da se varivo očuva nekoliko dana. Kao i Talijani, i primorski Hrvati u ovom jelu koriste temeljac od rajčice”, piše Vuković.

4. Buzara

Na četvrtom se mjestu našla buzara, jednostavno jelo od dagnji u vinskom temeljcu s češnjakom i krušnim mrvicama, koje je popularno diljem hrvatske obale. Buzara znači “gulaš”, a priprema se slično kao što Francuzi prave moules marinière, kaže ova novinarka.

Matija Lipar

5. Fritule

Sljedeća je na redu jedna slastica, a riječ je o fritulama, koje su omiljene na jadranskoj obali i tradicionalno se jedu za vrijeme blagdana.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Ova pržena peciva nalik na krafne razlikuju se od regije do regije – u smjesu mogu ići žumanjci, grožđice, naribana korica limuna ili naranče, pa čak i rakija ili rum”, piše Vuković.

6. Fuži i pljukanci

Na šesto je mjesto ova novinarka stavila dvije tipične istarske tjestenine – fuže i pljukance. Fuži su domaća tjestenina u obliku pera, koja se pravi tako da se izrežu kvadratići i svaki se komad omota oko drške drvene žlice.

Istrani vole i ručno rađene pljukance, tjesteninu koja oblikom podsjeća na mahune, i njoke. “Često se poslužuju s umakom od tartufa ili blagim crvenim umacima, poput umaka od govedine, boškarina, piletine, pijetla ili divljači”, kaže ova novinarka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

7. Istarski pršut

Sljedeće što turisti u Hrvatskoj moraju obavezno probati je istarski pršut, koji se, za razliku od dalmatinskog koji se dimi, suši na zraku uz jaku sjevernu buru. Istarski pršut odležava najmanje 12 mjeseci, ovisno o vremenskim uvjetima i do 18 mjeseci, a dobiveni proizvod ima posebnu aromu i umjereno slan okus, koji se dobro slaže sa sirevima iz regije.

“Dobar obrok često počinje pladnjem pršuta i sira. Istarski pršut se pravi od oguljenog svinjskog buta, koji se suho posoli morskom soli i začini prirodnim začinima poput papra i češnjaka, a ponekad i lovorom i ružmarinom”, piše Vuković.

8. Malvazija i teran

Na osmom mjestu nije hrana, već piće, a riječ je o prepoznatljivim istarskim vinskim sortama malvaziji i teranu. “Malvazija, pitko bijelo vino dobre mineralnosti s notama marelice i jabuke, odlično se slaže uz morska jela.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Teran, robusno crveno vino, dobro se slaže s mesnim jelima, uključujući boškarin i pršut”, piše ova novinarka.

9. Peka

Na devetom mjestu našlo se jelo od mesa i povrća popularno diljem Hrvatske – peka. “Naziva se i ispod čripnje – to je doslovno hrana koja se kuha ispod terakota ili željeznog poklopca na užarenoj žeravici.

Peka se može sastojati od hobotnice, janjetine, teletine ili piletine, a uz nju često ide i krumpir”, piše Vuković.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

10. Tartufi

Na posljednjem, ali ne i manje važnom mjestu, našli su se istarski tartufi. Motovunske šume u Istri spadaju u šume s najviše tartufa na svijetu, a iako hrvatski tartufi nisu toliko poznati kao talijanski, neki kažu da imaju jaču aromu, piše ova novinarka.

“Svakako su jeftiniji od talijanskih – obrok od više sljedova s ​​velikom količinom tartufa košta upola manje nego u Italiji”, prenosi Index.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Oznake:hranajelarecepti
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

51
Galerije

GALERIJA Međunarodni dan kulturne raznolikosti 2025.

Lifestyle

Šok za ljubitelje piletine: I bijelo meso može biti opasno za zdravlje!

Lifestyle

Jeste li čuli za ‘prirodni Ozempic’? Evo što znanstvenici misle o tome…

Lifestyle

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Lifestyle

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lifestyle

SEZONA KRPELJA Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Vijesti

RODITELJI, OPREZ! HZJZ upozorava: Ove imitacije hrane su opasne

Lifestyle

Bez najave mijenjali okus: Coca-Cola tiho promijenila recepturu jednog od svojih najpopularnijih pića!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka