Postoji uobičajeni dodatak hrani koja bi vas mogla ubiti pojedete li iznenađujuće malu količinu, a vjerojatno ga imate u svojoj kuhinji. Obožavateljima sushija je vrlo omiljena namirnica, a poboljšava gotovo svako jelo u kojem se nalazi.
Postoji nekoliko vrsta hrane i pića za koje znamo da ih ne bi trebalo previše konzumirati odjednom, bilo da se radi o čokoladi, alkoholu, čipsu, popis je dugačak.
Oni su glavni krivci kada se radi o ‘nezdravoj hrani’ koju bismo trebali pokušati jesti umjereno, a neki je ljudi potpuno izbacuju iz svoje prehrane kako bi pokušali voditi kvalitetniji i zdraviji život, budući da sadrže velike količine šećera.
No, osim ugljikohidrata postoji još jedan sastojak hrane na koji također treba aktivno paziti, a to je unos soli. Sol se može naći u nekoliko vrsta mesa, većini začina, pa čak i u uobičajenim namirnicama poput kruha ili žitarica.
Kad već govorimo o začinima, postoji jedan koji vjerojatno imamo i redovito koristimo za poboljšanje okusa jela, a mogao bi imati fatalne rezultate ako ga previše konzumirate. Ispostavilo se da soja sos, unatoč tome što je ukusan dodatak većini namirnica, može biti vrlo opasan ako ga odjednom pojedete previše, a sve zbog ogromne količine soli koju sadrži.
Zapravo, možete čak i umrijeti ako ne budete oprezni. Srećom, iako mala to je prilično nepristojna količina, tako da nećete morati biti previše zabrinuti kada ga sljedeći put pokapate po svojem omiljenom jelu.
Međutim, može biti toksičan ako konzumirate previše odjednom, budući da u jednoj žlici umaka postoji nevjerojatnih 900 miligrama soli, zato će ispijanje velike količine umaka biti previše za vaše tijelo.
Smrtonosna doza soli je otprilike između 0,75 grama po kilogramu tjelesne težine do četiri grama po kilogramu tjelesne težine, pa bi prosječna osoba, s težinom od 70 kilograma, trebala unijeti oko sedam i pol kilograma.
Šalica soja umaka sadrži samo 14 grama soli, a postoji niz dokumentiranih slučajeva u kojima su ljudi popili previše soja sosa. Jedan 19-godišnjak popio je otprilike dvije litre soja sosa i završio na hitnoj u komi.
Dr. David J Carlberg, liječnik koji ga je liječio, rekao je: “Nije reagirao ni na jedan podražaj koji smo mu dali. Imao je neki klonus, što su samo povišeni refleksi. U biti živčani sustav nije dobro funkcionirao.” Patio je od hipernatrijemije, što je u znanstvenom smislu stanje u kojem tijelo pokušava regulirati razinu soli između krvi i tkiva, pomičući tekućinu iz tog tkiva.
To može rezultirati kobnim nakupljanjem tekućine na mjestima kao što su pluća, a uzrokuje i krvarenje u mozgu jer se mozak skuplja kada nema dovoljno vode. Srećom, čovjeku je vrlo brzo pružena pomoć, ali su mu tri dana bila potrebna za povratak svijesti i mentalnih sposobnosti.
Iako je bio sretan što je živ, smrtonosne razine često mogu biti niže od onoga što je konzumirao.
Sad znate da treba izbjegavati preveliku količinu soja sosa i oprezno ga dozirati omiljenim jelima. Nekoliko kapi u omiljenoj juhi ili preliveno preko omiljenog komada mesa ili ribe, neće vam naškoditi, no trebamo kontrolirati unos ovog popularnog dodatka, prenosi Dnevnik.