023.hr
KONAČNA ODLUKA Robert Modrić ipak ulazi u Gradsko vijeće Zadra: Ustavni sud presudio u korist Prava i Pravde
BUZZ Zadar u novom ruhu i spreman za ljeto, iskoristite odlične popuste
BBK Pakoštane: U ritmu pedala do sportskih vrhunaca i odgoja budućih prvaka
Radeta ne odustaje: “Želim u potpunosti ogoliti Ustavni sud!”
Zbog španjolske vojske i vojne opreme očekuju se gužve u Gaženici
MORATE JE ISPROBATI! Četkica kojoj vjeruju tisuće Slovenaca – sada dostupna u Zadru i to besplatno
TRI DESETLJEĆA KASNIJE Generacija Vladimira Nazora odrasla pod granatama ponovno zajedno
Zadar domaćin Europskog prvenstva u stolnom tenisu: “Vraćamo stolni tenis na veliku pozornicu”
Predstava Kazališta lutaka Zadar na SLUK-u osvojila čak sedam nagrada, uključujući i onu za najbolju predstavu!
Otkazan ovogodišnji DM Zadar Jump: Organizatori poručuju – vidimo se dogodine
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Od danas opet značajno rastu temperature, a mi donosimo preporuke što jesti kada dođu vrućine i sparine

Autor: 023.hr
Objavljeno: 14. lipnja 2024.
Vrijeme čitanja: oko 7 min
Matija Lipar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Izbjegavati alkohol i kofeinOrganizam rashlađuju tople juhe i napiciJesti češće manje obrokeVoće u intenzivnim bojama štiti od raka kožeBobičasto voćeDobrobiti mediteranske prehraneUgljikohidrate jesti ujutroVažna je i masna hrana

Ovaj petak u našoj će zemlji biti pretežno, u unutrašnjosti i djelomice sunčano te uglavnom bez oborine. Ujutro mjestimice na kopnu moguća kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni te sjeverozapadni, na Jadranu mjestimice i jak, a ujutro uz obalu bura.

Najniža jutarnja temperatura od 8 do 13, na Jadranu između 14 i 19, a najviša dnevna većinom između 20 i 25, na Jadranu od 24 do 28 °C.

Sutra će, pak, biti pretežno sunčano, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti povremeno s umjerenom naoblakom. Poslijepodne postoji mala vjerojatnost za kratkotrajni pljusak u Gorskom kotaru i na širem riječkom području.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 8 do 13, na Jadranu od 15 do 20 °C. Najviša dnevna između 25 i 29 °C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža.

No, vratimo se sada na tematiku ovog teksta i pojasnimo što se jede kada živa u termometru pokaže visoke vrijednosti.

Ljeto je vrijeme kada se suočavamo s visokim temperaturama i gubicima tekućine, što može uzrokovati dehidraciju i umor.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Vrućine stižu, stoga se preporučuje konzumiranje hrane koja će vas hidrirati, osvježiti i nahraniti, ali istovremeno neće opteretiti vaš probavni sistem.

Izbjegavati alkohol i kofein

Posebnu pažnju treba posvetiti pićima. Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, samo će pojačati proces dehidracije, jer potiču izlučivanje tekućine. Istodobno, mnoga od ovih pića djeluju stimulativno i remete zdrav ritam sna.

Te napitke treba izbjegavati osobito tijekom ljeta. Potrebe za unosom tekućine mogu se zadovoljiti, osim vodom, cijeđenim sokovima od voća i povrća, bistrim juhama, nezaslađenim čajevima, negaziranim pićima bez šećera i mlijeka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Organizam rashlađuju tople juhe i napici

Ljeto se povezuju sa sladoledom i za tom poslasticom prvo posegnemo kako bismo se rashladili.  Međutim, sladoled, kao ni bilo koja druga hladna hrana, nije dobar izbor. On će vas privremeno rashladiti, ali će povećati unutarnju temperaturu.

Paradoksalno, najbolji su način za rashlađivanje topli napici i juhe. Pića na rubu smrzavanja više štete nego koriste, jer zbog temperaturnih razlika dugoročno oštećuju površinsko tkivo probavnog trakta.

Tako se stvara prostor za zadržavanje mikroorganizama i mogući razvoj upale. U zemljama gdje vrućine ne prestaju cijele godine, tradicionalno se piju topli čajevi kako bi rashladili organizam. Napitke bi trebalo piti nezaslađene ili s prirodnim alternativama šećeru da se izbjegne suvišne kalorije.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Jesti češće manje obroke

Ljetna prehrana trebala bi biti i najlakša u usporedbi s drugim godišnjim dobima – što se tiče sastojaka, ali i količine pojedene hrane. Ljeti je dobro jesti češće, manje obroke te svakako doručkovati, kako ne bismo osjetili neugodu naglog pada tlaka ili kolapsa organizma tijekom jakih vrućina.

Što se sadržaja obroka tiče, najbolje je jesti povrće i voće. Povrće u obliku salate, preliveno maslinovim uljem i posoljeno, jer zbog pojačanog znojenja organizam gubi i veliku količinu natrija.

Voće u intenzivnim bojama štiti od raka kože

Prehrana ljeti treba obilovati nutrijentima koji štite od štetnog sunčeva zračenja te tako pomažu u prevenciji raka kože, sprječavaju nastanak bora i prijevremeno starenje kože. Crveno, žuto i narančasto voće i povrće sadrže biljne pigmente i djeluju antioksidativno.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Stoga je ljeti uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću.

Bobičasto voće

Posebnu pozornost treba pridodati bobičastom voću, poput jagoda, borovnica, malina, kupina i ribizla. Bogato je fitonutrijentima i ima protuupalni učinak. Za osobe s dijabetesom pogotovo je dobar izbor zbog niskog sadržaja šećera.

Primjerice, 100 grama jagoda sadrži 41 kcal, ali i preporučeni dnevni unos vitamina C. Također 100 grama borovnica sadrži 34 kcal i približno 32 posto preporučenog dnevnog unosa magnezija. Imajte na umu da je bobičasto voće također izvor dijetalnih vlakana, značajnih u suzbijanju gladi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Dobrobiti mediteranske prehrane

Osigurajte sebi pet dnevnih obroka i prednost dajte mediteranskoj prehrani o čijoj dobrobiti svjedoče brojna istraživanja.

Primjerice, podaci iz 12 međunarodnih studija, objavljeni u British Medical Journalu, provedenih na ukupno 1.547.299 osoba pokazali su da sljedbenici te vrste prehrane imaju devet posto nižu stopu smrtnosti, šest posto manju učestalost raka, devet posto nižu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti te 13 posto nižu učestalost Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Temelj su riba, maslinovo ulje, svježe voće i povrće.

Tome treba dodati obilje cjelovitih žitarica, nemasne mliječne proizvode i svježe začine koji također pridonose prevenciji bolesti. Krvne žile i mozak od štetnih radikala štiti i umjerena konzumacija vina, pogotovo crnog, no ne treba pretjerivati.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Mediteranska prehrana poznata je i po nešto većem udjelu masti, ali onih dobrih – nezasićenih. Osim maslinova ulja koje je gotovo sinonim mediteranskog podneblja, masnoće su s povoljnim profilom i repičino, bučino i laneno ulje.

Ugljikohidrate jesti ujutro

Ljeti je dobro kombinirati proteinske namirnice s povrćem, a odvojeno jesti ugljikohidrate u prvoj polovini dana, jer se na taj način rasterećuje probavni sustav. To pravilo, naravno, ne treba slijepo slijediti.

Možemo si priuštiti pečenu ribu i kuhanu blitvu s krumpirom, međutim uz ljetne vrućine ne pristaju klasične kombinacije poput pečenog mesa s krumpirima. Idealan su ljetni obrok raznovrsne salate s dodatkom ribe, mesa ili sira, kao i hladne juhe na bazi krastavaca i tikvica. Jutarnji obrok treba biti nešto obilniji – uz žitarice, izvore proteina po ukusu te mliječne proizvode i sezonsko voće.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Važna je i masna hrana

Masti su esencijalne za brojne procese i izgradnju važnih struktura u tijelu pa ih ni ljeti ne smijemo zanemarivati. Vitamin D, spolni hormoni i kortizol samo su neki od spojeva koji se stvaraju korištenjem kolesterola.

Također, kolesterol je bitan za cjelovitu i urednu probavu vitamina topivih u mastima te za proizvodnju žuči.  Glavninu masnoća trebaju činiti biljne masti, uključujući sve popularnije kokosovo ulje te sjemenke i orašasti plodovi. Masnoće treba koristiti u okviru uravnotežene prehrane uz šarenilo na tanjuru, piše Metro portal.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Oznake:hranaljetonamirnicevrućine
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Promo

BUZZ Zadar u novom ruhu i spreman za ljeto, iskoristite odlične popuste

Promo

MORATE JE ISPROBATI! Četkica kojoj vjeruju tisuće Slovenaca – sada dostupna u Zadru i to besplatno

Zadar

Otkazan ovogodišnji DM Zadar Jump: Organizatori poručuju – vidimo se dogodine

Županija

Andrija Vanjak (44) novi je načelnik Sukošana: “Moj cilj je da Sukošan bude mjesto u kojem ljudi žele ostati, vraćati se i ulagati”

Zadar

“NE DAMO NAŠE!” Suvlasnici optužuju Grad za nezakonito prisvajanje privatnog dvorišta, sud presudio u njihovu korist

Vrijeme

U nedjelju navečer stiže fenska bura! Bit će to prva teško podnošljiva noć ove godine

Zadar

Fizički obračun u Zadru završio kaznenim prijavama za prijetnju i tešku ozljedu

Sport

Zadar uvjerljivo pobijedio Split i poveo 1:0 u finalu FAVBET Premijer lige

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka