Maslac je jedan od onih sastojaka koje uvijek želite imati pri ruci za svaki potencijalni recept, a može se skladištiti na iznenađujući način za lakšu upotrebu.
Nezaobilazan je u hrskavim kroasanima, pahuljastim kajganama ili kremastom pire krumpiru. Iako ljudi obično drže maslac u hladnjaku, zbog toga njegovo korištenje može postati teže, ali postoji način da vaš maslac uvijek bude mekan. Bolji je kada se čuva izvan hladnjaka.
Maslac kupljen u trgovini bit će dobar ako ga ostavite na sobnoj temperaturi u vašoj kuhinji. Međutim, važno je da ga pokrijete poklopcem.
Razlog za to je sadržaj vlage u maslacu. Budući da maslac ima nizak udio vlage, manja je mogućnost razvoja bakterija.
Drugi potencijalni razlog je taj što ima malo ugljikohidrata i proteina.
Bri Bell, registrirana dijetetičarka i stručnjakinja za sigurnost hrane, rekla je:
“Maslac je siguran za jesti nakon što se drži na sobnoj temperaturi. Jedan od razloga zašto se ne kvari tako brzo kao drugi mliječni proizvodi na sobnoj temperaturi je taj što ima malo ugljikohidrata i bjelančevina, koji su omiljeni izvori hrane plijesni i bakterija.”
Ako se pravilno skladišti, maslac može trajati jedan do dva tjedna izvan hladnjaka. Ne smijete ostaviti maslac u originalnom omotu od voštanog papira jer se mogu stvoriti bakterije.
Također morate biti sigurni da je pohranjen daleko od sunčeve svjetlosti za vrućeg dana. Temperatura iznad 21 Celzijeva stupnja je prevruća da bi maslac ostao vani.
U hladnjaku slani maslac ima rok trajanja od jednog do dva mjeseca. U zamrzivaču može stajati šest do devet mjeseci, piše Klix.