023.hr
MNK Poljica Brig i Ribarnica Feral dominirali, Rupe i Futsal Botanist slavili u šestercima
Vatrogasni kombi umjesto DVD-a, godinu dana koristila fizička osoba, “mukte” tehnički i gorivo
Zadarska policija u kontroli prometa zatekla 39 vozača bez kacige na prijevoznim sredstvima
GALERIJA Tradicionalna ljetna akcija darivanja krvi u Viru, krv je uspješno darovalo 67 Virana i prijatelja otoka Vira
VOLITE LI HITCHCOCKA? Kultni “Psiho” otvara ovogodišnje Hitchcock Nights; Jeste li spremni?
OBAVIJEST IZ LIBURNIJE Ižani do večeras bez autobusa, zamjenski se ne može poslati jer je trajekt rasprodan
Proslavljen Dan Općine Zemunik, Hrvoje Mijatović nagrađen kao najbolji učenik generacije i škole
Jesu li turisti u Hrvatskoj ugroženi? Svjedočimo sramotnim incidentima, a evo što kažu podaci
Rumunjka u zlatarni u zadarskom trgovačkom centru ukrala zlatni nakit, uhvatili je u Slavonskom brodu
Na jesen izmjene zakona zbog električnih romobila; Stižu strože kazne!
Policija najavila veliku akciju tijekom vikenda: Pogledajte o čemu je riječ jer se možda tiče i vas…
FOTO-VIJEST Poznata “Ginger Spice” na odmoru u Hrvatskoj, posjetila NP Krka
U Sukošanu Mađar ostao bez auta, u Put Murata 65-godišnjakinja ostala bez svih guma
U ponedjeljak u Sukošanu organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi – odazovite se!
Dvije Zadranke ostale bez više tisuća eura, prevarile ih navodne investicijske tvrtke
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Show

Zadarska Kroštula i Pan-pek razvili pekarsku revoluciju; Više od 300 tisuća sourdough peciva dnevno putuje u Ameriku

Autor: 023.hr
Objavljeno: 25. travnja 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet.

Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

 Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kroštulakruhpekarnica
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Show

FOTO-VIJEST Poznata “Ginger Spice” na odmoru u Hrvatskoj, posjetila NP Krka

Show

Kat Dominis, hrvatsko-australska glumica porijeklom s Dugog otoka, pretvorila priču o hrvatskom migrantu u uspješan film

Show

Večeras u atriju palače Cedulin nastupa svjetski virtuoz Edin Karamazov

Show

OSVOJI KINO ULAZNICE Darujemo 4 kino ulaznice za film “DRAKULA: VJEČNA LJUBAV” u Cinestaru Zadar

Show

FOTO Slavni Ed Sheeran snima videospot na Hvaru, s njim i zvijezda “Bridgertona”

Show

INSPIRATIVNA PRIČA Ekipa napravila predstavu o Luki Modriću: “U Obrovcu je publika plakala tijekom scene s Lukinim Dida Lukom”

Show

Nera Gojanović, Đani Stipaničev i Gordana Pavić donose u atrij palače Cedulin večer svjetskih i domaćih evergreena

Show

UPOZNAJTE DOMAGOJA, LUIGIJA I LUKU Tri mladića, koji zadar nose u srcu, stvaraju sjajnu urbanu glazbenu scenu

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka