023.hr
U Hrvatskoj ne rastu samo temperature već i inflacija i cijene; Evo najnovijih podataka
Suša poharala poljoprivredne urode, ljudi su očajni: “Sve će propasti”
FOTO Devet medalja za BK Posedarje s državnog prvenstva u cestovnom biciklizmu!
Jednodnevne ulaznice za ULTRA Europe ekskluzivno su dostupne u trgovinama Studenca – uz festivalsku majicu na poklon
Grad Biograd nagradit će učenike završnih razreda Srednje škole novčanom naknadom od 200 eura
KAO U FILMU U Sv. Petru upao u trgovinu i nožem prijetio prodavačici da mu da novac
Dobro pazite kako gradite uz more, za “ilegalu” stižu drakonske kazne, evo koliko
More na zadarskim plažama za sad izvrsne kakvoće, jedino na plaži Jadran je nešto lošije
POLICIJSKA BRUTALNOST Snimka privođenja u Novom Zagrebu izazvala buru komentara: Policijski službenik udario muškarca na tlu
VIDEO Petrčane nekad i sad: Živahne ulice i rijeke ljudi zamijenile raskopine – pogledajte pravu istinu o aglomeraciji
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Show

Zadarska Kroštula i Pan-pek razvili pekarsku revoluciju; Više od 300 tisuća sourdough peciva dnevno putuje u Ameriku

Autor: 023.hr
Objavljeno: 25. travnja 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Pan-pek
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet.

Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

 Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kroštulakruhpekarnica
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Show

OSVOJI KINO ULAZNICE Darujemo 4 kino ulaznice za film “MOON: VELIKI PANDA” u Cinestaru Zadar

Show

VIDEO Generalna proba na Hipodromu: Thompson oduševio rasvjetom, HŽ najavio posebne vlakove

Show

Thompson najavljuje najveći koncert u karijeri: “Publika zaslužuje spektakl, ovo nisam mogao ni sanjati”

Show

VIDEO Američki TikToker uhvatio nespremnog Modrića: Pogledajte koje mu je pitanje postavio…

Show

U novom spotu Elkana Floride rekreirani kadrovi legendarne Kalelarge

Show

GOSPODIN SAVRŠENI Šime otkrio s kime se druži jako često, i ne – nije žensko!

Show

SPOILER ALERT Finale Simpsona dirnulo gledatelje: Marge umrla u budućnosti, Homer završio u domu za starije

Show

Obožavate Thompsona? Sada ga možete slušati 24 sata dnevno – bez prestanka

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka