Jučer je na Narodnom trgu predstavljen projekt “Jedimo zdravo”, fokusiran na usavršavanje kuharica osnovnih škola kroz edukaciju o mediteranskoj i dijetalnoj prehrani, te uvrštenju istih u školske obroke.
Projekt je to kojeg su u suradnji pokrenule osnovne škole Zadarske županije, Županija i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar.
– Kuharicama nije bilo teško naučiti jer već godinama rade svoj posao, sve je išlo vrlo lako i prihvatile su sve naše sugestije, kazala je Kristina Lončar, strukovna učiteljica slastičarstva u zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.
Osvrnula se i na jela koja su pripremali učenici i ponudili zainteresiranima na degustaciju.
– Pripremili smo varivo od slanutka, leće i malo orza, tu je još i salata od mrkve, tikvica i krumpira kao laganu salatu s pohanim srdelama, a puding od chia sjemenka na bazi kokosovog mlijeka, koksa i javorovog mlijeka. Tu je još i kukuruzna zlevanka od kukuruznog brašna, jogurta, kiselog vrhnja i kupinama. Napravili smo i savijaču od dizanog tijesta s lagano začinjenim jabukama s malo vanilije i cimeta, dodala je Lončar.
Napomenula je kako su upravo tete kuharice zadarskih škola pripremile sva jela, dakako, uz pomoć učenika HTUŠA.
Kako je dodala, građani su na Narodnom trgu iznimno dobro prihvatili namirnice i jela koje su im ponudili.– Građani jako dobro reagiraju na ova jela. Posebno su im drage slastice u kojima smo koristili jako malo šećera. Valjda je sve s chia sjemenkama sada “in” pa im se i to jako dopada, dodala je Lončar.