023.hr
WhatsApp uvodi niz noviteta koji stižu taman pred blagdane: Evo što ćete sada moći napraviti ako vam se nitko ne javi na poziv
GALERIJA Dječja sreća u centru grada, stigla sv.Luca i podijelila bombone
Od prvog dana 2026. godine stižu veći računi za struju: HERA odobrila poskupljenje mrežarine, uvodi se i nova naknada za proizvođače
Ukrajinac operirao i na zadarskom području: uhićen 38-godišnjak koji je od starijih osoba uzimao novac i nakit za lažne troškove liječenja
Večeras u Kino Zoni kultni klasik devedetih s Al Pacinom, Robertom De Nirom i Val Kilmerom
Sveta Luca u pratnji Lige protiv raka i Udruge Maraska razveselila mališane na Odjelu pedijatrije
SUBOTOM NA ŠPICI Sunčana zimska subota na Kalelargi uz modne igre i blagdanske detalje
GALERIJA Mirisi Turopolja preplavili Zadar. Uz kotlovinu, štrukle i svirku OSS Buševec prikupljao donacije za Ligu protiv raka Zadar
GALERIJA KUD Bleke i konji dodijelili svoju nagradu za “Čovika godine”
BLEKE I KONJI ODABRALI Danas uručena nagrada Branimiru Šalovu za “Čovika godine”
Danas je Sveta Lucija: Donosimo pet ključnih koraka za uzgoj guste i raskošne božićne pšenice koja donosi sreću u 2026. godini
OpenAI potvrdio dolazak kontroverznog “načina rada za odrasle” u ChatGPT početkom 2026. godine
Kraj ere jeftine kupovine na Temuu i Sheinu: EU od 2026. uvodi fiksnu carinu od tri eura na sve male pakete
Mališani u Sukošanu dobili novo i sigurnije igralište u projektu vrijednom više od 62 tisuće eura
Jedan od najboljih regionalnih live bendova vraća se u Zadar: “Publika ovdje uvijek reagira iznad naših očekivanja i dogodi se klik”
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr

Dojavite nam vijest
Želite se oglasiti na 023.hr?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Show

Križanović: “Uz japansku tehniku i našu namirnicu stvoriti lokalni proizvod”

Autor: Silvija Romić
Objavljeno: 8. travnja 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Matija Lipar - Like Zadar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Tijekom ovogodišnjeg izdanja Tuna, Sushi & Wine Festivala mnogobrojni posjetitelji imaju priliku probati sushi na način kako ga sprema pravi, certificirani sushi majstor. Dakle, radi se o Mladenu Križanoviću koji je završio prestižnu Tokio Sushi Academy.

Ovog je vrsnog majstora pravi je gušt promatrati dok svojim pokretima priprema vrlo ukusan sushi u maniri japanskih majstora. Dakako, nismo propustili ovu priliku porazgovarati s Mladenom o razlikama hrvatskog i japanskog sushija i nizu drugih tema.

Dodajmo da je od jedan od nekolicine Hrvata koji su završili spomenutu akademiju koja je, kako nam je objasnio, druga najjača škola za sushi u Japanu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Prva je nama strancima nedostupna jer morate izvrsno poznavati japanski jezik da biste mogli pristupiti toj školi tako da je ovo najbolja škola za strance koja je bazirana u Japanu. Edukacija traje šest tjedana, osam sati svaki dan i vikendom imate praksu u restoranima. Ja sam otišao na tu akademiju po neku potvrdu znanja. Ja sam taj posao već radio pet godina. Međutim, kako nisam završio školu za kuhara, završio sam gimnaziju, i uvijek sam tražio nekako da ozakonim znanje i to što radim i onda mi se pružila prilika i ljudima koji su nam to omogućili sam iznimno zahvalan, da u petoj godini svoje karijere postanem nositelj tog certifikata, odnosno da imam papir koji drugim ljudima daje do znanja da znam što radim, objasnio nam je Mladen, kojeg smo na trenutak odvojili od pripreme sushija za kojeg su posjetitelji ovog festivala čekali u redu.

Matija Lipar

Obzirom da je radio hrvatski i japanski sushi, pitali smo ga za usporedbu.

– Mislim da se to ne bi trebalo uspoređivati na takav način direktan. Ono što mi trebamo je uzeti japanske tehnike i našu namirnicu i od toga napraviti neki lokalizirani proizvod.  Znači, ne možemo nikad tvrditi da prodajemo izvorni japanski jer izvorni japanski sushi, ako pričamo o edomae sushiju, je samo riba iz tokijskog zaljeva. Mi ga možemo raditi, ali će to biti cijena koju nećemo moći priuštiti. Ono što mi zapravo trebamo napraviti je uzeti ono što mi imamo ovdje, posuditi tehnike od Japanaca, naučiti od njih i te tehnike primijeniti da onda prezentiramo našu namirnicu u nekom kontekstu u kojem mi tradicionalno to ne radimo jer smo mi tradicionalno uvijek gledali da produžimo rok trajanja namirnici, da to usolimo, konzerviramo, da se preživi zima, dok je kod njih što svježije i što kvalitetnije, odmah iskoristiti, tvrdi naš sugovornik.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Moj najdraži format sushija je nigiri, to je izvorni oblik sushija i to je nešto što većina ljudi gleda kao kuglicu riže presvučenu s ribom. Međutim, to je puno više od toga i tu je zapravo jako velika filozofija oko tog jednog zalogaja i to je zapravo sama činjenica koja me privlači kod toga jer je to toliko kompleksno, a izgleda toliko jednostavno. Ako imate dobru ribu i dobro skuhanu i obrađenu rižu, vama ne treba nikakav umak i jedino želite uživati u spoju ta dva okusa, naglasio je.

Imamo je iskustva i divljom tunom kao i onom iz uzgoja i kaže kako se vidi razlika u ribi.

– S uzgojenom ribom imate standard, uvijek imate istu namirnicu. Divlja riba vam je jedna ovakva, druga onakva, u divljini nema svaka riba istu prehranu i ne kreće se jednako. Velika vam je razlika između ženske i muške ribe, velika vam je razlika u ribi u proljeće  i u zimi. Neke ribe u Japanu imaju i različito ime, ovisno o dobu godine. U proljeće se zovu na jedan način, totalno drugačiji doživljaj, a ista riba. 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kad je tuna u pitanju, sve se treba cijeniti, kaže nam Mladen, pa i ono što se s kosti skine za njega je cijenjeno.

– Kad razlomite kičmu, pa unutra bude onaj žele, sve to treba iskoristiti i svemu treba naći svrhu. Mi bacamo srce od tune, a u Italiji se srce dimi i riba se na pašte i na rižote, jedna savršena namirnica, kazao je Mladen.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

https://023.hr/wp-content/uploads/2024/04/2024-04-08_09-57-32_079083.mp4
- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:akademijajapanmladen križanovićsushi majstor
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

53
Galerije

SUBOTOM NA ŠPICI Sunčana zimska subota na Kalelargi uz modne igre i blagdanske detalje

Zadar

BLEKE I KONJI ODABRALI Danas uručena nagrada Branimiru Šalovu za “Čovika godine”

Županija

Mališani u Sukošanu dobili novo i sigurnije igralište u projektu vrijednom više od 62 tisuće eura

Zadar

Dok sveta Luca danas obilazi Poluotok, prisjećamo se starih dalmatinskih običaja kada su se umjesto igračaka darivale mendule i suhe smokve

Vrijeme

Iskoristite vikend za boravak na otvorenom jer nas od sredine tjedna očekuje južina i obilna kiša

Sport

Drama u Beogradu: Zadar u infarktnoj završnici poražen od Mege, Mihailović promašio šut za pobjedu

Županija

Tradicija duga više od tri desetljeća: Izviđači iz Zarusa predali Betlehemsko svjetlo čelnicima Županije

Vijesti

ODUŠEVILA SVIJET Mala Amerikanka rasplakala internet; Dvije godine štedi svaki cent samo zbog Luke Modrića!

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka