023.hr
DAN OPĆINE SUKOŠAN Načelnik Vanjak najavio: “Čeka nas dogradnja osnovne škole, kulturni centar u Gorici i sportski centar u Debeljaku”
Erlić najavio: “Idućeg tjedna započinju radovi na izgradnji 8. faze kolektora visoke zone, trajat će 36 mjeseci”
Sukob na parkiralištu na Višnjiku: zaštitari postavljaju rampe, stigla i policija
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI Udruga tjelesnih invalida upozorava: “Zgrada HZZO-a i HZMO-a je nova, a nema parkinga za invalide, niti lift. To je osnovno!”
FOTO-KRITIKA Kad će pješačka staza u ulici Put Murvice? Pješaci se moraju kretati po cesti
Izašla konačna lista jesenskih upisa na studije; Oko 70 posto mjesta ostalo prazno, evo što je najpopularnije
Velika nestašica lijekova u EU-u; Nedostaje i onog koji Hrvati često koriste
Predan pritvorskom nadzorniku zbog prijevara i krivotvorenja isprave
ŠTIT DOMOVINE KNIN 2025 Policijski službenik PU zadarske Jure Čulina pobjednik u kategoriji veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata RH
NOVE BROJKE Rast cijena u Hrvatskoj oteo se kontroli
FOTO-KRITIKA Bagatovo igralište čeka najavljenu obnovu; Sve se raspada!
POZIV MLADIMA Uključite se u fokus grupu “Što dalje” i recite što mladima treba u Zadru
Sve je spremno za izložbu vrijednih pomorskih karata Jadrana
U Ninu Međunarodni festival folklora, glazbe i plesa “Dance and Music festival”
FOTO Šest medalja za VK Posedarje s XCC utrke državnog prvenstva u Dugom Selu
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Show

Križanović: “Uz japansku tehniku i našu namirnicu stvoriti lokalni proizvod”

Autor: Silvija Romić
Objavljeno: 8. travnja 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Matija Lipar - Like Zadar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Tijekom ovogodišnjeg izdanja Tuna, Sushi & Wine Festivala mnogobrojni posjetitelji imaju priliku probati sushi na način kako ga sprema pravi, certificirani sushi majstor. Dakle, radi se o Mladenu Križanoviću koji je završio prestižnu Tokio Sushi Academy.

Ovog je vrsnog majstora pravi je gušt promatrati dok svojim pokretima priprema vrlo ukusan sushi u maniri japanskih majstora. Dakako, nismo propustili ovu priliku porazgovarati s Mladenom o razlikama hrvatskog i japanskog sushija i nizu drugih tema.

Dodajmo da je od jedan od nekolicine Hrvata koji su završili spomenutu akademiju koja je, kako nam je objasnio, druga najjača škola za sushi u Japanu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Prva je nama strancima nedostupna jer morate izvrsno poznavati japanski jezik da biste mogli pristupiti toj školi tako da je ovo najbolja škola za strance koja je bazirana u Japanu. Edukacija traje šest tjedana, osam sati svaki dan i vikendom imate praksu u restoranima. Ja sam otišao na tu akademiju po neku potvrdu znanja. Ja sam taj posao već radio pet godina. Međutim, kako nisam završio školu za kuhara, završio sam gimnaziju, i uvijek sam tražio nekako da ozakonim znanje i to što radim i onda mi se pružila prilika i ljudima koji su nam to omogućili sam iznimno zahvalan, da u petoj godini svoje karijere postanem nositelj tog certifikata, odnosno da imam papir koji drugim ljudima daje do znanja da znam što radim, objasnio nam je Mladen, kojeg smo na trenutak odvojili od pripreme sushija za kojeg su posjetitelji ovog festivala čekali u redu.

Matija Lipar

Obzirom da je radio hrvatski i japanski sushi, pitali smo ga za usporedbu.

– Mislim da se to ne bi trebalo uspoređivati na takav način direktan. Ono što mi trebamo je uzeti japanske tehnike i našu namirnicu i od toga napraviti neki lokalizirani proizvod.  Znači, ne možemo nikad tvrditi da prodajemo izvorni japanski jer izvorni japanski sushi, ako pričamo o edomae sushiju, je samo riba iz tokijskog zaljeva. Mi ga možemo raditi, ali će to biti cijena koju nećemo moći priuštiti. Ono što mi zapravo trebamo napraviti je uzeti ono što mi imamo ovdje, posuditi tehnike od Japanaca, naučiti od njih i te tehnike primijeniti da onda prezentiramo našu namirnicu u nekom kontekstu u kojem mi tradicionalno to ne radimo jer smo mi tradicionalno uvijek gledali da produžimo rok trajanja namirnici, da to usolimo, konzerviramo, da se preživi zima, dok je kod njih što svježije i što kvalitetnije, odmah iskoristiti, tvrdi naš sugovornik.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Moj najdraži format sushija je nigiri, to je izvorni oblik sushija i to je nešto što većina ljudi gleda kao kuglicu riže presvučenu s ribom. Međutim, to je puno više od toga i tu je zapravo jako velika filozofija oko tog jednog zalogaja i to je zapravo sama činjenica koja me privlači kod toga jer je to toliko kompleksno, a izgleda toliko jednostavno. Ako imate dobru ribu i dobro skuhanu i obrađenu rižu, vama ne treba nikakav umak i jedino želite uživati u spoju ta dva okusa, naglasio je.

Imamo je iskustva i divljom tunom kao i onom iz uzgoja i kaže kako se vidi razlika u ribi.

– S uzgojenom ribom imate standard, uvijek imate istu namirnicu. Divlja riba vam je jedna ovakva, druga onakva, u divljini nema svaka riba istu prehranu i ne kreće se jednako. Velika vam je razlika između ženske i muške ribe, velika vam je razlika u ribi u proljeće  i u zimi. Neke ribe u Japanu imaju i različito ime, ovisno o dobu godine. U proljeće se zovu na jedan način, totalno drugačiji doživljaj, a ista riba. 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kad je tuna u pitanju, sve se treba cijeniti, kaže nam Mladen, pa i ono što se s kosti skine za njega je cijenjeno.

– Kad razlomite kičmu, pa unutra bude onaj žele, sve to treba iskoristiti i svemu treba naći svrhu. Mi bacamo srce od tune, a u Italiji se srce dimi i riba se na pašte i na rižote, jedna savršena namirnica, kazao je Mladen.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

https://023.hr/wp-content/uploads/2024/04/2024-04-08_09-57-32_079083.mp4
- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:akademijajapanmladen križanovićsushi majstor
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Županija

DAN OPĆINE SUKOŠAN Načelnik Vanjak najavio: “Čeka nas dogradnja osnovne škole, kulturni centar u Gorici i sportski centar u Debeljaku”

Zadar

Erlić najavio: “Idućeg tjedna započinju radovi na izgradnji 8. faze kolektora visoke zone, trajat će 36 mjeseci”

Zadar

Sukob na parkiralištu na Višnjiku: zaštitari postavljaju rampe, stigla i policija

Zadar

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI Udruga tjelesnih invalida upozorava: “Zgrada HZZO-a i HZMO-a je nova, a nema parkinga za invalide, niti lift. To je osnovno!”

Zadar

FOTO-KRITIKA Kad će pješačka staza u ulici Put Murvice? Pješaci se moraju kretati po cesti

Zadar

ŠTIT DOMOVINE KNIN 2025 Policijski službenik PU zadarske Jure Čulina pobjednik u kategoriji veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata RH

15
Zadar

FOTO-KRITIKA Bagatovo igralište čeka najavljenu obnovu; Sve se raspada!

Sport

FOTO Šest medalja za VK Posedarje s XCC utrke državnog prvenstva u Dugom Selu

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka