Uskrs je već ove nedjelje, a ako dosad niste razmišljali o tome na koji ćete način bojiti pisanice, sada ste zasigurno počeli.
Načina za bojenje jaja je bezbroj, a možemo birati između umjetnih i prirodnijih varijanti, ali i onih posve prirodnih.
Ako ste ove godine poželjeli isprobati nešto novo, a želite da rezultat bude svečaniji i profinjeniji, jaja uljepšana pomoću crnog vina idealan su izbor za vas.
Boja će biti predivna i duboka ljubičasta, a kao čarolijom će biti prekrivena i šljokicama.
Za ovaj način bojenja morat ćete ipak biti malo strpljiviji jer pravi će se efekt postići tek kada jaja dovoljno dugo odstoje, ali čekanje će se itekako isplatiti, a vaše će pisanice biti elegantnije nego ikad.
Ako ipak želite ostati vjerni onom poznatom i vedrom šarenilu, a pritom mu dodati i malo svjetlucavog praha, u pomoć će vam priskočiti bijelo vino i jestive boje za jaja.
Bojenje jaja u crnom vinu
- Crno vino koje obavezno mora biti slatko, a ne suho, ulijte u lonac i pričekajte da zavrije.
- Dodajte jaja i kuhajte oko 20 minuta.
- Kuhana jaja prekrijte poklopcem i ostavite da odstoje oko 12 sati, najbolje preko noći, tako čekanje nećete ni osjetiti.
- Izvadite jaja iz vode i pričekajte oko sat vremena da se osuše.
- Sada ste dobili predivne tamnoljubičaste pisanice prekrivene šljokicama
Bojenje u bijelom vinu
- U lonac ulijte bijelo vino te dodajte omiljenu prehrambenu boju.
- Možete kuhati i u dva ili tri manja lonca i u svaki vinu dodati drugu boju.
- Daljnji je postupak isti kao za jaja kuhana u crnom vinu.
Ako vam kristalići koji nastaju samo od kuhanja u vinu nisu dovoljni, možete ovu tehniku bojenja “pojačati” i dodavanjem šećera.
Na litru vina ide 200 grama šećera, a možete ga dodati i u čisto crno vino, kao i u bijelo s prehrambenom bojom.
Čekajte da zavrije, a ostatak postupka ponovno je jednak, savjetuje Zadovoljna.