023.hr
Iz prodaje se povlače popularne njoke; Razlog nimalo nije bezazlen
Hrvati poludjeli za “zelenim” vozilima; Fond pauzirao natječaj zbog velikog broja prijava
Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Tina Grgas osuđena na uvjetnu kaznu od 6 mjeseci zatvora za krađu odjeće
KROS Biograd je dobio prvaka Dalmacije, mladi atletičari “pobrali” u Zadru sedam medalja
Pao veliki broj stranica i aplikacija zbog kvara na Amazonu
DEMANTIJ DPD-a: “Provodi se proces restrukturiranja partnerskih odnosa, očekuje se potpuna normalizacija u narednim danima”
SJAJNI HRVATSKI VOJNICI S 11 kila na leđima razvodnica Matea dojurila prva na natjecanju u Poljskoj
PROBLEMI NE PRESTAJU Mještani Molata i dalje strahuju zbog divljih svinja koje im ulaze u dvorišta!
Želite li znati koliku vam kolega ima plaću? Izmjene Zakona o radu to će vam omogućiti!
NIKAD VEĆA ZAPLJENA U automobilu bilo skriveno 702.435 eura, pronašli ih carinski službenici
Županija daje bespovratna sredstva za uređenje i opremanje vrtića, igrališta i vježbališta na otvorenom
Vozio se kroz naselje brzinom od 126 km/h, zaradio kaznu od 1.320 eura i zabranu vožnje od 3 mjeseca
ZELENI VAL Ozelenjavanje površina i parkova u jedinicama lokalne samouprave Zadarske županije
Hrvatska kontrola zračne plovidbe u Zemuniku gradi višenamjenski centar i kontrolni toranj za kontrolu zračnog prometa do 9.000 metara
Slavlje Njemica i Francuza na Europskom prvenstvu u stolnom tenisu u Zadru
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

RECEPT ZA HOT CROSS BUNS Dodajte na blagdanski stol slasticu iz HTUŠ-a

Autor: Silvija Romić
Objavljeno: 27. ožujka 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Matija Lipar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Ako želite svoj uskršnji blagdanski stol obogatiti još nekim ukusnim slasticama, a ne samo uskrsnim pogačama i pletenicama, onda je ova priča baš za vas!

Naime, učenice 1. h razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljsko škole smjer slastičar, zajedno sa svojom strukovnom učiteljicom slastičarstva Kristinom Lončar, uoči blagdana ugostili su nas u školskoj slastičarnici gdje su pripremali vrlo zanimljiva britanska peciva “Hot Cross Buns” koja se tradicionalno jedu na Veliki petak.

– Zato što po sebi imaju križ koji obilježava raspelo Isusa. Ono što je bitno je to da su unutra začini za koje se vjerovalo da je Isus njima balzamiran. Unutra ima i muškatnog oraščića i cimeta i klinčića, najviše je nekako na klinčiću naglasak. Ono u sebi ima i grožđice i brusnice. Dakle, to se radi o kruhu s dodatkom svih tih začina. To su mala slatka peciva uz dodatak svih tih začina, grožđica, a mi smo stavili i suhe brusnice koje smo malo redehidrirali, potopili smo ih malo u toplu vodu i stavili unutra i malo ruma, priča nam Kristina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Matija Lipar

A evo kako ide proces izrade:

– To je dizano tijesto, radi se o situaciji da imao tri dizanja, prvo dizanje je kvasac, drugo je zamjes, a treće je fermentacija prije samog pečenja. No međutim, mi smo u ovom slučaju koristili suhi kvasac pa smo ga otopili u malo toplog mlijeka zajedno sa šećerom i pustili sa strane dok smo pripremali sve druge sastojke.  U tome je bilo brašno, šećer, sol, narančina korica, maslac, ulje, jaja, ide čak i jedna ribana jabuka, zamijesili smo tijesto uz dodatak kvasca i toplog mlijeka, izvadili smo iz posude gdje smo mijesili, stavili na stol, dodali redehidrirano suho voće i onda smo ostavili da se fermentira samo tijesto.

Kada se prvi put fermentiralo, onda smo ga premijesili, stavili ponovno na dizanje i kad se po drugi put diglo, odnosno fermentiralo, onda smo oblikovali ove male kruščiće. Kad su ti mali kruščići udvostručili obujam, napravili smo ove križeve koji su napravljeni od smjese brašna i vode, pa sve ima to vjersko obilježje.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Miris koji se širio prostorijom od gotovih peciva je neopisiv, a još su ih dodatno nakon pečenja premazali glazurom.

– Za dodatni sjaj, rekli bi Britanci, za “gloss”, da mu damo taj svečani dio. To je zapravo marmelada od marelica uz dodatak ruma i vode gdje se namakalo suho voće, pojasnila je Kristina.

Matija Lipar

Kroz povijest, priča o ovim “bunsima” kreće iz 12. stoljeća pa je ponovno popularno u 14. stoljeću pa u 16. stoljeću kada je vladala Elizabeta I. Kad se jedu ta peciva za Veliki petak, jedu se topla. To Britanci jedu s maslacem, prepolove na pola i namažu ih maslacem i svaku polovicu tako jedu i onda se uz to posluži i njihov popularni engleski crni čaj s mlijekom ili kava, saznali smo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Što se tiče pečenja, najbolje ćete vidjeti po zlatno-žutoj, odnosno smeđoj boji, sve ovisi o pećnici, jer oni u školi imaju industrijsku struju koja je nešto jača od obične, ali to je negdje od 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. No, Kristina nam je otkrila i jedan trik:

– Ako vam počnu jako brzo tamniti ili niste sigurni da su do kraja pečeni, čini vam se po boji, ali nekako kažete “idem još malo ostaviti u pećnici”, a onda ako ostavite, onda će vam pocrniti. Da vam se to ne bi dogodilo, onda ćete ih prekriti aluminijskom folijom.

Matija Lipar

No, ova peciva mogu i stajati, tako u slučaju da ih ne pojedete sve na Veliki petak, jednako ukusna bit će i sljedeći dan, kao i na sam Uskrs.

Sve o “hot cross bunsima” u izvedbi učenika slastičarstva HTUŠ-a poslušajte u nastavku, a OVDJE možete pogledati i cijelu galeriju.

View this post on Instagram

A post shared by 023.hr (@023.zadar)

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:hot cross bunshtuskristina loncarslastičari
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Zadar

Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Tina Grgas osuđena na uvjetnu kaznu od 6 mjeseci zatvora za krađu odjeće

Županija

PROBLEMI NE PRESTAJU Mještani Molata i dalje strahuju zbog divljih svinja koje im ulaze u dvorišta!

Županija

ZELENI VAL Ozelenjavanje površina i parkova u jedinicama lokalne samouprave Zadarske županije

Županija

Hrvatska kontrola zračne plovidbe u Zemuniku gradi višenamjenski centar i kontrolni toranj za kontrolu zračnog prometa do 9.000 metara

Sport

Slavlje Njemica i Francuza na Europskom prvenstvu u stolnom tenisu u Zadru

Vijesti

PORAŽAVAJUĆI PODACI U Hrvatskoj na rubu siromaštva 810.000 osoba

Zadar

Krenule prijave za Centar izvrsnosti iz fizike Grada Zadra

Vrijeme

Promjenjiv početak tjedna uz porast naoblake i dolazak kiše, temperature ostaju oko 18 do 20 °C

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
- OGLAS -
Ad imageAd image
- PROMO -
Ad imageAd image
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka