023.hr
MEMORIJALNI TURNIR HUAJ slavio protiv Grada Zadra, večer obilježile spektakularne utakmice
Polovina Hrvata kupuje online svaki mjesec, evo što se najviše naručuje
Veliki obrat o taksi prevari o kojoj priča cijela Hrvatska! Novozelanđanki na račun vraćeno 1350 eura
Uoči tematske sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik Erlić poručio: “Azbest mora biti zbrinut što prije”
ZBOG SILOVANJA! DORH pokrenuo istragu protiv 22-godišnjaka, sudac mu odredio zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke
Odličan Ante Bakija iz AK Rogovo na 31. atletskog utrci u Murteru
DEMANTIJ Stiglo reagiranje iz Pevexa: “Tvrtka PEVEX dobila je sve sporove protiv g. Peveca”
Večeras u atriju palače Cedulin nastupa svjetski virtuoz Edin Karamazov
HNK Zadar dobio još jedno pojačanje; Pred mladim Kristijanom Ivanom Kerom je budućnost
NOVI PODACI Evo koliko je iznosila prosječna hrvatska plaća zaposlenih za lipanj
Zdravko i Višnja Pevec: “Dobili smo presudu, Pevec pripada nama”
UPOZORENJE DHMZ-a Nestabilno vrijeme donosi oluje, jake pljuskove i opasne vremenske pojave
FOTO Završeni su radovi četvrte faze na mjesnom groblju u Viru
FOTO-VIJEST U Zaton stigla nova Maštrukova pralja; Pogledajte djelo poznatog kipara
SRETNIČE, GDJE SI?! Nitko nije podigao 37 milijuna eura osvojenih na Eurojackpotu – rok je sutra!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

RECEPT ZA HOT CROSS BUNS Dodajte na blagdanski stol slasticu iz HTUŠ-a

Autor: Silvija Romić
Objavljeno: 27. ožujka 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Matija Lipar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Ako želite svoj uskršnji blagdanski stol obogatiti još nekim ukusnim slasticama, a ne samo uskrsnim pogačama i pletenicama, onda je ova priča baš za vas!

Naime, učenice 1. h razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljsko škole smjer slastičar, zajedno sa svojom strukovnom učiteljicom slastičarstva Kristinom Lončar, uoči blagdana ugostili su nas u školskoj slastičarnici gdje su pripremali vrlo zanimljiva britanska peciva “Hot Cross Buns” koja se tradicionalno jedu na Veliki petak.

– Zato što po sebi imaju križ koji obilježava raspelo Isusa. Ono što je bitno je to da su unutra začini za koje se vjerovalo da je Isus njima balzamiran. Unutra ima i muškatnog oraščića i cimeta i klinčića, najviše je nekako na klinčiću naglasak. Ono u sebi ima i grožđice i brusnice. Dakle, to se radi o kruhu s dodatkom svih tih začina. To su mala slatka peciva uz dodatak svih tih začina, grožđica, a mi smo stavili i suhe brusnice koje smo malo redehidrirali, potopili smo ih malo u toplu vodu i stavili unutra i malo ruma, priča nam Kristina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Matija Lipar

A evo kako ide proces izrade:

– To je dizano tijesto, radi se o situaciji da imao tri dizanja, prvo dizanje je kvasac, drugo je zamjes, a treće je fermentacija prije samog pečenja. No međutim, mi smo u ovom slučaju koristili suhi kvasac pa smo ga otopili u malo toplog mlijeka zajedno sa šećerom i pustili sa strane dok smo pripremali sve druge sastojke.  U tome je bilo brašno, šećer, sol, narančina korica, maslac, ulje, jaja, ide čak i jedna ribana jabuka, zamijesili smo tijesto uz dodatak kvasca i toplog mlijeka, izvadili smo iz posude gdje smo mijesili, stavili na stol, dodali redehidrirano suho voće i onda smo ostavili da se fermentira samo tijesto.

Kada se prvi put fermentiralo, onda smo ga premijesili, stavili ponovno na dizanje i kad se po drugi put diglo, odnosno fermentiralo, onda smo oblikovali ove male kruščiće. Kad su ti mali kruščići udvostručili obujam, napravili smo ove križeve koji su napravljeni od smjese brašna i vode, pa sve ima to vjersko obilježje.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Miris koji se širio prostorijom od gotovih peciva je neopisiv, a još su ih dodatno nakon pečenja premazali glazurom.

– Za dodatni sjaj, rekli bi Britanci, za “gloss”, da mu damo taj svečani dio. To je zapravo marmelada od marelica uz dodatak ruma i vode gdje se namakalo suho voće, pojasnila je Kristina.

Matija Lipar

Kroz povijest, priča o ovim “bunsima” kreće iz 12. stoljeća pa je ponovno popularno u 14. stoljeću pa u 16. stoljeću kada je vladala Elizabeta I. Kad se jedu ta peciva za Veliki petak, jedu se topla. To Britanci jedu s maslacem, prepolove na pola i namažu ih maslacem i svaku polovicu tako jedu i onda se uz to posluži i njihov popularni engleski crni čaj s mlijekom ili kava, saznali smo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Što se tiče pečenja, najbolje ćete vidjeti po zlatno-žutoj, odnosno smeđoj boji, sve ovisi o pećnici, jer oni u školi imaju industrijsku struju koja je nešto jača od obične, ali to je negdje od 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. No, Kristina nam je otkrila i jedan trik:

– Ako vam počnu jako brzo tamniti ili niste sigurni da su do kraja pečeni, čini vam se po boji, ali nekako kažete “idem još malo ostaviti u pećnici”, a onda ako ostavite, onda će vam pocrniti. Da vam se to ne bi dogodilo, onda ćete ih prekriti aluminijskom folijom.

Matija Lipar

No, ova peciva mogu i stajati, tako u slučaju da ih ne pojedete sve na Veliki petak, jednako ukusna bit će i sljedeći dan, kao i na sam Uskrs.

Sve o “hot cross bunsima” u izvedbi učenika slastičarstva HTUŠ-a poslušajte u nastavku, a OVDJE možete pogledati i cijelu galeriju.

View this post on Instagram

A post shared by 023.hr (@023.zadar)

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:hot cross bunshtuskristina loncarslastičari
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Zadar

Uoči tematske sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik Erlić poručio: “Azbest mora biti zbrinut što prije”

Zadar

Zanimljiva priča s Premude, malog otoka s velikim šarmom; Pogledajte kakvu izložbu krije novouređeni Komunjski magazin!

Vijesti

“PUSTITE ME VAN!” Turistica za kilometar i pol vožnje platila ogromnih 1.506 eura, uključila se i policija

Vijesti

BLIŽI SE POČETAK ŠKOLSKE GODINE Bilježnice 1.80, torbe do 100 eura, a poskupjele i knjige; Evo koliko iznosi školska košarica

Zadar

Zbog najavljene kiše, umjesto sutra, Društvo Stanaraca poziva sve večeras na druženje

Zadar

PRIJAVILA GA POLICIJI Taksist joj s kartice naplatio uslugu prijevoza za 150 eura veću od dogovorene

Vijesti

PROBLEMI S POŠTOM Računi kasne, građani plaćaju kamate: Odvjetnica upozorava da HP mora nadoknaditi štetu

Vijesti

Ministarstvo zdravstva: Razmatra se beneficirani radni staž za djelatnike hitne, elaborat već u postupku

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka