Od prve pandemijske godine 2020. zatvoreno je oko 48.000 tvrtki, a 6100 ih je otišlo u stečaj, pokazalo je istraživanje agencije Kreditreform.
Stručnjaci očekuju daljnji loš trend.
“Val je tek počeo”, rekao je Patrick-Ludwig Hantzsch, voditelj istraživanja agencije, prenosi dpa.
Samo prošle godine svaki deseti poduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14.000 lokala, što je više nego u prethodne tri godine.
Isti je slučaj i sa stečajevima kojih je u 2023. godini, prema podacima Kreditreforma, bilo 27 posto više nego u gospodarstvu u cjelini.
Najviše malih poduzeća, do 10 zaposlenih, bilo je nelikvidno – njih 88 posto.
Hanch kaže da je jedan od razloga pomoć vlade tijekom karantene. Subvencije su osigurale opstanak mnogih tvrtki i u početku spriječile zatvaranje poduzeća.
“Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza posljednjih godina”, rekao je Hanch, pojasnivši da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, a onda je stigao udar inflacije.
Osim toga, Vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila PDV za ugostitelje, s 19 na sedam posto. Međutim, od siječnja redovne cijene ponovno su na snazim, piše Poslovni dnevnik.