Pripreme za ovogodišnju Ninsku šokolijadu su u punom zamahu, a sve kreće od njegovog kraljevstva šokola. Bez obzira na vremenske prilike, šokol se priprema s istom posvećenošću. Nakon što se dimom upotpuni okus, suncem ga obasja ninska bura, a zatim se ostavlja da dozrijeva u konobi.
Nin, kolijevka šokola, čuva svoju tradiciju s ponosom. Iako se recept prenosi već više od dva desetljeća, onaj izvorni, tradicionalni, čuva se kao dragulj. Početak proizvodnje šokola i njegovo zadržavanje isključivo na području bivše austrijske općine Nin, i dalje izaziva znatiželju istraživača.
Ninski šokol je ne samo brend već i prava rijetkost. Za njegovu izradu potrebno je kvalitetno meso svinjske vratine, obilje mirodija i crno vino, dok bura s Velebita ima ključnu ulogu u sazrijevanju i kvaliteti šokola.
Proizvodnja i čuvanje šokola su pravo obiteljsko umijeće, gdje svaka sirovina nosi dio ljubavi prema ovom jedinstvenom proizvodu. Šokol se izrađuje u malim serijama u domaćinstvima, čineći ga autohtonim proizvodom teško dostupnim u komercijalnim količinama.
Ove godine na Ninsku šokolijadu svoje šokole prijavilo je 43 sudionika, od čega je 12 žena, dok se pokazalo da spol i dob nisu mjerilo za kvalitetu.
Među prijavljenim šokolarima su:
- Iz Nina: Roko Pekić, Božena Pekić, Vjerica Sjauš, Branko Sjauš, Lucija Sjauš Dujmović, Marija Škibola, Marin Dejanović, Šime Ljubičić Zdenkov, Marko Oltran, Šime Skočić, Tanja Skočić, Lovre Stulić, Ivan Stulić Brankov, Ante Tonći Šalov, Matej Šalov, Danijel Striguljica, Roman Marguč, Domagoj Burela, Šime Burela, Iva Skočić Burela, Ive Ljubičić
- Iz Ninskih Stanova: Ivan Matešić, Ante Jurkin, Nada Jurkin, Marijan Pavlović
- Iz Žerave: Romeo Beram, Marin Beram, Joško Jurlina
- Iz Privlake: Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja
- Iz Zadra: Petra Rončević, Tomislav Rončević, Milan Čolak
- Iz Vrsi: Ante Perinić, Vesna Perinić, Šime Stojak
- Iz Zatona: Stipe Pavlović
- Iz Petrčana: Zoran Lisica
- Iz Posedarja: Meri Kalac, Frane Kalac
- Iz Pakoštana: Marica Vučkov
Ninska šokolijada će ove godine biti prilika da se uživa u raznolikosti okusa i da se proslavi prava gastronomska tradicija ovog područja.