Došlo je i vrijeme za francusku salatu. Mnogi je obožavaju, rijetko tko je ne voli, u svakom slučaju je nezaobilazan dio blagdanskog stola.
Evo kako ćete pripremiti najukusniju francusku salatu u kojoj će svi uživati!
Sastojci
- 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
- 300 g krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- sol
- 360 g majoneze (4 vrećice)
- ¼ jabuke granny smith
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica senfa
- crni papar
- sol
Priprema
Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 – 15 minuta dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša.
Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.
Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.
Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća. Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.
Naime, kisela jabuka u francuskoj salati predstavlja sjajan kontrast majonezi i bogatstvu kuhanih žumanjaka, iako je to još poprilično kontroverzna tema i neki je nikako ne žele stavljati, piše Večernji list.
Kako bi vaša francuska salata ispala što bolja, slijedite ovih nekoliko savjeta:
- povrće je važno nasjeckati nakon kuhanja jer će tako upiti manje vode, a salata će biti ukusnija. Također se potrudite da kockice budu podjednako velike, odnosno što sitnije.
- krumpir kuhajte u kori, tako će upiti manje vode. Odaberite krumpire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta.
- ako francusku začinjavate paprom, iskoriste onaj mljeveni, i to bijeli kako se ne bi uočio u salati.
- želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj 2 do 3 žlice kiselog vrhnja. No, ako želite još blaži okus, dodajte i pola usitnjene jabuke.
- majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi pa umiješajte u povrće.