Prema istraživačima sa Sveučilišta RMIT u Australiji, većina ljudi pogrešno tumači rok upotrebe frižidera. Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17 posto ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim od toga.
“Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba uvjeta dovode do kvarenja hrane”, navodi dr. Bhavna Mida.
Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču, često moraju baciti hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 domova.
Zašto se kvari hrana
Istraživači su primijetili da su neke police bile visoke i do 10 stupnjeva, dok su druge pale čak i do -1 stupanj. Međutim, domaćinstva s djecom su često imala promjenjive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.
Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svjesna da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u frižideru viša od standardne. Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stupnjeva do -20 stupnjeva.
Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.
“Mnoga domaćinstva koja smo intervjuirali, dala su oprečne informacije o tome koliko dugo se hrana može čuvati u frižideru. Mnogo ostataka i nekuhanog mesa je bačeno samo zato što nije sigurno za konzumiranje”, naveli su.
Gotovo polovina zamrzivača domaćinstava koja su sudjelovala, bili su topliji ili hladniji od predloženog temperaturnog raspona.