Ovaj desert budi nostalgiju i vraća u djetinjstvo. Njihova lagana i prozračna tekstura čini ih neodoljivima. Mnogi ih vole zbog blage, ali bogate arome koja podsjeća na obiteljske obroke.
Šnenokle su neizostavni desert u mnogim kuhinjama na Balkanu. Upravo zato ih vole i danas praviti kao podsjetnik na prošla vremena.
Donosimo recept jedne bake, a serviraju se hladne za maksimalan užitak.
Sastojci
- 1,5 litra mlijeka
- 7 žlica šećera
- 5 jaja
- 3 žlice brašna
- 1 vanilin šećer
Priprema
Kako biste napravili šnenokle prvo odvojite žumanjak od bjelanjka. Pripremite lonac, ulijte mlijeko i stavite na štednjak da se grije na srednjoj jačini. Za to vrijeme vrlo čvrsto umutite bjelanjke mikserom, počnite s malom brzinom pa ubrzajte.
U mlijeko koje se kuha na smanjenoj temperaturi počnite dodavati smjesu od bjelanjaka, i to žlicom – žlicom po žlicu. Kada primijetite da su počele rasti, okrećite ih da se skuhaju i s druge strane. Gotove šnenokle vadite žlicom u posudice za serviranje.
Uklonite lonac s mlijekom sa štednjaka. Zasebno mikserom umutite žumanjke s vanilinim šećerom. Dodajte i brašno koje ćete umiješati kuhačom, a nakon toga umutite mikserom. Dodajte dvije grabilice toplog mlijeka pa promiješajte.
Nastavite mlijeko kuhati na blagoj vatri i uz miješanje ulijte smjesu od žumanjaka. Nastavite miješati, vratite mlijeko na ringlu pa uz neprestano miješanje lagano ulijte umućene žumanjke.
Nastaviti s miješanjem dok ne dobijete gustoću poput kreme. Tom kremom prelijte šnenokle i sve zajedno pohranite u hladnjak da se ohlade.
Servirajte hladne i uživajte, savjetuje Net.