023.hr
Sunčana nedjelja i stabilan ponedjeljak u Zadru i okolici, a već od utorka stiže promjena vremena s kišom i osjetnijim padom temperature
Neslužbene Facebook stranice “KK Zadar Fans” ugašene nakon prijava kluba, direktor Jurlina pozvao na suradnju
Virski pizzaiolo Bojan Merdzanovski osvojio Pag i ide na Svjetsko prvenstvo u Napulj
U ponedjeljak navečer mogući poremećaji u vodoopskrbi, normalizacija se očekuje u utorak ujutro
Velika ulaganja u zadarsku bolnicu: Novi operacijski blok, turistička dijaliza i suvremeni uređaji za dijagnostiku
Zadar dobiva regionalni centar za obuku kontrolora zračne plovidbe: Dogovoreno darovanje zemljišta Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe
KK Zadar doveo Amerikanca Beaua Beecha: Bivši igrač Formosa Dreamersa i Long Island Netsa potpisao ugovor do kraja sezone
Sunčan i stabilan vikend u Zadru uz temperature blizu 30 stupnjeva, a od utorka stiže nagla promjena s kišom, obilnim oborinama i padom temperature
U Rijeci održan Memorijal Zambelli: Nicole Nižić i Ana Brala donijele veliki uspjeh Biciklističkom klubu Posedarje
DEMOGRAFSKI OPORAVAK Polača dobila od Vlade zemljište od 33.000 kvadrata za gradnju kuća za mlade obitelji
OBAVIJEST IZ GRADA U ponedjeljak počinju radovi 8. faze glavnog kolektora, evo nove prometne regulacije
Kod Malovana u prometnoj nesreći poginuo vozač motocikla
Večeras Varoška fešta uz klapu Lanterna, Duju Stanišića & Boi Band
Na Sinjoretovu se gradi sportsko igralište, traži se izvođač radova
The New York Times objavio veliku reportažu o Zadru!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Županija

Virski pizzaiolo Bojan Merdzanovski osvojio Pag i ide na Svjetsko prvenstvo u Napulj

Autor: Kažimir Škrbić
Objavljeno: 21. rujna 2025.
Čitanje članka: oko 7 min
Virski list
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Prvo međunarodno izdanje Mainardi & APN Pizza Cupa na otoku Pagu održano u četvrtak u poznatoj paškoj pizzeriji D10’s Pizza Fantasista prvi put je donijelo golemo priznanje virskoj gastronomiji – pizza majstor iz virske pizzerije i bara Bella Ciao Bojan Merdzanovski osvojio je prvu nagradu za izvedbu pizze napoletane STG (Specialità Tradizionale Garantita), odnosno napuljske ili pizze margherite. Time je virski pizza majstor Merdzanovski stekao pravo da sljedeće godine u lipnju na Svjetskom prvenstvu pizzaiola u Napulju brani boje pizzerije Bella Ciao, otoka Vira i Hrvatske. Trofeo Caputo, kako se zove natjecanje u Napulju, ugostit će najbolje pizzaiole na svijetu, a među njima će biti i virski pizza majstor zbog kojeg su se ove godine na terasi pizzerije Bella Ciao tražili stol i sjedalica više.

– Nisam očekivao prvu nagradu, zaista sam više nego ugodno iznenađen. O samom natjecanju nisam razmišljao sve dok me vlasnik restorana Luka Džaja nije nagovorio i prijavio. No na Pagu sam zaista napravio vrhunsku pizzu, pa sam obećao samom sebi kako ću ovu virsku pizzeriju upisati u 50 Top Pizza, a to je lista najboljih pizzerija na svijetu. Ovo je uspjeh cijelog našeg tima, a vlasnici restorana dali su mi najveći mogući vjetar u leđa – kaže nam pizza majstor koji je na otok Vir došao iz Beograda gdje živi sa suprugom Ivanom i sinom Jovicom. Dejan je rođen u Skopju gdje je napravio prvu pizzu, a nakon što se 2018. preselio u Beograd radio je u tamošnjim pizzerijama, poput popularnog beogradskog Paprika Fooda. No Dalmacija je za pizza majstora ipak bila veći izazov, pa je Merdzanovski prokrstario hrvatskom obalom i lani došao na otok Vir gdje je za ovu sezonu dogovorio posao s Džajom. Iako Bella Ciao ima širok izbor vrhunskih gurmanskih pizza, 42-godišnji pizzaiolo s beogradskom životnom i virskom radnom adresom, preferira tradicionalnu napuljsku pizzu. Taj stil izrade pizza, ponešto drukčiji od moderne napoletane, usvojio je od talijanskih majstora kada je boravio na jugu Italije i upijao tajne zanata napuljskih pizzaiola. Aroma svježeg napuljskog bosiljka prepoznatljivog po širokom listu u kombinaciji s Mozzarellom di Bufala ili Mozzarellom fior di latte (izvorna s oznakom D.O.P.), San Marzano rajčicama (također izvorna oznaka) i maslinovim uljem, odredili su profesionalni put Merdzanovskog.

– Tijesto mora biti mekano, a ne hrskavo. Pizza se peče od 30 do 60 sekundi na 450 stupnjeva u originalnoj talijanskoj peći – govori Merdzanovski koji u Viru pizze peče u skupocjenoj MAM Modena peći, modelu Napoli.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Prozračnost tijesta koje se radi od talijanskog brašna visoke hidratacije tip 00, mora biti po uzoru na tradicionalne napuljske pizze. Znači, ne baš toliko vidljivo prozračno kako se to radi  sa suvremenim napoletanama. Svaki detalj pri izradi pizze je važan, tu ne smije biti greške jer je riječ o zaštićenoj tradicionalnoj recepturi – objašnjava virski pizza majstor proces nastanka napoletane koja je postala zaštitni znak virskog pizzerije Bella Ciao. Na  Trofeo Caputo u lipnju sljedeće godine Merdzanovski će testirati svoje mogućnosti, vještinu, nadarenost i posvećenost ideji napuljske pizze margherite u konkurenciji najvještijih svjetskih pizzaiola. Napoletana je u svijetu pizza isto što i osmerac u svijetu veslanja ili nagrada Oscar u svijetu filma. Njezina je izrada najzahtjevnija jer svega četiri sastojka – rajčica, sir, bosiljak i maslinovo ulje – moraju istovremeno postići snažan i profinjen učinak, ali zato uspjeh s napoletanom donosi najveću slavu.

Virski list

– San svakog profesionalnog pizzaiola je nastupiti na Trofeo Caputo u Napulju, a do njega se dolazi pobjedom na natjecanjima kakvo je bilo ovo na Pagu. Moja je virska pizza napoletana „pokidala“ na Pagu, pa se nadam da ću nešto napraviti i u Napulju. Obećavam dobru borbu – govori Bojan čiju su vještinu na natjecanju u Pagu uživo gledali predsjednik APN-a (Associazione Pizzaiuoli Napoletani) Gianluca Pirro, aktualni svjetski prvak, dvostruki svjetski prvak i ambasador APN-a za Hrvatsku Alen Radanović iz Osijeka, delegat APN-a za regiju Igor Zagajski, poznati pizzaiolo Josip Lučin iz Trogira i drugi.

– Talijani tradiciju pizze prenose s koljena na koljeno poštujući izvornu ideju. Nema tajni kada su u pitanju omjeri vode, brašna, svježeg kvasca i soli za izradu tijesta, ali to je tek pola priče. Tijesto pri oblikovanju treba pravilno išamarati (schiaffo) kako bi pizza ispala kako treba, a to je vještina. Tijesto je u pizzi najbitnije – zaključuje virski pizza majstor, dok je sve ostalo tajna. Neka tako i ostane.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Virski brend uskoro u Zadru

Pizzerija Bella Ciao otvorena je u Viru 2023. godine, a vlasnici Luka Džaja i Kristijan Genda imali su dobar nos za bogomdanu poziciju u samom centru otoka te još bolju intuiciju za posao koji su na Viru započeli s restoranom Kaleta, poznatom po mesnim specijalitetima. Sada je Bella Ciao s ponudom pizza upisana na gastronomsku kartu Hrvatske, regije i Europe, ali je na istoj karti s restoranom upisan i otok Vir.

– Velika je stvar što će jedna virska pizzerija predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Ovakav tip kuhinje trenutačno je jako tražen, a ja nisam tip ugostitelja koji se usko drži nečega što najbolje zna. Pratim trendove, pa smo i mi prilagodili ponudu. Bojanova pobjeda na natjecanju bila je samo šlag na torti naše priče koju ćemo uskoro nadograditi – kaže Džaja ambiciozno najavljujući otvaranje pizzerije Bella Ciao u Zadru. Vremena kada su zadarski brendovi dolazili na otok nisu prošla, ali je proces u međuvremenu postao obostran.

– Već neko vrijeme tražimo prostor u Zadru, a uspjeh na Pagu gura nas da to napravimo što prije. Virski brend odlazi u Zadar, ali tko zna gdje je granica. Imamo velike planove – poručuje Džaja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:napolipizzavir
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Vrijeme

Sunčana nedjelja i stabilan ponedjeljak u Zadru i okolici, a već od utorka stiže promjena vremena s kišom i osjetnijim padom temperature

Sport

Neslužbene Facebook stranice “KK Zadar Fans” ugašene nakon prijava kluba, direktor Jurlina pozvao na suradnju

Zadar

Velika ulaganja u zadarsku bolnicu: Novi operacijski blok, turistička dijaliza i suvremeni uređaji za dijagnostiku

Županija

Zadar dobiva regionalni centar za obuku kontrolora zračne plovidbe: Dogovoreno darovanje zemljišta Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe

Sport

KK Zadar doveo Amerikanca Beaua Beecha: Bivši igrač Formosa Dreamersa i Long Island Netsa potpisao ugovor do kraja sezone

Sport

Sunčan i stabilan vikend u Zadru uz temperature blizu 30 stupnjeva, a od utorka stiže nagla promjena s kišom, obilnim oborinama i padom temperature

4
Sport

U Rijeci održan Memorijal Zambelli: Nicole Nižić i Ana Brala donijele veliki uspjeh Biciklističkom klubu Posedarje

Županija

DEMOGRAFSKI OPORAVAK Polača dobila od Vlade zemljište od 33.000 kvadrata za gradnju kuća za mlade obitelji

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka