Na Redditu se ovih dana pojavilo pitanje koje je otvorilo važnu temu za turiste koji dolaze u Zadar. Korisnica pod nadimkom thewoodenproject napisala je kako će s obitelji za nekoliko dana posjetiti Zadar, a jedan član obitelji boluje od celijakije. Zatražila je preporuke za restorane, pekarnice ili bilo kakve opcije bez glutena.
“Imamo člana obitelji s celijakijom i bilo bi nam dragocjeno ako netko može predložiti restorane ili pekarnice s bezglutenskom ponudom”, navela je u objavi.
Međutim, odgovori Zadrana i gostiju na ovu temu pokazali su da izbor u gradu nije naročito bogat. Jedan korisnik je kratko poručio kako se “u 80 posto restorana može naručiti riba, lignje ili teletina s krumpirom”, sugerirajući da se turisti oslone na prirodno bezglutenska jela.
Drugi je naveo kako restoran u hotelu A’mare ima deklaraciju uz svaki obrok u kojoj jasno stoji sadrži li gluten. Za pekarnice nije imao informacija, ali je istaknuo kako se proizvodi mogu pronaći u velikim supermarketima poput Interspara i Kauflanda, koji imaju najveći izbor bezglutenskih namirnica.
Treći je pak preporučio Pizzaru jer nudi bezglutensku pizzu, dok je četvrti istaknuo restoran Botanist u zadarskoj staroj jezgri, dodavši i poveznicu s internetske stranice specijalizirane za gluten free ponudu.
Sudeći po komentarima, turisti koji u Zadar dolaze s posebnim prehrambenim potrebama i dalje se moraju dobrim dijelom oslanjati na osnovna jela s roštilja ili ribe, uz tek nekoliko restorana koji nude specijaliziranu gluten free opciju.
Celijakija je kronična autoimuna bolest kod koje konzumacija glutena – bjelančevine prisutne u pšenici, ječmu i raži – uzrokuje oštećenja tankog crijeva. Osobe koje boluju od ove bolesti moraju se cijeli život strogo pridržavati bezglutenske prehrane, a i najmanje količine glutena mogu izazvati zdravstvene tegobe.