Kupci u trgovini “Plodine” u Kaštel Sućurcu ostali su šokirani kad su na deklaraciji jabuka sorte Zlatni delišes pronašli podatak da su te jabuke iz berbe 2019. godine.
To znači da je voće staro čak pet godina, što je izvan svih granica uobičajenog čuvanja i konzumacije svježeg voća, piše Facebook stranica ‘Halo, inspektore’.
Jabuke koje se skladište u rashladnim komorama obično se čuvaju najviše do 12 mjeseci. Ovisno o sorti, optimalni rok trajanja kreće se između 2 i 9 mjeseci. Nakon tog razdoblja, jabuke gube svoje karakteristične kvalitete – boju, sočnost i svježinu, a njihova nutritivna vrijednost značajno opada. Prema riječima stručnjaka, konzumacija takvog voća može biti loša, pa čak i potencijalno štetna za zdravlje.
Jabuke iz “doba prije pandemije”
Deklaracija na spornim jabukama jasno navodi da potječu iz Hrvatske, no potrošači postavljaju pitanje: kako je moguće da su jabuke iz berbe prije pandemije završile na policama? Kupci koji su probali jabuke tvrde da su bljutave, suhe i neukusne, daleko od standarda svježeg voća.
„Ovo je ili pogreška na deklaraciji ili ozbiljan problem koji zahtijeva odgovore od trgovca. Ako je informacija točna, radi se o proizvodu koji odavno nije za konzumaciju,“ komentirao je jedan od kupaca.
Hrvatska kao kontejner za hranu niže kvalitete
Ovaj slučaj otvara širi problem kvalitete hrane koja se nudi na hrvatskom tržištu. Posljednjih godina često se ističe da Hrvatska sve više postaje odlagalište za proizvode niže kvalitete, koje kupci u zapadnoeuropskim državama odbijaju. Podivljali uvoz i manjak regulacije omogućili su da voće, povrće, meso i drugi prehrambeni proizvodi sumnjive kvalitete završe u našim trgovinama.
Ostaje za vidjeti hoće li “Plodine” dati odgovor na ovu situaciju i objasniti kako su jabuke iz 2019. završile u njihovim trgovinama te jesu li ispunjavale sigurnosne i kvalitativne standarde.