Postoje oni zimski dani kada dom postane jedino mjesto na kojem želimo biti. Vani se spušta magla ili mrak, a unutra, u toplini kuhinje, stvaraju se uspomene koje ne blijede.
Upravo su blagdani savršena prilika da usporimo i prisjetimo se da najbolji okusi nisu oni najkompliciraniji, već oni koji nas vraćaju korijenima.
Linija Putovanje kroz okuse donosi upravo to – namirnice koje u sebi nose stare priče naših regija, od zlatne Slavonije do mirisne Dalmacije, spremne da obogate vaš stol.
Jutra koja mirišu na dom
Zimsko jutro traži nježnost. Započnite ga šalicom toplog napitka u koju ste umiješali svježe mlijeko 3,2% m.m., punog i bogatog okusa. Uz njega, na stol iznesite “zlato” iz košnice – blagi bagremov med za one koji vole suptilnu slatkoću ili aromatični cvjetni med za ljubitelje intenzivnijih nota.

No, pravi miris doma dolazi iz pećnice. Sjećate li se onih starinskih štrudli koje su bake razvijale preko cijelog stola? Danas tu tradiciju možete oživjeti brže i lakše. Uz svježe vučeno tijesto, priprema savijača postaje, skoro pa, igra. Bilo da radite slanu ili slatku verziju, tajna prhkosti često leži u tradiciji. Dodate li malo svinjske masti, tijesto će dobiti onaj neodoljivi, starinski “štih”. No, svinjska mast nije rezervirana samo za tradicionalna tijesta, već i za ljubitelje starog običaja na kojem su odrasle brojne generacije – mazanja na kruh i posipanje sa solju ili crvenom paprikom.
Za bogatiji doručak ili brunch, tu su svježa jaja iz podnog uzgoja, idealna za omlete ili “na oko”. Dakako, jaja možete koristiti i kao vezivo u kolačima. Ne zaboravimo i kremasti svježi sir s vrhnjem, koji će se savršeno sljubiti s kriškom domaćeg kruha. Za one koji jutro ne mogu zamisliti bez voćne note, extra džem od smokve donosi dašak mediteranskog sunca u sivilo prosinca.
Plata koja spaja sjever i jug
Kako dan odmiče i bliži se vrijeme okupljanja obitelji ili prijatelja, stol postaje mjesto susreta različitih svjetova. Nema boljeg načina za doček gostiju od bogate, rustikalne plate koja priča priču o hrvatskoj gastronomiji.

Na jednoj strani drvene daske posložite ponos Slavonije. Neizostavni kulen, bilo da birate onaj narezani za brzu pripremu ili kulen ravni za deblje šnite, unosi pikantnost i karakter. Uz njega savršeno pristaju srijemska kobasica i aromatična češnjovka, koje traže samo komad kruha i dobro društvo. Tu su, naravno i hrskavi čvarci, ona “zimska grickalica” kojoj je nemoguće odoljeti.
Drugu stranu plate rezervirajte za mirise bure i soli. Tanko narezani dalmatinski pršut topi se u ustima, dok dalmatinska pečenica i dalmatinska panceta donose onu specifičnu aromu dima i bure koja se savršeno nadopunjuje s kontinentalnim suhomesnatim proizvodima.
Kada se takvi okusi nađu na jednom mjestu, hrana prestaje biti samo obrok. Ona postaje povod za razgovor, smijeh i stvaranje novih tradicija.
Cijelu ponudu autentičnih proizvoda potražite na poveznici Putovanje kroz okuse, a aktualni katalog Eurospina na ovoj poveznici.

