U Kneževoj palači danas su budući zadarski ugostitelji i slastičari pokazali što nastaje kada se znanje, tradicija i mašta spoje u istu čašu, a uz to vodili su računa i o okusima od kojih svaki ima svoje značenje.
Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, predvođeni svojim mentorima, predstavili su izvorsku slasticu “Molatsku tortu” kao i novi autorski koktel nazvan “Sv. Krševan”, donoseći u ovaj povijesni prostor mirise, boje i zvukove vlastitog stvaralaštva.

Nakon kratke prezentacije, torta i kokteli ubrzo su osvojili pažnju okupljenih i izazvali iskreno oduševljenje. Molatsku je tortu svečano prerezao zadarski gradonačelnik Šime Erlić, a koja je tajna ove torte, kazala nam je Kristina Lončar, strukovna učiteljica slastičarstva i mentorica u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.
– Tajna molatske torta je upravo u rogaču, za koju, naravno, kad je probaju ljudi zapravo ne vjeruje da je rogač, nego više “hmmm, kakva fina čokolada”. Ali upravo je to i ta neka tajna rogača jer može zamjenjivati čokoladu. Dakle, mi smo ovdje, naravno, napravili molajsku tortu, odnosno molatsku tortu, koja je u ovom prekrasnom oklopu od prhkog tijesta, koja smo napravili od brašna, maslaca, jaja, vanilin šećera, malo ribane limunove korice, a sami nadjev smo napravili također od glavne zvijezde – rogača, mlijeka, jaja, griza, maslaca, soka naranče, ribana korica naranče i, jasno, onako malo prekrasno dozirano ruma.

– Dakle, recept je zapravo sa samog otoka, slušali smo žitelje otoka i krenuli smo u tu proizvodnju. Moram reći da je molatska torta uvrštena u europsku kuharicu, a isto tako, evo, i prošle godine smo je predstavili u Bečkom dvoru, odnosno u Schönbrunnu kada je predstavljen Zadar i Zadarska županija, otkrila nam je.

Koktelom Sv. Krševan dominira plava boja i to s razlogom.
– Nema tajne, to su sve naši sastojci, od gina, maraskina, liker od naranče, tj. curacao blue, malo smo to sa senzacijom digli i napravili pjenicu od soka od jabuke, malo smo to aromatizirali sa ružmarinom. Malo je moderniji pristup, neka espuma, pjenica i gori dehidrirana naranča. U biti, plavo predstavlja naše more, dubinu. Gore smo tu pjenicu nekako zamisli da se valovi razbijaju od Morske orgulje koje pjevaju svoju pjesmu u zalasku sunca našem svetom Krševanu, našem zaštitniku. To su ovi ovdje mladi momci, cure, 3. f i 1. f razred konobari, ovo su njihovo ideje, oni su rekli “mi smo Zadrani pravi, živimo tu, rodili smo se, idemo boje grada Zadra prikazati, to je plava, to je bijela, dika naša, otkrio nam je detalje novog koktela njihov mentor Ivan Brdar, strukovni učitelj ugostiteljskog posluživanja u ovoj školi.
Ideja je, kazao nam je, da se ovaj koktel lagano pijucka prored Morskih orgulja i gleda prekrasan zadarski zalazak sunca.

E, sad je na gradu Zadru, sad oni trebaju ovoj autorski koktel lijepo podijeliti s ljudima i neka svi uživaju u ove dane, poručio je.
Darija Zdrilić i Viktorija Rončević učenice su ove škole koje su dio tima koji je osmislio novi koktel.
– Ova plava tekućina predstavlja more, unutra je čisti led i to predstavlja orgulje. Ova pjena gore predstavlja valove koji udaraju od Orgulje i ovo gore je zalazak sunca. Pa nas četvero je radilo na tome tako da nam je trebalo od prilike jedan školski sat, uz pomoć profesora, otkrile su nam i svakako preporučile svima da ga probaju, posebice onima koji vole malo “jače” okuse.

