Svake godine, uz pomoć tri zadarske srednje škole, Udruga Cukrići u City Galleriji obilježava Svjetski dan dijabetesa. I ove su godine to učinili, dan uoči Svjetskog dana, a škole koje su im u tome pomogle su Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića te Medicinska škola Ante Kuzmanića.
Učenici Medicinske škole, predvođeni svojim profesoricama, mjerili su prolaznicima krvni tlak i razinu šećera u krvi, dok su druge dvije škole pripremile ukusne poslastice koje su prilagođene osobama s dijabetesom.
Osim toga, imali su i jednu novost, a to je da su svim zainteresiranima učenici Stanka Ožanića mjerili masnoću i ITM, a što je isto važan podatak u očuvanju zdravlja.
– Tradicionalno svake godine uz pomoć tri zadarske škole i stvarno i moramo im svi skupa dati priznanje jer su zaista izuzetni u svom poslu, svatko što može. Skupili smo se u City Galleriji da obilježimo Svjetski dan šećerne bolesti koji se inače u svijetu obilježava 14. studenog, kazala nam je uvodno Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići.
Evo što je tim povodom rekla:
– Što se tiče pretjerane tjelesne mase kod djece, moramo, ali zaista moramo biti svjesni i koliko je teško roditeljima tad… Posebice kad su u društvu drugih roditelja koji se tuže da stalno moraju djeci nutkati da jedu a oni svojoj moraju reći da ne smiju jesti, dok im dijete u suzama govori da je gladno. To ne mogu uvijek svi razumjeti, jer većinom gledaju po sebi i svi vole biti generali poslije bitki, dodala je Bailo.
Učenici HTUŠ-a pripremili su čak 90 štrudli koje su prilagođene osobama s dijabetesom i na ovaj su način pokazali kako dijabetičari mogu uživati u slasticama bez opasnosti.
– Dakle, 1.h razred, to nam je ove godine prvi razred po modularnoj nastavi, tako da će im sada to biti zapravo učenje temeljeno na radu, odnosno projekt, to će biti u sklopu projektu. Dakle, došli smo ponovno na Cukriće već tradicionalno, obilježavamo dan dijabetesa. Da dijabetičari mogu pojesti neki kolačiću, naravno da mogu. Ove godine smo došli s integralnom štrudlom od jabuka. Tijesto je napravljeno sa integralnim brašnom, malo ulja, vode i soli i onda smo stavili i unutra jabuke i, jasno, cimeta. Nikaav ni zamjenski šećer, nikakva vanilija, čiste jabuke sa cimetom. Zapravo cimet je taj da smanjuje razinu šećera, odnosno glukoze u krvi i mokraći. Jabuka isto tako puno vlakana, integralno brašno isto tako. I zapravo sve tri namirnice koje su u štrudli su preporučljive dijabetičarima i nutricionistički smo gledali da pokrijemo taj dio, rekla nam je Kristina Lončar, strukovna učiteljica slastičarstva.

PPVŠ Stanka Ožanića pripremila je zanimljive kombinacije granole, grčkog jogurta i šipka, s tim da da granolu rade sami u školi, kao i zdravi čips od jabuka kojeg su također nudili.
U konačnici, bilo je oko 200 mjerenja glukoze u krvi, a isto tako i sjedalica za mjerenje krvnog tlaka je bila stalno zauzeta.

