Dugogodišnji zadarski barmen i ugostitelj Ante Butić Durda osvojio je laskavu titulu državnog prvaka na državnom i međunarodnom natjecanju barmena u kategoriji Long Drink koje je održano u Dubrovniku proteklog vikenda.
Natjecanje je okupilo 30 najboljih barmena iz cijele Hrvatske, a stručni ocjenjivački žiri proglasio je Antin koktel “Gospar” najboljim. S razlogom jer je riječ o odličnoj kombinaciji okusa, mirisa i boje koja se pokazala dobitnom i omogućila mu da naslov državnog prvaka, nakon 17 godina, ponovno donese u Zadar.
– Zadovoljni smo, odradili smo kako smo htjeli tako da je sve prošlo onako kako smo i planirali, rekao nam je Ante nakon povratka u Zadar.
Iako se natjecao prvi, to ga nije omelo da napravi ovako sjajan koktel i osvoji prvo mjesto.
– Nije dobro nikako za natjecanje da si prvi jer, prvo, ne može se ocijeniti koktel u maksimumu. Koktelom smo jako zadovoljni, smišljali smo ga možda godinu dana. Smislili smo ga ja i Daniel Krizman, moj kolega, koji me ujedno prati na natjecanjima. On je koordinator i brine o meni da ne bih zaboravio nešto i tako dalje, jer kad su tako nekom stresu onda uvijek nešto zaboraviš tako da nema njega, ja bi bio u velikom problemu, priča nam Ante.

Inače, osim njega, na ovom natjecanju u Dubrovniku bili su i Mario Milin, Danijela Kardum kao pobjednica Regionalnog natjecanja u Zadru, Pascal Carlsson i Kristijan Gjelov. Kristijan Gjelov osvojio je i nagradu za najbolju kreaciju.
Sudjelovanje na ovako prestižnom natjecanju veliki je zalogaj pa Ante priznaje da je osjećao i tremu.
– Ja se natječem već preko 22, 23 godine, 28 radim profesionalno. Tako da ja imam tremu sve dok ne krenem raditi koktel, zato što mi je stalo do toga, hoću li sve to napraviti kako treba i je li dobar koktel, hoće li se se svidjeti sucu. Pa kada dođeš tamo, misliš da su jedni suci, pa ja dođem i vidim jedan je iz Srbije, jedan je Crne Gore i što sada, je li on voli ovaj okus, ne voli i tako dalje i tako dalje. Ali kad krenem raditi, onda sam u svom svijetu.
No, za Antu i Danijela nema predaha jer ovog vikenda, točnije u nedjelju, već idu na Europsko natjecanje barmena koje će se odvijati na vrlo egzotičnoj lokaciji, a to je kruzer koji isplovljava iz Italije s kojim će putovati i u isto vrijeme natjecati se s brojnim drugim natjecateljima.
– Sad nam slijedi europsko natjecanje, to smo već dobili u 8. mjesecu od Hrvatske udruge barmena, da ja predstavljam Hrvatsku. Ovo je prvi put da IBA uvodi europsko natjecanje, do sad je samo bilo svjetsko. I sad smo, mogu reći, u velikom stresu jer u pripremama smo i ne možeš samo ugasiti život i samo vježbati taj koktel, imamo i drugih obaveza. Ali ovo natjecanje je jedna velika priprema za svjetsko, zato što imam sreće jer svjetsko natjecanje i europsko su postavili skoro pa ista pravila natjecanja. Nije lako, a evo sad mi je moj kolega opet obznanio informaciju od koje mi je pao mrak na oči odmah. Opet su mi random izabrali, prvi izlazim – Hrvatska, Estonija i Cipar. 23 zemlje se natječu. Mislim, tu je konkurencija, svi su dobri. Krećemo u nedelju, u 10 sati se ukrcavamo i tu imamo predstavljanje, svaka se zemlja predstavlja sa zastavama, i u ponedjeljak ujutro kreće bitka. Sve su postavili tako da si u velikom stresu, da vide kako funkcioniraju u tome, priča nam Ante.

Dakle, sve je isprogramirano u minutama tako da natjecatelju ne ostavlja puno prostora već je stalno u gužvi.
No, čeka Antu i Svjetsko prvenstvo iduće godine u Macaou u Kini za kojeg će se, kako je najavio, turbo pripremiti i nastojati ostaviti svoj pečat.
Mi vjerujemo da će tako i biti jer već i sad uspješno korača putem svojih mentora i uspješnih zadarskih barmena Drage Sikirića te pokojnog Dubravka Milina Kviska.
Cijeli razgovor s Antom kao i tajnu njegovog najboljeg koktela pogledajte u videu:
@023.zadar Ante Butić Durda pobijedio je na Državnom natjecanju u Dubrovniku, a koktel je nazvao “Gospar”🍹#023#koktel#drzavnonatjecanje#zadar#dubrovnik @MuroBarZadar ♬ original sound – 023.hr

