Villa Nai 3.3, luksuzna boutique vila Gorana i Nives Morović na Dugom otoku, osvojila je najviše priznanje u novom Michelinovom vodiču za hotele – tri ključa. Riječ je o najvišoj ocjeni koju Michelin dodjeljuje smještajnim objektima, ekvivalentnoj trima zvjezdicama u njegovu poznatom vodiču za restorane. Time je Villa Nai 3.3 postala prvi hrvatski hotel koji je dosegnuo ovu razinu međunarodnog priznanja.
Ovaj se hotel ranije našao i u finalnom izboru za najljepše dizajnirani hotel na svijetu prema Michelinovu izboru, gdje je među pet finalista nagradu na kraju odnio Atlantis The Royal iz Dubaija.
Drugo izdanje Michelinova vodiča za hotele predstavljeno je 8. listopada u pariškom Muzeju dekorativnih umjetnosti. U njemu se nalazi više od sedam tisuća hotela iz cijelog svijeta, a ocjenjuju se prema sustavu s jednim, dva ili tri ključa. Ključevi, kao pandan zvjezdicama u restoranima, ne dodjeljuju se isključivo na temelju luksuza, već i zbog jedinstvenosti, dizajna, povijesti, gostoljubivosti i originalnosti koncepta.
Naziv hotela dolazi od stare dalmatinske riječi za snijeg – nai – a 3,3 odnosi se na prosječan broj dana u godini kada na otoku pada snijeg i ističe najbolji okus maslina, koje se sve beru ručno.
Evo što se navodi u objašnjenju:
– Hrvatska možda nije toliko bogata izvanrednim hotelima kao njezin susjed s druge strane Jadrana, ali najbolji od njih su među najinspirativnijim hotelima na svijetu. Među njima je i Villa Nai 3.3, djelo hrvatskog arhitekta Nikole Bašića, čiji je plan predviđao iskapanje unutrašnjosti obronka na dalmatinskom otoku Dugi Otok – na pola puta između Venecije i Dubrovnika – i čije su neupadljive vanjske strukture izgrađene od kamena izvađenog iz špilja.
Smještena je na imanju sa stoljetnim mlinom za masline, koji i danas radi. I dok biste izvana teško uočili sličnost, iznutra je koncept hotela “jahte bez izlaza na more” jasan – pet soba i tri apartmana raspoređeni su pomalo poput brodskih kabina, iako neobično prostranih, a svaki od njih uokviruje svoj jedinstveni pogled na maslinike ili morski krajolik u daljini.
Restoran Ville Nai na vješt način koristi domaće maslinovo ulje, poslužujući jelovnik koji je što vjerniji kulinarskoj povijesti otoka, a koristi lokalno uzgojeno meso i povrće te svježe ulovljene jadranske plodove mora. Tu su spa centar i unutarnji bazen te drugi vanjski infinity bazen – ambiciozniji gosti mogu planinariti, roniti ili jedriti na raznim lokalnim pomorskim ekspedicijama.