Posude za hranu, boce za vodu i limenke koje svakodnevno koristimo možda skrivaju nevidljivu prijetnju zdravlju.
Riječ je o bisfenolu A (BPA), kemikaliji koja se desetljećima koristi u proizvodnji plastike i metalnih premaza, a koju stručnjaci sve češće povezuju s ozbiljnim zdravstvenim posljedicama.
Što je zapravo BPA?
BPA je sintetička tvar koja se od 1960-ih primjenjuje u izradi plastike, posebno u popularnim posudama za hranu i piće, ali i u premazima unutrašnjosti konzervi, čepova za boce te cijevi za vodu. Problem nastaje kada kemikalija migrira u hranu ili piće s kojima dolazi u kontakt.
Iako američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra da su male količine BPA sigurne, brojna istraživanja upozoravaju da izloženost može imati posljedice, osobito kod najosjetljivijih skupina – nerođene djece, novorođenčadi i male djece. Kod njih je zabilježen utjecaj na razvoj mozga i prostate, dok se kod odraslih spominje mogućnost povećanja krvnog tlaka.
Američki FDA je 2012. i 2013. godine povukla dozvole za uporabu BPA u bočicama i posudama za hranu za bebe, no zanimljivo je da to nije učinjeno zbog sigurnosnih razloga, nego zato što je industrija sama prestala koristiti taj materijal u tim proizvodima.
Kako se zaštititi?
Stručnjaci s Harvarda i klinike Mayo preporučuju nekoliko jednostavnih koraka – da biraju staklene, porculanske ili posude od nehrđajućeg čelika, kupuju boce i spremnike s oznakom BPA free, izbjegavaju grijanje plastike u mikrovalnoj pećnici ili pranju u perilici posuđa, jer toplina ubrzava otpuštanje kemikalije, ograniče konzumaciju konzervirane hrane i češće biraju svježe namirnice.
BPA je i dalje prisutan u mnogim proizvodima, no informirani odabir može značajno smanjiti rizik izloženosti i dugoročno zaštititi zdravlje.