Mjesec dana nakon što su na Great Taste Awards 2025. (gastronomski Oscar) osvojili 3 zvjezdice za aceto Maraška, OPG Matulić za svoj jedinstveni proizvod sada je osvojio prestižnu nagradu Golden Fork u kategoriji Rest of Europe, piše portal Naši školji.
Na svečanoj dodjeli u utorak navečer u Battersea Arts Centru u Londonu, aceto Maraška pomeo je konkurenciju i na Pašman se vraća s titulom “najbolje od najboljih”.
– Iako nismo jedini iz Hrvatske koji su ove godine dobili Great Taste Award, mi smo jednini bili nominirani za Golden Fork, što je već samo po sebi bilo veliko priznanje. A sada…. sretni smo, naravno… uvijek se nadate, ali nismo vjerovali da će nas izabrati. Bilo je predivno, predstavljala su se 22 proizvoda, najbolji s Great Taste Awardsa, a među njima i naša Maraška – najbolja, komentiraju Ana i Krsto Matulić.
Cijela organizacija dodjele nagrada, od prijema nominiranih do kušanja svih proizvoda, bila je, kažu, na vrhunskoj razini.
– Atmosfera je bila izvanredna. Najviše gostiju bilo je iz prehrambenog sektora jer se u isto vrijeme u Londonu održavao specijalizirani sajam hrane. Svi su mogli kušati našu Marašku i uistinu su bili oduševljeni, dodaju.
U službenom priopćenju nakon dodjele nagrada organizatori ističu:
“Najukusniji proizvod u kategoriji Rest of Europe potvrđen je kao Maraška iz OPG-a Matulić (Hrvatska). Ocat od crne višnje ušao je u uži izbor od 14.340 prijavljenih, od kojih je 5.680 osvojilo nagradu Great Taste sa 1, 2 ili 3 zvjezdice.
Drugi kandidati u kategoriji Rest of Europe bili su Perfekt Natura, djevičansko ulje sjemenki bundeve tvrtke Agro Perfekt (Mađarska) i Nátierka Lieskovcová s kakaom (Slovačka) tvrtke Willmann.
Suci su smatrali da se Maraška OPG-a Matulić doista ističe jer mogu ‘vidjeti kako i zašto se može koristiti sa svime’. Rekli su da nije previše slatka niti previše trpka, kisela na sve prave načine s pravom dubinom okusa višnje. U mirisu su se osjećale note porta i topla žućkastosmeđa boja. Kao da grizete savršenu crnu višnju, sa svim različitim elementima koji se prekrasno spajaju. Smatrali su da je vrlo dobro uravnotežena i izuzetno svestrana. Mekana u ustima s velikom viskoznošću, nudila je nevjerojatno putovanje okusa, počevši sirupasto, a završavajući svijetla i svježa s glatkoćom koja dolazi od odležavanja u drvenoj bačvi”.
Great Taste prepoznat je kao najutjecajniji sustav akreditacije hrane i pića na svijetu, ne samo zato što je osnovan prije više od 30 godina, nego i zbog svog višeslojnog procesa ocjenjivanja. Žiri u kojemu je više od 500 stručnjaka iz industrije, uključujući kuhare, kritičare, prehrambene tehnologe, trgovce, pisce o hrani i druge, proučava svaki proizvod 110 dana.
Svaki prijavljeni proizvod ocjenjuje se zasebno i kuša potpuno naslijepo. Nema ambalaže ili naznake tko ga je napravio, vsamo činjenični opis koji daje proizvođač kao smjernice. Suci prije svega razmatraju okus, zatim izgled, aromu, teksturu i osjećaj u ustima prije nego što utvrde zaslužuje li proizvod jedan od poznatih crno-zlatnih pečata odobrenja.
Ukupno 39,6% (5680) prijava primilo je priznanje u 2025. godini. Bilo je 3899 nagrada s 1 zvjezdicom, 1508 s 2 zvjezdice, a samo 273 proizvoda (1,9% svih prijavljenih) dobilo je prestižnu nagradu sa 3 zvjezdice Great Taste 2025.
Golden Fork priznanja i nagrade kulminacija su sezone: među trostruko nagrađenim proizvodima biraju se regionalni i posebni pobjednici, a ove je godine ukupno objavljeno 16 trofeja, uz proglašenje Supreme Championa, East Neuk Kilnhouse – Hot Smoked Mackerel Fillets iz Škotske.
Među nagrađenima ove su godine proizvođači iz Engleske, Škotske, Walesa, Sjeverne Irske, Irske, Španjolske, Grčke, Italije i Hrvatske.