Nakon ulaska vile Subterram u finale Svjetskog festivala arhitekture, još jedna podzemna vila – Nai 3.3, također na dalmatinskom otoku, proglašena je jednim od najboljih malih hotela u Europi, javlja portal InDizajn.
Što je zajedničko vilama Subterram i Nai 3.3? Ova dva zdanja radovi su poznatih hrvatskih arhitekata – iza Subterrama stoji Davor Mateković i njegov studio Proarh a iza Nai 3.3 Nikola Bašić. Oba projekta ostvarena su na dalmatinskim otocima, prvi na Hvaru, a drugi na Dugom otoku.
Također, oba su rađena na padini, ali su ukopana u nju. I na koncu – oba su dobila vrijedna priznanja ovih dana. Subterram je u finalu Svjetskog festivala arhitekture koji se događa u Miamiju, u Americi a Nai 3.3 proglašen je jednim od najboljih boutique hotela u Europi od strane Condé Nast Travellera.
Ovaj poznati američki luksuzni magazin o putovanjima, uvijek donosi i recenzije hotela i restorana te dodjeljuje godišnje nagrade za najbolje destinacije u svijetu. Također, magazin donosi liste najboljih hotela. U kategoriji najboljih mikro hotela u društvu sedam odabranih našla se i villa Nai 3.3, prekrasan boutique hotel koji odiše luksuzom i stilom, ali i originalnom lokacijom kao i arhitekturom.
“Dobre stvari dolaze u malim pakiranjima – izreka je koju smatramo posebno istinitom za hotele. Neki od najboljih mikro hotela u Europi dovoljni su da to potvrde. Postoji nešto izuzetno umirujuće u posjetu boutique hotelu u kojem se osjećate kao da boravite u nečijem domu. Usluga je osobna, ali jednostavna. Hodnici su puni šarmantnih sitnica, knjiga i umjetničkih djela, opisuju u Condé Nast Travelleru posebnosti boutique hotela, koji se sve više otvaraju i u Hrvatskoj.
A ovaj na Dugom otoku, nastao u starom masliniku te i dalje okružen novim stablima maslina, sasvim je posebna priča. Villa Nai 3.3 sastoji se od svega osam soba i apartmana, a zakrivljeni koncept i činjenica da je ispod padine daju osjećaj privatnosti i intime.
Naziv hotela dolazi od stare dalmatinske riječi za snijeg – nai – a 3,3 odnosi se na prosječan broj dana u godini kada na otoku pada snijeg i ističe najbolji okus maslina, koje se sve beru ručno.
“Zamislite ovo: prostrano utočište Jamesa Bonda uklesano u hrvatsku planinsku padinu, s pogledom na 500 godina star maslinik i blistavo Jadransko more. Ovaj hotel mjesto je gdje vlasnici organiziraju degustacije nagrađivanog maslinovog ulja, a poznate osobe redovito dolaze helikopterom na malo odmora i opuštanja”, piše o boutique hotelu na Dugom otoku prestižni magazin, dodajući kako je to vjerojatno najluksuzniji mikro hotel u Hrvatskoj. Potpisuje ga arhitekt Nikola Bašić, koji je autor i morskih orgulja u Zadru.
Isti kamen koji je iskopan s brda recikliran je u unutarnje i vanjske zidove hotela. Terase s niskim zidovima od srebrnozelenih maslina protežu se u svim smjerovima, a infinity bazen sa slanom vodom i pogledom na Jadran i susjedne otoke doprinosi maksimalnom opuštanju.