Novinarka Ivana Šilović izjavila je u središnjem Dnevniku HTV-a da se “posljednjih tjedana stalno slušamo o tome kako su cijene u ugostiteljskim objektima previsoke, a s druge strane to brojke demantiraju.”
Tim je povodom razgovarala s Jelenom Tabak, predsjednicom Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja je odgovorila na pitanje jesu li ugostitelji korigirali svoje cjenike.
Tabak je istaknula da su ugostitelji vrlo pažljivo pristupili formiranju cijena, svjesni reakcija gostiju iz prethodne sezone: “Ugostitelji su čuli upozorenja, znamo kakva je bila prošla sezona i gosti se nisu više navikli da je Hrvatska jeftina i nekima se to naravno ne sviđa i vrlo smo oprezni u formiranju cijena.”
No, kako dodaje, neočekivani izazovi stigli su iz dobavnog lanca.
“Mi smo svi formirali cijene u šestom mjesecu, sve smo dogovorili, a nama početkom ovog tjedna samo dolaze novi cjenici od dobavljača. Rastu nam cijene nabave od 10 do 30%, čak i do 40%.”
Kao konkretan primjer navela je domaće vinare: “Neki hrvatski vinari su nam na dogovorene cijene boca vina digli cijene 37%.” Sličan trend zabilježen je i kod drugih prehrambenih proizvoda: “Tvrdi sirevi koji se jako puno u sezoni koriste za plate s pršutima i za predjela cijene idu gore 10 do 25% i to na cjenike koji su nam bili potvrđeni 1. travnja. Sad su se jednostavno promijenili.”
Unatoč pritiscima, Tabak naglašava: “Ugostitelji su u rangu prošlogodišnjih cijena, nemamo ih plan dizati i nećemo ih dizati.” Kao alternativu, apelira na kolege da prilagode dobavljače: “Ovim putem mogu samo apelirati na sve kolege koji dobiju takve promjene cjenika, da ako ikako mogu promijeniti dobavljača, neka druga vina, neke druge sireve, pa makar to bio i uvoz gdje su boce ispod 10 eura.”
Ugostitelji pokušavaju izbjeći daljnje poskupljenje zamjenom skupih dobavljača pristupačnijima.
Tabak smatra da je trenutna praksa mnogih dobavljača nepoštena: “Kad se nešto dogovorite i sad vam netko u ovom tjednu pošalje nove cijene od 1. srpnja iz razloga što je sezona, mislim da to nije fair i da to nije u redu.”
Upozorila je da su ugostitelji već napravili značajne ustupke kako bi ublažili inflatorni udar: “Mi smo razgovarali s vladom nekoliko puta, sve smo napravili da se na kraju krajeva inflacija izamortizira, podigli smo plaće svojim djelatnicima.” Ipak, rezultat ne odražava trud: “Ono što vas najviše frustrira je da ti ljudi koji rade kod nas s tom plaćom koju smo mi podigli 30%, oni kad odu u trgovinu ostanu bez ičega i opet su nezadovoljni.”
Tabak upozorava i na drastične razlike u porezima i nabavnim cijenama: “Svi plaču da je konkretno jedan aperitiv u Hrvatskoj skup, da je u Hrvatskoj 10 eura. U Italiji je 5 eura, kod njih je boca tog pića u nabavi 9 eura, a kod nas je u startu 20 eura te nam je porez na to 28%, s kod njih je 9%.”
Zaključuje kako je nužna temeljita analiza cijelog opskrbnog lanca: “Mislim da taj cijeli lanac treba dobro preispitati i vidjeti gdje te cijene rastu, da se ovaj objektiv treba uperiti možda u nekom drugom smjeru.”
Na pitanje hoće li se zbog svega toga domaći proizvođači izbjegavati, Tabak odgovara: “Izbjegavati hrvatske proizvođače nikome nije u interesu, ali mislim da je u ovoj situaciji, kad ne bismo smjeli pumpati inflaciju, da je bolje možda naći neki zamjenski proizvod nego podizati cijene.”
Na kraju, naglasila je što to znači za domaće stanovništvo: “Turist koji dođe i čija kvaliteta opravda tu cijenu, on se neće buniti, ali Hrvatska će biti skupa za svoje ljude.”
O ovoj problematici obaviješten je i ministar turizma Tonči Glavina, prenosi Tportal.