U srcu vinorodnog kraja, gdje se tradicija i strast prema vinogradarstvu prenose s generacije na generaciju, Vinarija Karaba po drugi je put otvorila svoja vrata svim ljubiteljima vina i dobrog druženja.
Dani otvorenih vrata, koji se održavaju jučer i danas, predstavljaju jedinstvenu priliku da posjetitelji zavire iza kulisa proizvodnje vina, uživaju u vođenim degustacijama i upoznaju se s bogatom pričom ove obiteljske vinarije u Pakoštanima. U ambijentu koji spaja prirodnu ljepotu, autentičnu gostoljubivost i vrhunska vina, Vinarija Karaba nudi iskustvo koje ostaje svakome u pamćenju.
Svatko tko je posjetio ovu obiteljsku vinariju, a koja nudi autohtone sorte vina, oduševljen je kako vinima, tako i prekrasnom lokacijom s koje puca pogled na Vransko jezero.
– Vinarija je nastala iz tradicije, odnosno uvijek smo se bavili poljoprivredom, odnosno cijeli je naš kraj, do dolaska Club Mediterane, bio isključivo poljoprivredni kraj. Tad je krenuo turizam, ali tad ste u Pakoštanima imali dvije, tri obitelji koje su se bavile ribarstvom, sve ostale su se bavile poljoprivredom i od tog su ljudi živjeli. Djed je proizvodio vino pa je to otac preuzeo na sebe i on je to nastavio i doveo u situaciju da smo izašli na tržište i da smo postigli dobre rezultate po natjecanjima i došli smo u situaciju da smo prerasli podrum koji smo imali doma, da to više nisu bili uvjeti za raditi i da ne možete pakirati više od jedne palete jer nemate gdje staviti. Uvijek je bio san moje matere i oca napraviti ovako nešto. Taj projekt datira iz 2013., 2014. godine kad su oni počeli crtati sve ovo i ja i moja obitelj smo to nastavili. Sad smo u situaciji da je objekt tu i da se nešto događa, kazao nam je vlasnik Šime Kurtov.
Zanimljivo je i samo ime Karaba, a to je, kaže nam Šime, obiteljski nadimak koji se vuče po povijesnim knjigama kad je Pakoštane bio samo strogi centar i samo par obitelji je tad živjelo tu, a svaka je imala svoj nadimak i nitko ne zna od kud potječe. Neki su ga izgubili s godinama, ali ga je ova obitelj kroz ovaj posao zadržala.
Ozbiljna priča o vinariji počela je 2000. godine kad mu je otac počeo saditi više vinograda i kad se počelo buteljirati više vina.
Više detalja o tome otkrio nam je u razgovoru:
Inače, u vinogradarstvu uvijek postoje izazovi, pa je tako prije par godina bilo puno kiše cijelo ljeto, priča Šime, a tu su i posebni problemi s bolestima i tretiranjem.
– Prošlu godinu smo imali takvu da smo mjesec i po dana prije brali neke sorte koje inače beremo u nekom normalnom periodu, s brali smo ih početkom kolovoza. Tako da je tu dosta izazova, ali vidjet ćemo što će biti s tim globalnim zatopljenjem, što će se tu događati, kazao nam je.
U sklopu ovog događaja posjetitelji imaju priliku kušati vrhunska vina vinarije Karaba, upoznati se sa procesom proizvodnje vina, razgledati vinariju te uživati u vrhunskim jelima.
A što sve očekuje posjetitelje Vinarije Karaba najavio je Kurtov, kao i što nas sve očekuje tijekom ljetnih mjeseci:
U prekrasnom ambijentu vinarije, posebice dvorištu, moglo se uživati i u neki finim specijalitetima koje je pripremila šefica kuhinja Mandalina Vulin.
– Imamo mesnu i riblju platu, u mesnoj imamo paštetu od jetrice, guščja pašteta, pršut, sir i špek i teleća rolada s pistacijom, kikirikijem. U ribljoj je pašteta od tune, carpaccio od hobotnice, carpaccio od kozica, pašteta od kozica, rolada od špinata i lososa i pašteta od brancina. Sve su domaći proizvodi od lokalnih OPG-ova, predstavila nam je meni.
– Većinom planiramo jela prema ponudi vina, odnosno pokušavamo organizirati sommeliere i kuhare da nam napravu priču sljubljivanja. Danas imamo vođenu degustaciju gdje će se jela sljubljivati s vinima. Turisti to prepoznaju, odnosno onoliko koliko im vi približite. Nama je cilj ispromovirati lokalne proizvođače. Imate ovdje tri proizvođača ulja koji su osvojili zlatna odličja u svijetu, ne samo u New Yorku nego u Londonu i Tokiju, imamo lokalnog proizvođača meda iz Pakoštana. Dolazi nam i OPG Čudina koji se bave ovim “starim” namirnicama, suhim smokvama, motarom, kaparima, sve rade svoje. Cilj nam je sljubiti to jer biftek i burger možete pojesti gdje hoćete, a mi radimo nešto što su radili naši stari, naglasio je naš domaćin Kurtov.
Stoga, ako volite vina i uživate u njihovim bogatim okusima, dođite i danas u Vinariju Karaba gdje vas čekaju i radionica vinorela s Marinom Tomašević, stručno vodstvo, lijepa glazba i ugodna atmosfera.