U sklopu suradnje s Gradom Biogradom, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA preuzela je provedbu pilot-projekta “Proizvodnja i promicanje prerađevina od voća i povrća”. Projekt se provodi kroz Poljoprivredno-edukacijski centar AGRRA-e (PEC), a odvija se u prostoru Poduzetničkog inkubatora Biograd koji je, temeljem potpisanog Sporazuma, Gradu ustupio opremu i postrojenja bez financijske naknade.
Svrha pilot-projekta je, kako ističu iz AGRRA-e, kroz konkretan rad doći do jasnih pokazatelja i smjernica za daljnje korištenje i razvoj proizvodnog pogona, koji uključuje opremu za preradu i punjenje voća i povrća u različite proizvode.

Grad Biograd je, prema Sporazumu, osigurao prostor i opremu, dok AGRRA preuzima troškove stručnog osoblja, savjetovanja i edukacije, kao i troškove vođenja tehnološkog procesa, održavanja opreme i režija. Poljoprivrednici koji su uključeni u projekt sudjeluju s vlastitim sirovinama i ambalažom.
U sklopu aktivnosti projekta, 24. lipnja 2025. godine održana je i prva praktična prezentacija u pogonu Inkubatora, namijenjena prvenstveno proizvođačima rajčice. Demonstriran je cijeli proces prerade – od pranja, rezanja i pasiranja rajčice, do kuhanja i punjenja steriliziranih boca pomoću poluautomatske punilice. Proces su vodili stručnjaci PEC AGRRA-e, a prisutni proizvođači mogli su iz prve ruke pratiti tehnologiju i prednosti prerade.

“Nadamo se da će izvršena prezentacija predmetnog pilot projekta pobuditi interes kod što većeg broja poljoprivrednika kako bi iskoristili mogućnosti koje nudi prerada voća i povrća”, poručio je predstavnik AGRRA-e, dodajući: “Potencijal prerade koja se nudi u pogonu Inkubatora Biograd na Moru kojim upravlja AGRRA je prilika proizvođačima da kapitaliziraju svoj produkt te ga uspješno plasiraju na tržište u skladu sa svim propisanim normama.”
Projekt ima potencijal osnažiti lokalnu poljoprivredu, otvoriti nove tržišne niše i povećati održivost proizvodnje, osobito za male proizvođače koji se često suočavaju s viškovima voća i povrća.