023.hr
PODCAST 023 Marina Tomašević: “Zašto me nema na zadarskim feštama? To morate pitati nekog drugog”
POGINUO 36-GODIŠNJI MOTOCIKLIST Policija objavila detalje noćašnje strašne prometne nesreće
VIDEO Generalna proba na Hipodromu: Thompson oduševio rasvjetom, HŽ najavio posebne vlakove
Pijan i sumnjiv na droge: Vozač u Zadru zaustavljen s 1,18 promila, odbio testiranje na narkotike
BIOGRAD Četvero pijanih vozača u samo dva sata; Najpijanijem izmjereno 1,49 promila alkohola u krvi
Ovo su najgori turisti koje su iznajmljivači ikad imali: Donosimo priče i iskustva u koje nećete vjerovati!
Umirovljenici, država vas nije zaboravila – od 2026. možete raditi punu smjenu za pola mirovine
Održan 22. Susret klapa u Povljani: Večer klapske pjesme, tradicije i glazbene emocije
Problemi s dostavom pošte u Općini Pašman, evo pojašnjenja
Sve je više siromašnih, čak 496.000 obitelji ne može na more
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Zašto postimo na Veliki petak? Donosimo recepte za jela koja se smiju jesti

Autor: 023.hr Redakcija
Objavljeno: 18. travnja 2025.
Čitanje članka: oko 5 min
Shutterstock/crordx
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Što znači post i nemrs?Što se tradicionalno jede na Veliki petak?Recepti za Veliki petak

Veliki petak, dva dana prije Uskrsa, jedan je od najsvetijih dana kršćanske liturgijske godine. To je dan kada se kršćani diljem svijeta u tišini i skrušenosti prisjećaju Isusove muke, osude i smrti na križu. U Katoličkoj Crkvi toga se dana ne slavi sveta misa, a šute i crkvena zvona. Time se dodatno naglašava težina trenutka i simbolika Kristove žrtve.

Veliki petak, zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, čini Vazmeno trodnevlje – razdoblje duboke duhovne priprave za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Upravo na Veliki petak vjernici su pozvani na post i nemrs kao oblik pokore, skromnosti i solidarnosti s Isusovom patnjom.

Što znači post i nemrs?

Post podrazumijeva konzumaciju samo jednog punog obroka tijekom dana, dok je nemrs suzdržavanje od konzumacije mesa toplokrvnih životinja. Riba i morski plodovi su dopušteni, a idealna su zamjena za mesna jela. Preporučuje se jednostavna, skromna hrana koja odražava duh odricanja i unutarnje priprave.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Za razliku od drugih dana u godini kada je post preporučen, na Veliki petak on je obvezan za sve vjernike u dobi između 18 i 60 godina, dok je nemrs obavezan za sve katolike starije od 14 godina.

Što se tradicionalno jede na Veliki petak?

Hrvatska, bogata regionalnim običajima, na Veliki petak nudi raznoliku paletu posnih jela. U kontinentalnim krajevima pripremaju se grah, suho voće, kompoti i štrudle od sira, oraha ili maka, dok su šaran i štuka najčešće ribe na jelovniku. U obalnim krajevima prevladavaju morska riba i plodovi mora, a nezaobilazni su i tradicionalni recepti s bakalarom.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih, ali ukusnih recepata koji se savršeno uklapaju u duh Velikog petka i mogu obogatiti vaš blagdanski stol.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Recepti za Veliki petak

Bakalar na crveno (za 4 osobe) – tradicionalno dalmatinsko jelo punog okusa.

Sastojci:

  • 600 g suhog bakalara (namočenog)
  • 500 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 ml pasirane rajčice
  • Maslinovo ulje
  • Peršin, sol, papar

Priprema:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Namočeni bakalar kuhajte dok ne omekša, očistite ga od kostiju i podijelite na manje komade.

Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodajte pasiranu rajčicu, posolite i popaprite te kuhajte 10 minuta.

Dodajte krumpire narezane na ploške i dolijte vode da sve prekrije.

Kad krumpir omekša, dodajte bakalar i kuhajte još 10 minuta.

Pospite sjeckanim peršinom i poslužite toplo.

Bakalar na bijelo – lagano, kremasto i aromatično jelo

Sastojci:

  • 600 g suhog bakalara (namočenog)
  • 3 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar
  • Krumpir po želji

Priprema:

Kuhajte bakalar dok ne omekša, zatim ga očistite i usitnite.

U mužaru ili blenderu usitnite češnjak, pa ga pomiješajte s bakalarom.

Miješajući, polako dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete kremastu smjesu.

Posolite, popaprite i poslužite uz kuhani krumpir ili svježi kruh.

Fiš paprikaš (za 4 osobe) – klasično jelo na žlicu koje uvijek oduševi

Sastojci:

  • 1 kg riječne ribe (šaran, som)
  • 2 glavice luka
  • 2 žlice mljevene paprike (slatke)
  • 1 žlica ljute paprike (po želji)
  • 2 rajčice ili malo pelata
  • 2 češnja češnjaka
  • Lovorov list, sol, papar
  • Voda
  • Rezanci ili kruh za prilog

Priprema:

Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak.

Dodajte papriku, rajčicu i začine, pa dolijte vodu.

Kad zavrije, dodajte očišćenu i narezanu ribu.

Kuhajte oko 30 minuta, bez miješanja da se riba ne raspadne.

Poslužite s kuhanim rezancima ili svježim kruhom.

Dakle, Veliki petak nije samo dan tišine i molitve, već i trenutak zajedništva, obiteljske topline i tradicije. Priprema posnih jela, bez mesa, ali bogatih okusima i simbolikom, odražava duhovni značaj ovog dana. Bilo da se odlučite za bakalar, fiš paprikaš ili jednostavna jela od povrća, važno je da obrok bude pripremljen s pažnjom i poštovanjem prema duhu Velikog petka.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:postuskrsveliki petak
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

Lifestyle

Opekline od sunca nisu prolazne: Šteta se gomila i može vas koštati života!

Lifestyle

Jedna metoda mršavljenja je pet puta učinkovitija od Ozempica

Lifestyle

Šalica kave može poremetiti noćni reset mozga, posebno kod mladih

Lifestyle

Ako trošite ove lijekove, nije baš pametno izlagati se suncu

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka