023.hr
Povijesno visoka zaposlenost: Gotovo 71 tisuća radnika u županiji, rast u svim sektorima i drugo mjesto po gospodarskoj razvijenosti
Promjenjivo, ali stabilnije prema vikendu: Donosimo detaljnu vremensku prognozu za Zadar i okolicu
MIRIS CVIJEĆA I TOPLINA SJEĆANJA Ponuda cvjećarnice Nasadi na Gradskom groblju za blagdan Svih svetih ispunjena poštovanjem i ljubavlju
JESTE LI ZNALI? Više od 50 posto krumpira u Hrvatskoj je iz uvoza
U Hrvatsku stiže “ubojica cijena”, trgovački lanac u kojem većina proizvoda stoji manje od 2 eura!
Savjeti građanima povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana
FOTO Već mjesecima stoji ova rupa na ulici, jedan prolaznik je čak i upao, srećom bez težih posljedica
SLUŽBENO OBJAVLJENO U Zadru će biti i drugi koncert Marka Perkovića Thompsona 13.12., karte uskoro u prodaji!
Policija ga zatekla na Brodarici dok je skrivao marihuanu u grmlje
NAKON 34 GODINE Pronađeni su ostaci Jean-Michela Nicoliera, stigla i njegova majka
Otporan Arhipelag: 6 milijuna eura za sigurnost zadarskih otoka!
ERLIĆ NAJAVIO Isplate mjesečnog dodatka za umirovljenike bit će u prosincu
REKORDAN ODAZIV Ove su osnovne i srednje škole najbolje u krosu u Zadarskoj županiji
Nova bronca za Luciju Mijolović i povijesni nastup hrvatske Mix Down paraplivačke štafete u Portugalu!
Grad Zadar objavio poziv; Prijavite svoje prijedloge za nagradu u akciji “Nasmiješeno sunce”
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Zašto postimo na Veliki petak? Donosimo recepte za jela koja se smiju jesti

Autor: 023.hr Redakcija
Objavljeno: 18. travnja 2025.
Čitanje članka: oko 5 min
Shutterstock/crordx
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Što znači post i nemrs?
  • Što se tradicionalno jede na Veliki petak?
  • Recepti za Veliki petak

Veliki petak, dva dana prije Uskrsa, jedan je od najsvetijih dana kršćanske liturgijske godine. To je dan kada se kršćani diljem svijeta u tišini i skrušenosti prisjećaju Isusove muke, osude i smrti na križu. U Katoličkoj Crkvi toga se dana ne slavi sveta misa, a šute i crkvena zvona. Time se dodatno naglašava težina trenutka i simbolika Kristove žrtve.

Veliki petak, zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, čini Vazmeno trodnevlje – razdoblje duboke duhovne priprave za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Upravo na Veliki petak vjernici su pozvani na post i nemrs kao oblik pokore, skromnosti i solidarnosti s Isusovom patnjom.

Što znači post i nemrs?

Post podrazumijeva konzumaciju samo jednog punog obroka tijekom dana, dok je nemrs suzdržavanje od konzumacije mesa toplokrvnih životinja. Riba i morski plodovi su dopušteni, a idealna su zamjena za mesna jela. Preporučuje se jednostavna, skromna hrana koja odražava duh odricanja i unutarnje priprave.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Za razliku od drugih dana u godini kada je post preporučen, na Veliki petak on je obvezan za sve vjernike u dobi između 18 i 60 godina, dok je nemrs obavezan za sve katolike starije od 14 godina.

Što se tradicionalno jede na Veliki petak?

Hrvatska, bogata regionalnim običajima, na Veliki petak nudi raznoliku paletu posnih jela. U kontinentalnim krajevima pripremaju se grah, suho voće, kompoti i štrudle od sira, oraha ili maka, dok su šaran i štuka najčešće ribe na jelovniku. U obalnim krajevima prevladavaju morska riba i plodovi mora, a nezaobilazni su i tradicionalni recepti s bakalarom.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih, ali ukusnih recepata koji se savršeno uklapaju u duh Velikog petka i mogu obogatiti vaš blagdanski stol.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Recepti za Veliki petak

Bakalar na crveno (za 4 osobe) – tradicionalno dalmatinsko jelo punog okusa.

Sastojci:

  • 600 g suhog bakalara (namočenog)
  • 500 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 ml pasirane rajčice
  • Maslinovo ulje
  • Peršin, sol, papar

Priprema:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Namočeni bakalar kuhajte dok ne omekša, očistite ga od kostiju i podijelite na manje komade.

Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodajte pasiranu rajčicu, posolite i popaprite te kuhajte 10 minuta.

Dodajte krumpire narezane na ploške i dolijte vode da sve prekrije.

Kad krumpir omekša, dodajte bakalar i kuhajte još 10 minuta.

Pospite sjeckanim peršinom i poslužite toplo.

Bakalar na bijelo – lagano, kremasto i aromatično jelo

Sastojci:

  • 600 g suhog bakalara (namočenog)
  • 3 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar
  • Krumpir po želji

Priprema:

Kuhajte bakalar dok ne omekša, zatim ga očistite i usitnite.

U mužaru ili blenderu usitnite češnjak, pa ga pomiješajte s bakalarom.

Miješajući, polako dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete kremastu smjesu.

Posolite, popaprite i poslužite uz kuhani krumpir ili svježi kruh.

Fiš paprikaš (za 4 osobe) – klasično jelo na žlicu koje uvijek oduševi

Sastojci:

  • 1 kg riječne ribe (šaran, som)
  • 2 glavice luka
  • 2 žlice mljevene paprike (slatke)
  • 1 žlica ljute paprike (po želji)
  • 2 rajčice ili malo pelata
  • 2 češnja češnjaka
  • Lovorov list, sol, papar
  • Voda
  • Rezanci ili kruh za prilog

Priprema:

Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak.

Dodajte papriku, rajčicu i začine, pa dolijte vodu.

Kad zavrije, dodajte očišćenu i narezanu ribu.

Kuhajte oko 30 minuta, bez miješanja da se riba ne raspadne.

Poslužite s kuhanim rezancima ili svježim kruhom.

Dakle, Veliki petak nije samo dan tišine i molitve, već i trenutak zajedništva, obiteljske topline i tradicije. Priprema posnih jela, bez mesa, ali bogatih okusima i simbolikom, odražava duhovni značaj ovog dana. Bilo da se odlučite za bakalar, fiš paprikaš ili jednostavna jela od povrća, važno je da obrok bude pripremljen s pažnjom i poštovanjem prema duhu Velikog petka.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:postuskrsveliki petak
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Zadarski Selected Croatia nominiran za prestižnu nagradu “Kolektiv godine”

Lifestyle

Sezona viroza pred vratima: Topli čajevi kao tihi saveznici u borbi protiv gripe i prehlade

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan kave: Napitak koji osvaja svijet, ali nije za svakoga

Lifestyle

ŠTO VAS ČEKA U LISTOPADU Velike životne promjene, introspektiva i prilike koje se ne propuštaju

Lifestyle

Proroci predviđaju mračne događaje u 2025.: Spominju Treći svjetski rat, smrtonosne bolesti i sukob ljudi i strojeva!

Lifestyle

VRIJEME JE ZA ALARM! Umjetna svjetlost utječe na zdravlje djece više nego što smo to mogli zamisliti

Lifestyle

LOŠE SPAVATE? Otkrivena dosad nepoznata skrivena veza između dubokog spavanja i zdravlja

Lifestyle

Zašto nas stare serije smiruju i čine sretnijima? Psiholozi otkrivaju učinak poznatih likova i radnje na vaš mozak

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka